Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
7. 9. 2014,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mo Farah polmaraton

Nedelja, 7. 9. 2014, 16.53

8 let

Farah sezono zaključil s prestižno zmago v Newcastlu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvakratni olimpijski, svetovni in evropski prvak Mo Farah je zmagovalec polmaratona "Great North Run", ki poteka od Newcatla do South Shieldsa. Gre za drugi največji polmaraton na svetu.

Da gre za prestižni polmaraton govori dejstvo, da so tu zmagala imena svetovne atletike kot so Paul Tergat (2001), Zersenay Tadese (2005), Martin Lel (2007 in 2009), Haile Gebrselassie (2010), Wilson Kipsang (2012) in Kenenisa Bekele (2013).

Bekele je lani slavje preprečil prav Mohamedu Farahu, ki je se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tudi letos pa se je moral Britanec za zmago krepko potruditi. Skoraj bi mu jo namreč zagodel Kenijec Mike Kigen, ki je vodil vse do ciljnega šprinta, kjer je Britanec unovčil svojo hitrost in zmagal s časom natanko ene ure (1;00:00).

"Občutek je enkraten, imel sem močno podporo gledalcev, a sem se moral za zmago zelo potruditi. Mike je odličen atlet in ves čas je diktiral močan tempo, sam pa sem si le govoril, da moram zdržati in odšteval kilometre do cilja. Vedel sem, da sem v zaključku močnejši, a me je presenetil. Nisem si mislil, da lahko tečem tako hitro. Lepo je sezono končati z zmago," je po teku povedal v Somaliji rojeni Farah: "Zdaj potrebujem odmor, želim se spočiti in se nato pripraviti na svetovno prvenstvo prihodnje leto."

Kenijcu na drugem mestu so pripisali isti čas kot zmagovalcu, tretji pa je bil olimpijski prvak v maratonu, Ugandec Stephen Kiprotich.

Farah je prvi Britanec po letu 1985, ko je tu slavil Steve Kenyon, ki mu je uspelo zmagati na polmaratonu, katerega se je udeležilo več kot 55.000 tekačev.

Med dekleti je zmagala Kenijka Mary Keitany, ki je s časom 1;05:39 za sekundo popravila rekord proge, ki ga je držala Paula Radcliffe. To je tudi drugi najhitrejši polmaratonski čas v zgodovini, a ker proga poteka od ene točke do druge (štart in cilj nista na istemmestu), se rezultati ne beležijo v uradnih lestvicah Mednarodne atletska zveze.

Ne spreglejte