Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
2. 9. 2016,
5.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Petek, 2. 9. 2016, 5.41

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 2. september

Kako je Vatikan rešil mejni spor med Slovenci in Hrvati

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Foto: Reuters

V letih 1992 in 1993 so slovenski verniki župnije Razkrižje, ki je od leta 1931 cerkveno pripadala zagrebški nadškofiji, uprli ter hrvaškemu župniku preprečili vstop v cerkev.

Spor je bil rešen na današnji dan, 2. septembra 1994, ko je Vatikan izenačil državne in cerkvene meje ter župnijo Razkrižje in tri vasi v župniji Štrigova priključil mariborski škofiji. Območje med Razkrižjem in Štrigovo je bilo dolgo leta jabolka spora med Slovenijo in Hrvaško. Od leta 1931 je bilo to območje del slovenske Dravske banovine, cerkveno gledano pa je ostalo pod zagrebško nadškofijo.

S silo zadušen upor Slovencev v Štrigovi

Po drugi svetovni vojni je bilo to območje razdeljeno: Razkrižje je postalo del Slovenije, Štrigova pa del Hrvaške. Slovensko prebivalstvo Štrigove se je uprlo tej razmejitvi, upor je s silo zadušila hrvaška milica (tj. policija). Razkrižje je cerkveno še vedno ostajalo del zagrebške nadškofije, slovenskim verniki pa so se morali sprijazniti s hrvaškimi župniki in bogoslužjem v hrvaščini.

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 pa so prebivalci Razkrižja želeli tudi cerkveno biti del Slovenije. Njihove želje je Vatikan uslišal leta 1994. Razkrižje je zdaj del murskosoboške škofije.

Umorjena zakonca Hribar

Na današnji dan leta 1905 se je rodila Ksenija Gorup, poročena Hribar. Ksenija je bila vnukinja Josipa oziroma Jožefa Gorupa, ki velja za najbogatejšega Slovenca vseh časov. Njen mož Rado Hribar je prav tako izhajal iz bogate meščanske družine. Zakonca Hribar, ki sta si svoj dom uredila na gradu Strmol, so januarja 1944 umorili pripadniki komunistične Varnostno-obveščevalne službe (Vos).

Zakonca Hribar sta si dom uredila na gradu Strmol. | Foto: Bor Slana Zakonca Hribar sta si dom uredila na gradu Strmol. Foto: Bor Slana

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Salma Hayek | Foto: Reuters Salma Hayek Foto: Reuters Leta 490 pred našim štetjem je grški vojak Fejdipid pretekel razdaljo 42.195 metrov med krajem Maraton in Atenami, da je sporočil, da so Grki premagali Perzijce na Maratonskem polju. Ob prihodi v Atene je vzkliknil "Zmagali smo", nato se je zgrudil in umrl zaradi izčrpanosti.

Leta 1937 je umrl Francoz Pierre de Cubertin, utemeljitelj modernih olimpijskih iger.

Leta 1945 se je končala druga svetovna vojna tudi v Aziji. Na palubi ameriške vojaške ladje Missouri je Japonska podpisala popolno kapitulacijo.

Leta 1964 se je rodil ameriški igralec Keanu Reeves.

Leta 1966 se je rodila mehiška igralka Salma Hayek.

Leta 1973 je umrl angleški pisatelj J. R. R. Tolkien, ki je med drugim napisal Gospodarja prstanov.
Ne spreglejte