Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2023,
11.35

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

Berlinski maraton Amanal Petros Eliud Kipchoge maraton Tigst Assefa

Nedelja, 24. 9. 2023, 11.35

7 mesecev, 1 teden

berlinski maraton

Senzacionalni svetovni rekord Etiopijke v Berlinu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Amanal Petros | Tigst Assefa je za več kot dve minuti izboljšala svetovni rekord v maratonu. | Foto Guliverimage

Tigst Assefa je za več kot dve minuti izboljšala svetovni rekord v maratonu.

Foto: Guliverimage

Etiopijka Tigst Assefa je na berlinskem maratonu postavila novo rekordno žensko znamko. V cilj pri Brandenburških vratih je pritekla s senzacionalnim časom 2:11:52, kar je za dve minuti in 12 sekund hitreje od prejšnjega ženskega rekorda Kenijke Brigid Kosgei, ki ga je postavila leta 2019 v Chicagu. V moški konkurenci je še petič slavil Eliud Kipchoge. Ciljno črto je prečkal s časom 2:02:42 ter za minuto in pol zaostal za lastnim svetovnim rekordom.

Eliud Kipchoge
Sportal Svetovni rekorder v maratonu še ni rekel zadnje

Berlinski maraton je znova postregel s svetovnim rekordom. Tokrat se je pod rekordno znamko podpisala nekdanja specialistka na 800 metrov Tigst Assefa, ki se je v zadnjih letih preusmerila na daljše discipline.

Marca lani je v Riadu odtekla svoj prvi maraton, pol leta pozneje pa v Berlinu svoj čas izboljšala za kar 18 minut. Ciljno črto je prečkala s časom 2:15:37, kar je bil tretji najhitrejši ženski tek v zgodovini.

Nekoč specialistka za 800 metrov, danes maratonska rekorderka | Foto: Guliverimage Nekoč specialistka za 800 metrov, danes maratonska rekorderka Foto: Guliverimage

29-letnica je leto zatem v Berlinu uprizorila senzacionalen tek in svoj šele tretji maraton končala s svetovnim rekordom. In to kakšnim. Prejšnjo rekordno znamko Kenijke Brigid Kosgei iz Chicaga (2019) je izboljšala za dve minuti in 12 sekund. Nov ženski rekord je zdaj pri 2:11:52.

Druga je bila Kenijka Sheila Chepkirui (2:17,49), ki je zaostala šest minut, tretja pa Tanzanijka Magdalena Shauri (2:18:41).

Etiopijka je svetovni rekord odtekla šele na svojem tretjem maratonu:

Kipchoge z rekordno peto zmago

V moški konkurenci je znova slavil Kenijec Eliud Kipchoge, za katerega je bila to že peta berlinska zmaga po letih 2015, 2017, 2018 in 2022. Uro je ustavil pri 2:02:42, kar je minuti in pol počasneje od svetovnega rekorda (2:01:09), ki ga je v Berlinu odtekel lani. Kipchoge je s tem po številu zmag v Berlinu prehitel Etiopijca Haileja Gebrselassieja.

Drugo mesto je danes pripadlo Kenijcu Vincentu Kipkemoiju (2:03:13), tretje pa Etiopijcu Tadeseju Takeleju (2:03:24).

Eliud Kipchoge je vknjižil rekordno peto berlinsko zmago. | Foto: Guliverimage Eliud Kipchoge je vknjižil rekordno peto berlinsko zmago. Foto: Guliverimage

Padla tudi nemški rekord in rekord udeležbe

Razlog za zadovoljstvo imajo tudi Nemci, saj se je Amanal Petros podpisal pod senzacionalen nemški rekord. Tekel je 2:04:58 in se kot prvi Nemec spustil pod mejo 2:05 ure, kar je zadoščalo za deveto mesto. Amanal Petros se je kot prvi Nemec spustil pod mejo dveh ur in petih minut. | Foto: Guliverimage Amanal Petros se je kot prvi Nemec spustil pod mejo dveh ur in petih minut. Foto: Guliverimage

49. izvedba berlinskega maratona pa je bila rekordna tudi po udeležbi. Prijavljenih je bilo kar 47.912 tekačev in tekačic iz 156 držav.

Mo Farah
Sportal Konec je "neverjetne kariere"

Ne spreglejte