SiolNET. Siol Plus
6,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pravni nasvet

Sosed je odprl avtopralnico in to mi načenja živce

6,93

termometer

pravni nasvet pravo
Foto: Thinkstock

Sosed je odprl avtopralnico in to povzroča moteč hrup. Posredovala sem pri policiji in inšpektoratu, a brez uspeha, piše bralka. 

Potrebovala bi pravni nasvet zaradi vsakodnevnega hrupa soseda, ki je odprl avtopralnico, to pa je zelo moteče. Primer sem že posredovala policiji, prav tako inšpektoratu za okolje, kjer pravijo, da ne morejo ukrepati, češ, saj si je pridobil gradbeno dovoljenje in dovoljenje za upravljanje tudi brez soglasja sosedov. Sem res brez moči, da moram po toliko letih miru zdaj prenašati ta hrup, ki mi načenja živce? 
Hvala za odgovor.

V omenjenem primeru (hrup pri obratovanju sosedove avtopralnice) bi lahko šlo za prepovedano imisijo, ker veljavna zakonodaja določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali povzročajo znatnejšo škodo.

V omenjenem primeru bi lahko s tožbo od soseda, ki ima avtopralnico, zahtevali prenehanje vznemirjanja preostalih sosedov, ki ga povzroča hrup. Podrejeno pa bi se od njega lahko zahtevalo, da nekaj stori za preprečitev ali zmanjšanje hrupa, ki nastaja pri obratovanju avtopralnice, vendar le v primeru, če imisije (povečan hrup) trajajo določen čas ali se redno ponavljajo in obstaja tudi nevarnost nadaljnjega ponavljanja nedopustnih vplivov ter presegajo krajevno običajno mero ali povzročajo znatnejšo škodo.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin