Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
11.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

2

Natisni članek

Pravni telefon Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 11.07

2 meseca, 1 teden

"Sin je nasilen in prepirljiv, zanima me, kakšne rešitve imam na voljo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

2

pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka živi v isti hiši kot njen sin z družino. Iz sinovega stanovanja se večkrat sliši razbijanje, ropot in prepir, zaradi psihičnega in fizičnega nasilja, ki ga je izvajal sin, je pri njej večkrat posredovala policija. Zanima jo, kakšne pravne rešitve ima na voljo, da bi se izognila vsemu naštetemu.

Stara sem 70 let, živim v lastniški hiši, v kateri živi tudi moj sin z družino. Sin je po pokojnem možu lastnik 1/6 hiše. Torej ena polovica hiše je moja, drugo polovico hiše smo ob smrti moža razdelili na tri dele. Dedinja je tudi moja hči. Sin ni bil zadovoljen z dediščino, saj je menil, da mu pripada več, čeprav ni vlagal skoraj nič, razen pohištva za svoje stanovanje. 

Sin z ženo in 15-letno hčerko živi v zgornjem nadstropju in zaseda več prostora, kot mu ga pripada kot lastniku. Uporablja tudi garažo pod teraso. Vse bi bilo lepo in prav, če bi se razumeli in živeli normalno življenje. Že večkrat je prišlo do konflikta zaradi banalnih stvari, saj razbija z vrati (svojega vhoda nima), ne plačuje vode in komunale (za elektriko sem dala narediti vsakemu svoj števec). Velikokrat se tudi iz zgornjega nadstropja sliši grozen ropot in razbijanje in tudi kreganje z lastno družino. Že večkrat je pri meni posredovala policija, saj je bilo prisotno tudi fizično nasilje. Sin je fizično nasilen tudi do žene in hčerke. Zadevo sem prijavila tudi na socialno, vendar ne naredijo nič, rečejo mi le, naj prodam hišo.

Zanima me, kaj lahko naredim, da mi ne bi bilo treba trpeti psihičnega in fizičnega nasilja in poslušanja ropota in kreganja iz zgornjega nadstropja. 

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Obupana gospa
 
Spoštovani,
prodaja hiše v konkretnem primeru verjetno ne bi rešila situacije z vašim sinom, ki je med drugim tudi nasilen in uporablja
večji del hiše od njegove idealne 1/6, ki mu pripada na podlagi dedovanja. Hišo bi bilo sicer mogoče prodati, vendar če sin ne bi dal soglasja za prodajo njegovega idealnega 1/6 deleža, potem tega njegovega deleža seveda ne bi mogli prodati naprej. Vprašanje je, kateri kupec bi kupil samo 5/6 hiše ob dejstvu, da bi v takšnem primeru v hiši še naprej ostal vaš sin, ki bi po vsej verjetnosti enake težave povzročal tudi kupcu – novemu solastniku hiše. 
 
Po zakonu v takšnih primerih obstaja določena rešitev, da se sinu v bodoče prepreči njegovo nasilje in s tem povezano motenje lastninske pravice preostalih solastnikov hiše: pred pristojnim sodiščem je treba v nepravdnem postopku predlagati razdelitev solastnine na hiši v smislu civilne delitve, da se hiša – ponavadi na dražbi ali z zbiranjem ponudb – proda tretji osebi. Kupnina se potem porazdeli med obstoječe solastnike hiše, upoštevajoč višino njihovih idealnih solastninskih deležev, ki jih imajo na hiši. Gre za "prisilno" prodajo, ki jo izvede sodišče in ki se ji sin v nobenem primeru ne more upreti, po prodaji tretji osebi pa mora v vsakem primeru zapustiti hišo, saj mu v nasprotnem primeru grozi deložacija oziroma prisilna izselitev.
 
Je pa res, da se morate iz hiše (ker je bila prodana tretji osebi) v takšnem primeru izseliti tudi vi sami.
 
Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav.
 
Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katerega bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon d.o.o. Družba TSmedia d.o.o. ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.  
Ne spreglejte