SiolNET. Sportal Atletika
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vrednost letošnjih pogodb je skoraj 290.000 evrov

AZS sklenila pogodbe z atleti za leto 2022

0,02

termometer

Podpis pogodb - AZS
Pogodbe za leto 2022 so podpisane. Foto: Peter Kastelic/AZS

Atletska zveza Slovenije (AZS) je danes sklenila pogodbe s svojimi najboljšimi športniki za letošnje leto. Vrednost letošnjih pogodb je skoraj 290.000 evrov, skupno je v sistem financiranja vključenih 122 športnikov.

"Zveza mora poskrbeti, da imate pot čimbolj olajšano in se je razveselite, rezultate pa delate vi. Vsak na svojem področju smo najboljši, naša ekipa dela vse, kar smo si zadali. Vi pa ste vsako leto boljši in nas razveseljujete z rezultati," je ob podpisu pogodb dejal predsednik zveze Roman Dobnikar.

Na AZS so sklenili pogodbe z atleti, ki so jih razdelili v več skupin. V prvi skupini vrhunska 1 so Maruša Mišmaš Zrimšek, Tina Šutej, Kristjan Čeh, Neja Filipič, Žan Rudolf in Luka Janežič, pogodbe pa so vredne po 10.000 evrov.

"Zveza mora poskrbeti, da imate pot čimbolj olajšano in se je razveselite, rezultate pa delate vi," je atletom sporočil predsednik zveze Roman Dobnikar. "Zveza mora poskrbeti, da imate pot čimbolj olajšano in se je razveselite, rezultate pa delate vi," je atletom sporočil predsednik zveze Roman Dobnikar. Foto: Peter Kastelic/AZS

Ni načrtovala, da bo začela tako zgodaj

"Nisem načrtovala, da bom začela že tako zgodaj, a so bili treningi že zelo dobri. Najprej grem v Zagreb in Ostravo, potem pa v Francijo, kjer imam tri močne tekme in bom tam že prava. Za Beograd so cilji visoki, normo imam, če izboljšam osebni rekord za 10, 15 cm, lahko posežem tudi po medaljah," je začetek sezone povzela Tina Šutej.

"Letos sem naredil veliko spremembo po devetih letih. To ni najlažje, sem pa zadovoljen s trenutnim delom. Sem zdrav, glavni del priprav sem nemoteno oddelal in sem zelo optimističen. Se že veselim začetka sezone," pa je o spremembi pred sezono, ko je zamenjal trenerja, dejal Luka Janežič.

Tina Šutej Sportal Tina Šutej sezono v Novem mestu uspešno začela s 4,60 m

Podpis pogodb - AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

Kdo je v kateri skupini?

V drugi skupini vrhunska 2 (z vrednostjo pogodb po 5500 evrov) so Maja Mihalinec Zidar, Klara Lukan, Agata Zupin, Anita Horvat, Jan Vukovič, Matic Ian Guček, Jakob Filip Demšar in Primož Kobe.

Atleti v internacionalni kategoriji bodo dobili pogodbe, vredne po 2000 evrov, v tej skupini pa so Lia Apostolovski, Eva Pepelnak, Jure Grkman, Gregor Grahovac, Rok Ferlan, Lovro Mesec Košir, Robert Renner, Nick Kočevar, Jerneja Smonkar, Aneja Simončič in Maja Pogorevc.

Športniki v skupini vrhunski mladi (vrednost pogodb po 1250 evrov) pa so Filip Dominković, Sandro Jeršin Tomassini, Vid Botolin, Jakob Urbanč, Veronika Sadek, Brina Likar, Karolina Zbičajnik, Petja Klojčnik, Nika Glojnarič, Andrej Skočir, Jan Emberšič, Dino Subašič in Neža Dolenc.

THUMB Maja Mihalinec Zidar Sportal Najhitrejša Slovenka sporočila veselo novico

"Vesel sem, da jih je v sistemu vse več, a to je povezano z rezultati. To pomeni, da so si atleti to zaslužili, vsak, ki je v kateri koli selekciji, je tja prišel po kriterijih," je povedal vodja stroke Albert Šoba. "Vesel sem, da jih je v sistemu vse več, a to je povezano z rezultati. To pomeni, da so si atleti to zaslužili, vsak, ki je v kateri koli selekciji, je tja prišel po kriterijih," je povedal vodja stroke Albert Šoba. Foto: Peter Kastelic/AZS

Lani številka precej višja

Kot so pojasnili na AZS, je skupna vrednost pogodb oziroma neposrednega financiranja za letošnje leto 289.565 evrov. Lani je bila ta številka sicer nekoliko večja, 300.995 evrov, a so v znesek všteli tudi nagrado za ekipno evropsko prvenstvo v višini 15.000 evrov. Trenerji pa dobijo 39 odstotkov vrednosti pogodbe za prvega atleta in 30 odstotkov za vsakega naslednjega. Dodatno pa so na AZS predvideli še 8000 evrov za nastope štafet.

"Vesel sem, da jih je v sistemu vse več, a to je povezano z rezultati. To pomeni, da so si atleti to zaslužili, vsak, ki je v kateri koli selekciji, je tja prišel po kriterijih. Kar se tiče letošnjega koledarja, pa je kar grozljiv. V zimski sezoni je sicer premalo pripravljalnih tekem v Sloveniji in bližnji okolici. Poleti pa se bodo morali atleti odločiti, kam bodo šli," pa je zgoščen predviden koledar v letu 2022 orisal vodja stroke Albert Šoba.

Skupno je letos v sistem financiranja vključenih že 122 atletov in atletinj, 24 več kot lani.

Preberite še:

Kristjan Čeh Sportal Ptujčan živi in trenira v Estoniji, da bi nekega dne vrgel svetovni rekord Klara Lukan Sportal Lukanova po pregledu posnetka druga najhitrejša Evropejka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin