Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
16. 10. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Nedelja, 16. 10. 2016, 4.06

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Prvi fizični obračun v slovenskem parlamentu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Foto: Matej Povše

Na današnji dan leta 1998 so v slovenskem parlamentu prvič fizično obračunali. Poslanec LDS Jelko Kacin je s časopisom nekajkrat udaril po glavi poslanca SDS Iva Hvalico.

Huda kri je zavrela zaradi očitkov Hvalice, da je ograja okoli Kacinove hiše v Spodnji Besnici nekoč stala okoli nekdanje bežigrajske vojašnice JLA. Torej da je ograjo, ki je državna last, Kacin vzel in odpeljal na svoj dom. Poslancu LDS je tudi nadel vzdevek ograjevarstvenik.

Kacin: Še premalo sem ga

Kot je po incidentu povedal Kacin, Hvalica "hodi dan za dnem za govorniški oder in žali vse po vrsti". "Vzel sem današnje Delo, pristopil k njemu in ga s tem Delom dobro oklofutal. (…) Mislim, da sem ga premalo," je še povedal.

Jelko Kacin se je branil, da ga je Ivo Hvalica žalil.  | Foto: STA , Jelko Kacin se je branil, da ga je Ivo Hvalica žalil. Foto: STA ,

Hvalica: "Fasal" sem po glavi

Hvalica je po napadu dejal: "Očitno je gospod Kacin izgubil živce. Nenadoma je planil name in me začel tolči po glavi. (…) 'Fasal' sem po glavi. Nekaj čutim. A ni hudega, hvala bogu." 

Ivo Hvalica je dejal, da je provokativen, a da bi moral Kacin na besede odgovoriti z besedami, ne z napadom. | Foto: STA , Ivo Hvalica je dejal, da je provokativen, a da bi moral Kacin na besede odgovoriti z besedami, ne z napadom. Foto: STA ,

Poljski papež

Na današnji dan leta 1978 so krakovskega nadškofa Karola Wojtylo izvolili za papeža. Wojtyla je postal prvi papež neitalijanskega rodu po 456 letih (pa tudi prvi papež poljskega in slovanskega rodu), prevzel pa je ime Janez Pavel II

Janez Pavel II. je bil zelo priljubljen papež. | Foto: Reuters Janez Pavel II. je bil zelo priljubljen papež. Foto: Reuters

Izvolitev papeža, ki je prihajal iz Poljske in je bil nasprotnik komunizma, je bilo tudi svojevrstno politično sporočilo Vatikana komunističnemu bloku. 

Nico

Na današnji dan leta 1938 se je rodila nemška glasbenica, manekenka in igralka Nico. Njeno pravo ime je bilo Christa Päffgen.

Kralj filmskih komedij

Na današnji dan leta 1947 se je rodil ameriški režiser in producent David Zucker. Njegov prvi uspeh je bila komedija Ali je pilot v letalu?. Uspešen je bil tudi z nizom filmov Gola pištola, v katerem je nerodnega kriminalista igral Leslie Nielsen.

David Zucker je kot režiser ali scenarist sodeloval tudi pri filmski seriji parodij o grozljivkah Film, da te kap (Scary movie). | Foto: Reuters David Zucker je kot režiser ali scenarist sodeloval tudi pri filmski seriji parodij o grozljivkah Film, da te kap (Scary movie). Foto: Reuters

Odlomki iz filma Ali je pilot v letalu?:

Odlomki iz filma Gola pištola:

Irski borec za samostojnost

Na današnji dan leta 1890 se je rodil borec za samostojnost Irske Michael Collins. O irskem uporniku so leta 1996 posneli film z Liamom Neesonom v glavni vlogi.

Napovednik za film Michael Collins:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:  

Boris Pahor | Foto: Boris Pahor Leta 1793 so v Franciji revolucionarji na giljotini obglavili francosko kraljico Marijo Antoaneto, ženo francoskega kralja Ludvika XVI. in hčer avstrijske cesarice Marije Terezije.  

Leta 1813 se je začela bitka pri Leipzigu, imenovana tudi bitka narodov, ko se je spopadlo 185 tisoč Napoleonovih vojakov in 350 tisoč vojakov Avstrije, Rusije, Prusije in Švedske. 

Leta 1846 so v Združenih državah Amerike opravili prvi večji operativni poseg z anestezijo.  

Leta 1854 se je rodil irski pisatelj Oscar Wilde

Leta 1886 se je rodil prvi izraelski premier David Ben-Gurion

Leta 1912 sta bolgarska pilota Radul Milkov in Prodan Toprakčiev izvedla prvo bombardiranje iz letal v zgodovini. 

Leta 1923 sta Walt Disney in njegov brat Roy ustanovila družbo The Walt Disney Company.  

Leta 1927 se je rodil nemški pisatelj in nobelovec Günter Grass

Leta 1958 se je rodil ameriški igralec Tim Robbins.  

Leta 1964 so na Kitajskem prvič preizkusili jedrsko orožje. Kitajska je tako za ZDA, Sovjetsko zvezo, Veliko Britanijo in Francijo postala peta jedrska sila na svetu. 

Leta 1967 se je rodil slovenski politik in predsednik SD Dejan Židan

Leta 1973 sta ameriški zunanji minister Henry Kissinger in njegov vietnamski kolega Le Duc Tho dobila Nobelovo nagrado za prekinitev spopadov med ZDA in komunističnim Severnim Vietnamom. Vietnamec je nagrado zavrnil. 

Leta 1984 je južnoafriški anglikanski škof Desmond Tutu dobil Nobelovo nagrado za mir. 

Leta 1986 je Južni Tirolec Reinhold Messner postal prvi človek, ki je splezal na vseh 14 osemtisočakov. 

Leta 2013 je slovenski tržaški pisatelj Boris Pahor prejel nagrado državljan Evrope. 

Ne spreglejte