Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
6. 5. 2017,
16.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Eliud Kipchoge

Sobota, 6. 5. 2017, 16.09

6 let, 7 mesecev

Projekt Breaking2

Kipchoge le za 25 sekund zgrešil maratonsko magično mejo dveh ur

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Kenijec Eliud Kipchoge je v zgodnjih jutranjih urah na dirkališču v Monzi maratonsko razdaljo pretekel v času 2;00:25, kar je več kot dve minuti hitreje od uradnega svetovnega rekorda. Cilj teči pod dvema urama ni bil dosežen, a je Nike s projektom dokazal, da bo to v bližnji prihodnosti izvedljivo.

Olimpijski prvak Eliud Kipchoge, ki trenutno velja za najboljšega tekača na svetu, je najhitreje v zgodovini pretekel maratonsko razdaljo. Semafor na dirkališču formule 1 v Monzi se je ustavil pri 2;00:25.

Posebne dirke, ki jo je v čim bolj idealnih pogojih za tek organiziral športni opremljevalec Nike, ki je v ta namen izdelal tudi posebne tekaške copate, ki naj bi doprinesli levji delež k izjemnemu dosežku, sta se skupaj z narekovalci tempa udeležila še svetovni rekorder v polmaratonu, Eritrejec Zersenay Tadese, in Etiopijec Lelisa Desisa.

Eliud Kipchoge v rdečem dresu ter Zersenay Tadese in Lelisa Desisa v belih dresih sledita narekovalcem tempa v začetni fazi teka. | Foto: Getty Images Eliud Kipchoge v rdečem dresu ter Zersenay Tadese in Lelisa Desisa v belih dresih sledita narekovalcem tempa v začetni fazi teka. Foto: Getty Images

Slednji ni mogel držati ostrega tempa in je začel zaostajati za ciljem, ki je bil teči pod dvema urama, že po 50 minutah. Dlje časa je zdržal Tadese, ki je skupaj s Kenijcem polmaraton pretekel v času 59:57, a je tudi sam kmalu omagal.

Končni rezultati:
Eliud Kipchoge (Ken) 2;00:25
Zersenay Tadese (Eri) 2;06:51
Lelisa Desisa (Eti) 2;14:10

Nove tekaške copate opremljevalca, ki naj bi kar za štiri odstotke povečale učinkovitost tekača. To naj bi zagotovil predvsem vložek iz karbonskih vlaken. Z njimi je tekla omenjena trojica. | Foto: Getty Images Nove tekaške copate opremljevalca, ki naj bi kar za štiri odstotke povečale učinkovitost tekača. To naj bi zagotovil predvsem vložek iz karbonskih vlaken. Z njimi je tekla omenjena trojica. Foto: Getty Images

Rekord uradno ne bo priznan

Kipchoge pa ni ostal sam, saj je imel ves čas pred seboj večjo skupino narekovalcev tempa, ki so se ves čas menjavali na stezi. Prav zaradi tega, ker tekači niso z njim tekli od štarta, ampak so se priključevali med samim tekom, rekord tudi ne bo uradno priznan. Svetovni rekord je njegov rojak Dennis Kimetto s časom 2;02:57 postavil 28. septembra 2014 v Berlinu.

Čeprav Kenijcu ni uspelo teči pod dvema urama, je njegov dosežek zgodovinski.  | Foto: Getty Images Čeprav Kenijcu ni uspelo teči pod dvema urama, je njegov dosežek zgodovinski. Foto: Getty Images

Upam, da bodo ljudje v prihodnje verjeli, da je mogoče

"Osredotočen sem bil na tek pod dvema urama, a v zadnjem krogu sem izgubil 10 sekund in čas je splaval po vodi. Bilo je težko, projekt je zahteval sedem mesecev priprav in odrekanja.  Ta avantura je bila velik izziv, a sem zelo vesel, da sem človek, ki maraton preteče v dveh urah," v cilju ni bil razočaran Kipchoge, zmagovalec sedmih velikih maratonov. Zmage je z zadnjih štirih letih nanizal v Hamburgu, Rotterdamu, Chicagu, Londonu, Berlinu, še enkrat v Londonu in lani na igrah v Riu.

Trojica, ki je danes zjutraj preverjala meje človeške zmogljivost. | Foto: Getty Images Trojica, ki je danes zjutraj preverjala meje človeške zmogljivost. Foto: Getty Images

"Zdaj smo le še 25 sekund oddaljeni od cilja. Verjamem v dobro pripravo in načrtovanje, s tem pa bo padlo tudi teh 25 sekund. Upam, da bodo v prihodnje ljudje verjeli, da je mogoče," je dodal 32-letni Kenijec.

Vmesni časi:
5 km: 14:14
10 km: 28:21
21,1 km: 59:57
25 km: 1;11:03
30 km: 1;25:20
35 km: 1;39:37
Cilj: 2;00:25
 
Ne spreglejte