Vse Slovence združiti v eno kraljevino

Na današnji dan leta 1848 je dunajsko društvo Slovenija, ki mu je predsedoval jezikoslovec Fran Miklošič, objavilo program Zedinjene Slovenije.

Zedinjena Slovenija je bila glavna zahteva političnih programov Slovencev iz pomladi narodov leta 1848. To je bila zahteva po združitvi vseh Slovencev, ki so živeli v deželah Kranjska, Štajerska, Koroška in Goriška, v skupno kraljevino Slovenijo v okviru Habsburške monarhije.

Za slovenski jezik in proti Veliki Nemčiji

Program društva Slovenija je bil eden od številnih podobnih programov. Že 17. marca 1848 je prve zahteve predstavil koroški narodni buditelj Matija Majar Ziljski, sledile so peticije dunajskih in graških Slovencev. Poleg združitve vseh Slovencev v eno politično enoto so Slovenci zahtevali enakopravnost slovenskega jezika in nasprotovali vključitvi Avstrije v združeno Veliko Nemčijo.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1941 se je rodil ameriški igralec Ryan O'Neal.

Odlomek iz filma Papirnati mesec:

Ameriška igralka

Na današnji dan leta 1949 se je rodila ameriška igralka Jessica Lange.

Angleški igralec

Na današnji dan leta 1964 se je rodil angleški igralec Andy Serkis, ki je med drugim dal glas Golumu iz Gospodarja prstanov.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1534 je bretonski pomorščak Jacques Cartier odplul proti današnji Kanadi. 

Leta 1792 se začnejo francoske revolucionarne vojne, ki trajajo do leta 1802. Vojne Francije z evropskimi državam od leta 1803 do leta 1815 ponavadi imenujemo napoleonske vojne. 

Leta 1808 se je rodil francoski državnik in cesar Napoleon III. s pravim imenom Charles Louis Napoleon Bonaparte.  

Leta 1862 sta Francoza Louis Pasteur in Claude Bernard izvedla prvi poskus pasterizacije.  

Leta 1876 so se Bolgari uprli Otomanskemu cesarstvu. Zaradi krvavih pokolov muslimanskih paravojaških skupin nad bolgarskimi kristjani je Rusija leta 1877 napadla Otomansko cesarstvo in ga leta 1878 porazila. 

Leta 1889 se je rodil poznejši nemški diktator Adolf Hitler.  

Leta 1902 sta Pierre in Marie Curie rafinirala radijev klorid. 

Leta 1944 je minerska skupina partizanske brigade Janka Premrla - Vojka izvedla diverzantski napad v Postojnski jami, kjer je v zrak pognala nemško skladišče bencina. 

Leta 1944 so slovenski domobranci na slovesnosti v Ljubljani na Hitlerjev rojstni dan prisegli, da se bodo skupaj z nemškimi silami borili proti partizanom.

Leta 1968 je imel britanski konservativec Enoch Powell znameniti govor Reke krvi (Rivers of blood), v katerem je nasprotoval množičnemu priseljevanju prebivalcev nekdanjih britanskih kolonij na Otok.

Leta 1972 se je rodila ameriška starleta Carmen Electra

Leta 1999 sta dva dijaka na ameriški srednji šoli Columbine v zvezni državi Kolorado s strelnim orožjem ubila 12 sošolcev in enega učitelja ter ranila še 24 drugih.

Leta 2010 se je zgodilo veliko razlitje nafte v Mehiškem zalivu.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • alfa650 / 21.04.2017. ob 09:12

    Ne samo da ne bodo nikdar edini,nasprotno,če bo šlo tako naprej slovenske države sploh ne bo več,ker bo POJEDENA od sosedov,tujcev,ki jih spodkopavajo- to pa ne samo oni,slovenci-žal-spodkopavajo tudi sami sebe!!

  • Koenig-Ludwig / 20.04.2017. ob 20:20

    Kaj pa bi pomagalo? Slovenci med seboj ne bodo nikdar edini. Tako je vseeno kje živijo. Jaz sem bil 40 let v Nemčiji in mi je šlo bolje kot v Sloveniji. Slovenci so namreč slabi gospodarji, namesto da bi podpirali uspešno gospodarstvo, se rešuje zafurane firme (glej Cimos itd.)

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano