SiolNET. Siol Plus Kolumne
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Priznani slovenski pravnik Matej Avbelj: To je škandalozno

10

termometer

Matej Avbelj
Matej Avbelj je mednarodno priznan pravni strokovnjak in redni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije. Foto: Ana Kovač

Ravnanje Sodnega sveta Republike Slovenije je pravno napačno in v nasprotju z judikaturo Evropskega sodišča za človekove pravice. Ta postavlja minimalne standarde varovanja človekovih pravic v Evropi. Del teh standardov je tudi pravica vsakogar do zakonitega sodišča, ki zagotavlja pravico do poštenega sojenja. Na to pravico iz 23. člena ustave ter 1. odst. 6. člena EKČP (Evropske konvencije o človekovih pravicah) mora ves čas po uradni dolžnosti na podlagi 2. in 8. člena slovenske ustave, v skladu s katerim se EKČP v Sloveniji uporablja neposredno, paziti vsak organ javne oblasti, vsakokratni senat, v katerem sedita sporni sodnik ali sodnica, ter tudi in še posebej Sodni svet.

Ta je ustavna institucija, ki mora varovati samostojnost in neodvisnost sodne veje oblasti ter skrbeti za zagotavljanje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter javnega ugleda sodstva. Razglasiti se za nepristojnega za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za opravljanje sodniške službe sodnika, ki je bil celo predsednik Sodnega sveta in predsednik Vrhovnega sodišča, vse do danes pa v javni transparentni razpravi ni predložil verodostojnih dokazov o izpolnjevanju teh pogojev, češ da to preprečuje institut pravnomočnosti, je kršitev slovenske ustave, EKČP in zares vsakršnega dobrega pravnega okusa.

Branko Masleša Novice Predsednik vrhovnega sodišča: Diploma Branka Masleše je zaupne narave

s

Po logiki, ki jo je razglasil Sodni svet, ESČP ne bi nikdar smelo obsoditi niti Islandije niti Poljske zaradi kršitve pravice do zakonitega sodnika, saj so bili tudi na Islandiji v zadevi 26374/18 in na Poljskem v zadevi 4907/18 nacionalni postopki že zdavnaj "pravnomočno" zaključeni.

Branko Masleša Novice Sodni svet: Masleša naj celovito pojasni nejasnosti glede diplome in pravosodnega izpita

sodni svet

Kljub temu Sodni svet zdaj poziva nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča, da javnosti celovito pojasni nejasnosti in dvome glede svoje izobrazbe, pri čemer pa očitno pride v nasprotje s samim s seboj. Če gospoda Maslešo, kot vztraja Sodni svet, napram Sodnem svetu varuje institut pravnomočnosti, potem gospod Masleša tudi nima kaj pojasnjevati javnosti in medijem. Ti so tudi dolžni spoštovati to isto pravnomočnost in za primer gospoda Masleše prav tako niso "pristojni". Sodni svet bi si lahko skrajno formalistično svoje roke torej umil do konca in oštel še medije, ker so si drznili poseči v domnevo pravne pravilnosti sodnikove izvolitve.

Branko Masleša Novice Kaj se dogaja? Maratonsko zasedanje o Masleši traja že dva dni zapored.

Tako deluje pravni formalizem po slovensko. Po njegovi logiki, kot smo že večkrat videli, je v tej državi pravno mogoče vse. V njej se lahko do onemoglosti vlada s pravom, kar pa še zdaleč ni pravna država. Na srečo pa smo vendarle del širšega evropskega ustavnega prostora. V njem je popolnoma jasno naslednje. S tako pravno neprepričljivim ravnanjem, ki je v neskladju s slovensko ustavo ter EKČP, zares minimalnim etosom vladavine prava v Evropi, je zdaj tudi Sodni svet prevzel formalno odgovornost za škandalozno stanje slovenskega sodstva, v katerem se je to znašlo zaradi najbolj običajnega novinarskega vprašanja.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Masleša Novice Grožnje, zavajanja in neodgovorjena vprašanja: kaj bo sklenil sodni svet? Branko Masleša Novice Masleševa diploma: takšna so prva pojasnila, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati Peter Jančič cv Siol Plus Naši Đokovići: Masleša, Šketa, Golob ... Ustavno sodišče Novice Danes ob 12.00: vroč sestanek za zaprtimi vrati

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin