Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
11. 10. 2015,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zagreb maraton

Nedelja, 11. 10. 2015, 18.29

8 let

Kosmač si je v Zagrebu pritekel vozovnico za olimpijske igre

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski maratonec Tone Kosmač je na maratonu v Zagrebu osvojil peto mesto, s časom 2;16:48 pa je postavil normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto (2;17:00).

Tone Kosmač je bil na štartni list berlinskega maratona konec septembra, ki se ponaša z najhitrejšo progo na svetu. Prav lov na olimpijsko normo je bil glavni motiv, da nastopi v nemški prestolnici, a je v tednu pred tekmo zbolel in bil primoran odpovedati svoj nastop.

Ker z organizatorji ljubljanskega maratona niso prišli do uspešnega dogovora, sta se s trenerjem Romanom Kejžarjem odločila, da poskusita v Zagrebu. Odločitev se je izkazala za odlično, saj je Kosmač večino progo pretekel v družbi dveh Kenijcev, ki sta mu tako nehote pomagala do dosežka kariere.

Čeprav to ni njegov osebni rekord, hitreje je tekel v Milanu leta 2011, pa ga čas 2;16:48 pelje na olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto. Kosmač bo tako pri 40 letih nastopil na svojih prvih olimpijskih igrah. Normo B je imel izpolnjeno že pred igrami v Londonu, a je tja odpotoval Primož Kobe, ki je imel izpolnjeno normo A.

"Za nastop v Zagrebu smo se na hitro odločili, potem ko se nismo uspeli dogovoriti z ljubljanskimi organizatorji. Pogoji so bili težki, saj je deževali in pihalo, a je Tone zelo dobro odtekel. Polovico proge je pretekel v času 1;07:17, po 30. kilometru je ostal sam, a je zdržal v dobrem ritmu do cilja, tako da se je odlično izšlo. Smo veseli," je sporočil Roman Kejžar, ki že mnogo let trenira Kosmača.

"Do 30 km sem tekel z dvema Kenijcema, ki sta imela ritem za čas 2:16, potem sta mi ušla. Kljub temu moj ritem ni tako zelo padel, da bi zaostal za normo za OI. Zadnji kilometri so bili kljub temu zelo napeti. Kejžar mi je ves čas dajal informacije, kako sem na poti, in ko sem imel še dve minuti do cilja, je dejal, da imam normo praktično že v rokah. Tedaj sem že vedel, da jo bom izpolnil, ker sem vedel, da zadnji kilometer ne bom tekel kar štiri minute. S Kejžarjem zelo dobro sodelujem, sicer sam treniram po njegovem programu okrog doma v Hotavljah, dvakrat na teden pa se dobiva v Ljubljani in tam večinoma opravim hitrejše treninge. Zdaj bo vse usmerjeno v nastop v Riu. Na maratonu v Ljubljani konec oktobra pa ne bom nastopil, ker se nisem uspel z organizatorji dogovoriti niti za simbolično štartnino," pa je za STA dejal Kosmač.

Kosmač je v hrvaški prestolnici osvojil peto mesto, s časom 2;13:10 pa je zmagal Etiopijec Gadisa Shumie. Med dekleti je bila najhitrejša Kenijka Stellah Barsosio (2;38:34).

Na polmaratonski razdalji je bil s časom 1;07:18 peti tudi Rok Puhar.

Ne spreglejte