Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
21.00

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

atletika Tina Šutej Matic Ian Guček

Torek, 28. 5. 2024, 21.00

4 tedne, 1 dan

Atletika, miting v Ostravi

Guček še izboljšal rekord, Šutejeva zbolela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Matic Ian Guček | Matic Ian Guček je še popravil državni rekord na 400 metrov z ovirami. | Foto Peter Kastelic/AZS

Matic Ian Guček je še popravil državni rekord na 400 metrov z ovirami.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Nov izvrsten tek mladega slovenskega atleta. Matic Ian Guček je na mitingu zlate serije svetovne atletike v Ostravi na Češkem v teku na 400 metrov ovire s časom 48,37 izboljšal svoj slovenski rekord in zasedel drugo mesto.

Pred Maticom Ianom Gučkom je bil le Italijan Alessandro Sibilio (48,25), zmagovalec lanskih evropskih iger na Poljskem. Tretji je bil Katarec Ismail Doudai Abakar (48,76). Zmagovalec Sibilio je bil med drugim osmi v finalu olimpijskih iger v Tokiu leta 2021 in evropski prvak za mlajše člane. Guček je svoj prejšnji in tudi slovenski najboljši čas na nizkih ovirah s 48,66 sekunde dosegel 11. maja letos v Kranju. Tam se je z izpolnjeno mednarodno normo (48,70) uvrstil na olimpijske igre v Parizu.

"Na evropskem prvenstvu v Rimu bom v krogu kandidatov za visoka mesta, tega se zavedam, do tega prvenstva je le še deset dni. Obenem sem dokazal, da lahko tečem z najboljšimi na svetu. Za kakšen pomemben dosežek bom moral teči pod 48 sekundami, kar je glede na moj današnji tek tudi dosegljiv dosežek. Za seboj imam serijo dobrih nastopov v zadnjem obdobju. To je plod odličnega dela s trenerjem Mirom Kocuvanom starejšim, skupaj sva v zadnjem času dognala, kaj je zame in za moje telo najboljše, zato tudi dobro sodelujeva," je povedal Guček.

Tekma v Ostravi se ni odvijala v idealnih razmerah. "Že ogrevanje je potekalo v dežju in zelo močnem vetru. Ko smo prišli na stadion se je neurje umirilo in so bili nato kar dobri pogoji na tek. Ampak tega nisem najbolje izvedel. Pravzaprav sem imel kar nekaj napak. Prvo oviro sem zadel tako s peto kot kolenom. Na zadnji sem skoraj padel. Očitno se rekordni teki zgodijo tudi v ne preveč popolnih tekih," je izjemen nastop opisal Guček.

Tina Šutej | Foto: Peter Kastelic/AZS Tina Šutej Foto: Peter Kastelic/AZS Med prijavljenimi na miting je bila od slovenskih predstavnikov poleg Gučka tudi Tina Šutej v skoku s palico, vendar ni odpotovala na Češko. "Zbolela je za koronavirusom. V Marakešu je imela na diamantni ligi težave s prebavo, menim, da je zbolela že tam. Tega je že dober teden dni in je sedaj že boljše, a ne more trenirati zaradi visoke temperature," je pojasnil trener slovenske rekorderke v skoku s palico Milan Kranjc.

V disciplini Šutejeve je zmagala Britanka Molly Cudery, evropska dvoranska prvakinja marca letos v Glasgowu je skočila 4,84 m. Med atleti je v tej disciplini slavil izjemni Šved Armand Duplantis s šestimi metri.

Matic Ian Guček
Sportal Guček še enkrat potrdil dobro formo pred Parizom
Ne spreglejte