Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
20.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

olimpijske igre svetovni rekord Kenenisa Bekele Berlin maraton

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 20.51

6 let, 7 mesecev

Po berlinskem maratonu

Bekele dokazal, da mu je bila storjena krivica

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Kenenisa Bekele Berlin 2016 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Upam, da selektorji zdaj razumejo, zakaj sem se pritoževal, ker me niso uvrstili v ekipo za Rio," je po zmagi na berlinskem maratonu, kjer je s časom 2;03:03 postal drugi najhitrejši maratonec vseh časov, razlagal Kenenisa Bekele.

V nedeljo je v nemški prestolnici potekal maraton, ki slovi po najhitrejši progi na svetu. To se je znova izkazalo za resnično, saj je zmagovalec Kenenisa Bekele le za šest sekund zgrešil svetovni rekord.

Etiopijec, ki je svetovni rekorder v teku na 5.000 in 10.000 metrov, velja za enega največjih tekačev vseh časov, preden se je podal v maratonske vode, pa si je zadal dva cilja: postaviti svetovni rekord in postati olimpijski prvak.

Olimpijska priložnost splavala po vodi

Da je sposoben postaviti svetovni rekord, je v Berlinu dokazal, saj ima pri 34 letih časa, da nadoknadi teh nekaj sekund, še dovolj. Tudi olimpijsko priložnost bi lahko še imel, a bo moral vztrajati vsaj do leta 2020.

Najlepšo priložnost bi nedvomno imel letos v Riu de Janeiru, a ni bil izbran v etiopsko reprezentanco, čeprav je letos na maratonu v Londonu osvojil odlično tretje mesto kljub nepopolni pripravljenosti. Ko je izvedel, da ni izbran v ekipo, je bil precej jezen in je to javno tudi povedal, zdaj pa je selektorjem dokazal, da so naredili napako. Njegov rojak Feyisa Lilesa je sicer osvojil srebro, preostala Etiopijca pa nista bila pri vrhu. Lemi Berhanu je bil 13., Tesfaye Abera pa je odstopil. Bekele bi se zagotovo odrezal precej bolje.

V času olimpijskih iger leta 2020 bo star 38 let. Prestar za olimpijsko zlato? Bomo videli ... | Foto: Getty Images V času olimpijskih iger leta 2020 bo star 38 let. Prestar za olimpijsko zlato? Bomo videli ... Foto: Getty Images

"Leta 2020 bo Bekele star 38 let, ne vem, zakaj ne bi zmagal? Nikdar se ne smeš vdati. Kariero vidim kot svečo, ki enkrat pregori, a v zadnjih letih Bekele ni dosti gorel," je dejal njegov zastopnik Jos Hermens.

"Tekma v Berlinu je bila fantastična, a moram v treningu narediti nekaj sprememb," je še dodal legendarni Etiopijec, ki načrtuje tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu prihodnje leto: "Če me bodo izbrali v ekipo, seveda."

Bi moral Kenenisa Bekele nastopiti na olimpijskih igrah v Riu?

  • Da, saj bi zmagal.
    82,29 %
    79 glasov
  • Da, osvojil bi medaljo, a ne bi zmagal.
    12,50 %
    12 glasov
  • Da, vendar se ne bi uvrstil na stopničke.
    1,04 %
    1 glasov
  • Ne, bil je preslab za etiopsko reprezentanco.
    4,17 %
    4 glasov
Oddanih 96 glasov
Nekaj za ljubitelje statistike:
- povprečje desetih najhitrejših časov na maratonu v Berlinu znaša 2;03:35 in je za skoraj minuto boljše od enakega povprečja v Londonu (2;04:34);
- povprečje petih najboljših maratonskih časov v letu 2016 znaša 2;03:31, desetih najboljših pa 2;04:18, kar je najbolje v zgodovini. Lahko bi rekli, da je leto 2016 najhitrejše do zdaj, čeprav sploh še ni končano;
- Bekele je postal deseti tekač. ki se je spustil pod mejo 2;04;
- Kipsang je edini tekač, ki je že trikrat tekel pod 2;04;
- Kipsang ima tudi najboljše povprečje petih najboljših maratonskih rezultatov – to znaša 2;03:54; na drugem mestu je njegov rojak Eliud Kipchoge z 2;04:01;

Kratek povzetek berlinskega maratona:

Ne spreglejte