Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolumna Veronika Podgoršek

Četrtek, 16. 7. 2015, 9.21

8 let

To je pet najbolj odmevnih kolumn Veronike Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odnosi med partnerjema, starši in otroci, zetom in taščo, prijatelji, prijateljicami ... Kako reševati težave? Kako odnose vzdrževati?

To so kolumne, ki so najbolj odmevale:

1 . Afere poleg bolečine s seboj prinesejo še izgubo zaupanja in varnosti, sram, jezo in še bi lahko naštevali. V trenutku se zruši svet, v katerem ste, v katerega verjamete in si ga želite. Težko in boleče je za vse vpletene, le da za vsakega na drugačen način (seveda tukaj ni govora o tistih, ki v zvestobo sploh ne verjamejo in je niti ne vključujejo v svoje življenje). Ob tem pa se začenja boleča drama okrevanja po travmi, ki je bila povzročena pa v zgolj nekaj sekundah, minutah ali nekaj dnevih, traja pa lahko kar nekaj let.

2. So vam poznane te zgodbice ali ste morda celo del njih? Tašče kličejo svoje sinove nekajkrat na dan in se z njimi pogovarjajo ure; mož, namesto da bi prišel na kosilo k svoji ženi domov, raje vsak dan kosi pri svoji mami; mož in žena morata vsako nedeljo jesti pri tašči, saj je v nasprotnem primeru ogenj v strehi in dobita pod nos, da sta nehvaležna in vzvišena (ali zgolj žena), če se takih kosil udeležujeta, pa po drugi strani žena ni dobra gospodinja ali, še huje, sploh ne zna kuhati; tašča kot babica popoldne, ker oba starša hodita v službo, popazi njune otroke in je naenkrat zaslužna za vso vzgojo, žena postane grozna mama, ki zanemarja otroke, če ostane doma, pa je označena za nesposobno.

3. Ker se je mnogo stvari spremenilo, se danes nekako stereotipno verjame, da možje v srednjih letih zapuščajo svoje žene zaradi lepših, vitkejših, mlajših in plodnejših žensk, a statistični podatki kažejo, da več kot 70 odstotkov ločitev po 50. letu sprožijo ŽENSKE. To je po eni strani posledica spreminjajoče se kemije v ženskih možganih (jajčniki prenehajo proizvajati hormone, ki napajajo tokokroge za komunikacijo, čustvene tokokroge, potrebo po skrbi za druge in željo po izogibanju konfliktom).

4. Se vam je že zgodilo, da je ženo en dan, teden ali celo mesec bolela glava in se zato ni mogla ljubiti? Ali po prepiru ni mogla, če je že šla z vami v posteljo, doživeti orgazma? Čeprav na vzburjenje pri ženskah vplivajo tako biološki kot psihološki dejavniki, je žensko treba spraviti v pravo razpoloženje. Jeza je pri njih eden najpogostejših vzrokov za spolne težave.

5. Do določene mere lahko vedno znova in znova varamo sami sebe. Človek je poln obrambnih mehanizmov, ki bolj ali manj delujejo. Seveda pa ne povsem, kar lahko vidimo v različnih boleznih, ki si jih pridelamo. Depresija je na primer ena izmed bolezni, kjer jezo, ki si je ne upamo izraziti, oziroma stvari, ki si jih ne dovolimo narediti, obrnemo vase, v telo in ga blokiramo.

Ne spreglejte