Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
26. 2. 2015,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kenija priprave Primož Kobe Jan Petrač maraton

Četrtek, 26. 2. 2015, 14.25

6 let, 7 mesecev

Ko se Slovenca znajdeta v pripravljalnem kampu kenijskih tekačev

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski olimpijec Primož Kobe in eden najbolj obetavnih mladih slovenskih tekačev Jan Petrač sta priprave na sezono 2015 začela tam, kjer trenirajo najboljši tekači na svetu - v Keniji.

Kmalu po novem letu sta Primož Kobe in Jan Petrač zapustila Slovenijo in odletela v deželo najboljših tekačev na svetu. Kobe, ki je nastopil na olimpijskem maratonu v Londonu, je v Keniji že treniral, Petrač pa se je tja odpravil prvič. Mladi Ljubljančan se domov vrača v naslednjih dneh, medtem ko je Novomeščan že nekaj časa doma, saj je v Keniji preživel le dobre tri tedne.

Kobe se še ni povsem rešil poškodb

"V Kenijo sem odpotoval kljub težavam z retrokalkenalnim burzitisom, ki me daje že od lanskega oktobra. Razlogov, da se vračam v Kenijo, je več: v Itenu so trenutno idealne temperature za tek, najboljši tekači sveta, velika nadmorska višina (2400 m), skratka najboljši pogoji za tek v tem letnem času. Sploh če jih primerjam z januarskimi pogoji v Sloveniji," je na svoji spletni strani zapisal Kobe, ki od olimpijskega Londona ni imel sreče s poškodbami: "Stanje se počasi izboljšuje, ampak moram biti previden in treniram manj, kot bi lahko. Kljub temu sem opravil veliko krožnega treninga v fitnesu in teka v vodi. Povečal sem tudi količino kilometrov. Zadovoljen sem z napredkom, poleg tega pa sem spet našel svoj tek in upam, da bo šlo na bolje."

Zdravje trenutno na prvem mestu, na maraton šele jeseni

Glede na vse težave, ki jih je slovenski maratonec imel v zadnjih letih, je povsem razumljivo, da bolj kot o rezultatih trenutno razmišlja o zdravju.

"Glavni načrt je ostati zdrav in počasi dvigati pripravljenost. Spomladanskega maratona ne načrtujem. Lahko, da bom spomladi odtekel kakšen polmaraton, poleti pa nekaj tekem na stezi. Moj glavni cilj je jesenski maraton, na katerega se želim dobro pripraviti, saj bi želel teči pod 2;15," je svoje cilje predstavil Kobe, ki je iz letošnjega načrta že črtal nastop na svetovnem prvenstvu v Pekingu.

Misli ima usmerjene v olimpijsko leto 2016, saj v Riu de Janeiru želi biti maksimalno pripravljen na tekmo svojega življenja.

V Kenijo ga je zvabila želja po uspehu

Visoke cilje si je za letošnjo sezono zadal Petrač, zato se mu je Kenija zdela najprimernejša destinacija za izvedbo zimskih priprav. "Narediti želim velik rezultatski preskok v teku na 1500 metrov. Ko so jesenski treningi krenili v pravo smer, sem začel razmišljati o pripravah in odločil sem se za Kenijo, kjer so pogoji za trening vrhunski," pravi 19-letni Ljubljančan.

"Ko prideš na nadmorsko višino 2400 metrov, je pomembno, da začneš po pameti, saj je to za telo velik šok. Začel sem z počasnimi kratkimi lahkotnimi teki. Prvih nekaj dni je obupnih, saj tečeš zelo počasi, dihaš pa, kot da bi šprintal. Po devetih dneh sem začel trenirati normalno in nisem imel več težav z nadmorsko višino," razloži atlet, ki je na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil šesto mesto in bil najvišje uvrščeni Evropejec, v prihodnje pa bomo o njem zagotovo še veliko slišali.

Ne spreglejte