Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
17.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet pes stanovanjski blok Pravni telefon

Sreda, 31. 5. 2017, 17.20

2 meseca, 1 teden

Pravni nasvet

Pes urinira po stopnišču in spravlja v obup prebivalce bloka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Pes. Lulanje. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Lastnik enega izmed stanovanj v bloku pusti psu urinirati po hodniku in stopnišču, zato po hodnikih zelo smrdi, pišejo prebivalci bloka. Sprašujejo, kaj lahko storijo, da bo sosed prekinil takšno početje.

V bloku imamo težavo z lastnikom psa, ki mu pusti, da urinira po hodniku in stopnišču. Ko ga pelje ven, ga ne da na povodec, ampak pes teče pred njim in urinira pred vhodnimi vrata z notranje strani ali pod stopnišče. To se dogaja že leto in pol. Ko vstopiš skozi vhodna vrata, stopiš v lužo pasjega urina. Stopnišče stalno ogabno smrdi. Z lastnikom smo se večkrat poskusili pogovoriti, vendar ni zaleglo. Smrad je še celo hujši, tako da domnevamo da ga večkrat spušča nalašč na stopnišče. Lastnik je res že starejši in počasi hodi po stopnicah, vendar mu to verejtno ne daje pravice, da terorizira ves blok? Prosimo za pomoč! Še to: lastniki stanovanj niso popolnoma enotni, sej se enemu lastnik zelo smili (ker je star in ima srčnožilne težave), ena starejša lastnica pa zaradi svojih zdravstvenih težav sploh ne prihaja iz stanovanja. Nekateri pa samo puščajo na stežaj odprta vhodna vrata (fiksirana, da se ne zaprejo), zato da zračijo, kar se drugim prebivalcem ne zdi dobra rešitev.

Hvala za nasvet,

Obupani prebivalci bloka

Iz vprašanja izhaja, da naj bi eden izmed etažnih lastnikov oziroma njegov pes, za katerega on odgovarja, povzročal škodo na skupnih delih oziroma prostorih stanovanjske stavbe (stopnišče in vhodna vrata stavbe).

Omenjeni primer ureja Stanovanjski zakon (SZ-1), kjer je določeno, da je etažni lastnik odgovoren za škodo, ki izvira iz njegovega posameznega dela in ki nastane na drugih posameznih delih ali skupnih delih v skladu s splošnimi pravili, ki urejajo odškodninsko odgovornost.

Glede na to, da naj bi v omenjenem primeru škodo na skupnih delih oziroma prostorih povzročal pes (žival), je za škodo odgovoren lastnik živali oziroma tisti, ki ima žival pod nadzorom.

Če se v omenjenem primeru s stanovalcem, čigar pes naj bi povzročal škodo na skupnih delih oziroma prostorih stanovanjske stavbe zadeve, ne da urediti na miren način (s pozivom stanovalcu naj ima psa pod nadzorom na takšen način, da ne bo več uriniral po skupnih prostorih oziroma delih stanovanjske stavbe), je treba proti njemu na pristojno sodišče vložiti tožbo na povračilo škode, ki naj bi pri tem nastala, in sicer po splošnih pravilih odškodninske odgovornosti, ki vsebuje tudi zahtevek na prepoved takšnih in podobnih ravnanj v prihodnosti.

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ.dipl.prav.

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.   
Ne spreglejte