Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
4. 5. 2017,
22.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Nike Eliud Kipchoge

Četrtek, 4. 5. 2017, 22.09

6 let, 7 mesecev

Ekipa izbrancev bo poskusila nemogoče v soboto zjutraj

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Odločitev je padla: napad na maratonski tek pod dvema urama se bo zgodil to soboto. Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese in Lelisa Desisa bodo na stezi formule 1 v Monzi štartali ob 5.45.

Svetovno znan športni opremljevalec, ki stoji za projektom Breaking2, je že pred časom naznanil, da bo poskus zgodovinskega dosežka, ko naj bi prvi človek maraton pretekel pod dvema urama, izvedel prvi konec tedna v maju, danes pa je potrdil točen dan in uro. Štart bo v soboto ob 5.45. Takrat bodo očitno pogoji za tek najugodnejši.

Kaj: poskus maratonskega teka pod dvema urama.
Kdaj: sobota, 6. maj (štart 5.45); natanko 63 let po tem, ko je Roger Bannister prvi miljo pretekel pod mejo štirih minut, kar je takrat prav tako veljalo za nemogoč dosežek.
Kje: dirkalna steza v Monzi, tekli bodo približno 17,5 kroga po 2,4 kilometra; za tempo bodo skrbeli vrhunski tekači, med njimi omenjajo tudi Američana Bernarda Lagata; tek bo potekal za "zaprtimi vrati", prenos bo prek spleta.

Cilj je jasen

Cilj je jasen: maraton preteči v času 1;59:59 ali hitreje. Trenutni svetovni rekord, ki ga drži Dennis Kimetto, znaša 2;02:57. Kdor bi maratonsko razdaljo pretekel pod dvema urama, bi moral teči v povprečnem tempu 2:50,61 na kilometer, kar je izjemno hitro. Povprečni rekreativni tekač tako hitro ni zmožen preteči niti kilometra.

Poleg idealnih vremenskih in vseh preostalih pogojev naj bi izbrani trojici do zgodovinskega dosežka pomagale predvsem nove tekaške copate opremljevalca, ki naj bi kar za štiri odstotke povečale učinkovitost tekača. To naj bi zagotovil predvsem vložek iz karbonskih vlaken. Tu se porajajo predvsem vprašanja, ali so takšne tekaške copate skladne s pravili ali tekačem omogočajo nepošteno prednost.

Bo kateremu od tekačev uspelo maraton preteči pod dvema urama?

  • Da, uspel bo Eliud Kipchoge.
    24,54 %
    40 glasov
  • Da, uspel bo Zersenay Tadese.
    2,45 %
    4 glasov
  • Da, uspel bo Lelisa Desisa.
    1,23 %
    2 glasov
  • Nikakor ne, gre le za prefinjeno marketinško potezo.
    71,78 %
    117 glasov
Oddanih 163 glasov

Kdo so izbranci?

Trojica izbrancev, ki bo poskušala doseči cilj. | Foto: Nike Trojica izbrancev, ki bo poskušala doseči cilj. Foto: Nike Eliud Kipchoge (Kenija), 32 let: Najboljši maratonec zadnjega obdobja je zmagal na svojih zadnjih šestih maratonskih nastopih. Dvakrat zapored je slavil v Londonu, enkrat v Berlinu in Chicagu, lani pa je postal tudi olimpijski prvak. Z osebnim rekordom 2;03:05 je tretji najhitrejši maratonec vseh časov, za svetovnim rekordom pa zaostaja le osem sekund.

Lelisa Desisa (Etiopija), 27 let: Najmlajši od trojice je svoj osebni rekord 2;04:45 postavil že ob prvem maratonskem nastopu. Leta 2013 je zmagal na maratonu v Bostonu, uspeh pa je ponovil leta 2015. Lani je bil na isti progi drugi. Drugi je bil tudi leta 2013 na svetovnem prvenstvu v Moskvi.

Zersenay Tadese (Eritreja), 35 let: Svetovni rekorder v polmaratonu, v katerem ima tudi drugi najhitrejši čas na svetu, je na omenjeni razdalji tudi štirikratni svetovni prvak. Študije so pokazale, da gre za enega od najbolj ekonomičnih tekačev v zgodovini. Kljub vsemu Eritrejec na maratonski razdalji do zdaj ni bil uspešen. Njegov osebni rekord je zanj skromnih 2;10:41, lani pa je v Riu v teku na 10.000 metrov osvojil osmo mesto.
Ne spreglejte