Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
11. 9. 2016,
3.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Nedelja, 11. 9. 2016, 3.27

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 11. september

Kako je Štajerec postal prvi Slovenec, ki je vladal Kranjski

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Radoslav Razlag | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Avstrijska vlada je leta 1871 na današnji dan za kranjskega deželnega glavarja prvič v zgodovini imenovala Slovenca, in sicer Radoslava Razlaga.

Leta 1826 v Radoslavcih pri Ljutomeru rojeni Razlag je pogosto prebijal led. Tako je bil leta 1865 kot prvi Slovenec izvoljen v štajerski deželni zbor, kjer se je vneto boril za narodne pravice Slovencev.

Deželni glavar za nekaj mesecev

Leta 1868 je bil govornik na prvem taboru v Ljutomeru, naslednje leto pa izvoljen za poslanca v kranjski deželni zbor. Razlag kranjski deželni glavar ni bil dolgo, že 16. decembra 1871 ga je zamenjal kranjski Nemec, grof Aleksander Turjaški oziroma Alexander von Auersperg

Predstavniki nemškega kranjskega plemstva so bili deželni glavarji vse do julija 1888, ko je umrl grof Gustav Thurn-Valsassina. Nato so bili kranjski deželni glavarji vse do konca Habsburške monarhije leta 1918 slovenske narodnosti.

Škotski boj za svobodo

Današnji dan je z nacionalnega zornega kota pomemben tudi za Škote. 11. septembra 1297 so namreč Škoti v bitki pri Stirlingu pod vodstvom Williama Wallacea in Andrewa Moraya premagali angleško vojsko. To bitko je v filmu Pogumno srce (ang. Braveheart) upodobil režiser Mel Gibson.

Zmaga nad Turki

Na današnji dan leta 1697 je potekala še ena znamenita bitka. V Senti v današnji Vojvodini je avstrijska vojska premagala Turke. Po tej bitki je Habsburška monarhija postala prva sila na območju Podonavja.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Napadena dvojčka WTO nekaj trenutkov pred tem, ko sta se zrušila. | Foto: Reuters Napadena dvojčka WTO nekaj trenutkov pred tem, ko sta se zrušila. Foto: Reuters Leta 74 pred našim štetjem je izbruhnil najbolj znan upor rimskih sužnjev – Spartakov upor.

Leta 1273 so nemški volilni knezi za nemškega kralja izvolili grofa Rudolfa Habsburškega. Ta je začetek vzpona cesarske dinastije Habsburžanov.

Leta 1940 se je rodil ameriški filmski režiser Brian de Palma.

Leta 1941 je Osvobodilna fronta razglasila kulturni molk - bojkot kulturnega življenja v Ljubljanski pokrajini.

Leta 1945 se je rodil nemški nogometaš in trener Franz Beckenbauer.

Leta 1973 je čilski general Augusto Pinochet izvedel vojaški udar, v katerem je bil ubit čilski socialistični predsednik Salvador Allende.

Leta 1989 je Madžarska razglasila, da lahko vzhodnonemški begunci, ki so bili v državi, odidejo v Zahodno Nemčijo.

Leta 2001 sta v stolpnici Svetovne trgovinske organizacije v New Yorku treščili dve ugrabljeni potniški letali. Teroristični napad, ki ga je izvedla islamistična organizacija Al Kaida, je zahteval skoraj tri tisoč življenj.

Ne spreglejte