Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
3. 10. 2015,
13.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kolumna odnosi Veronika Podgoršek

Sobota, 3. 10. 2015, 13.34

8 let, 3 mesece

Ko skočiš v posteljo s sodelavcem

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komaj čakam, da mine konec tedna, da grem spet v službo. Zvečer me že čakajo prijetnejša opravila, ki mi dajejo občutek, da je jutro že tu.

Lepotičenje telesa, britje, urejanje pričeske zgoraj in spodaj, kremice, parfumček. Zjutraj se zbudim že kakšno uro prej in hitro smuknem iz postelje. Ob želji druge polovice na jutranje stiskanje odgovorim, da sem že tako na tesnem s časom.

Iz omare potegnem novo seksi spodnje perilo, oblečem lepo obleko, na hitro ponovim večerni tretma lepotičenja in hitim tja, kjer občutim metuljčke v trebuhu, kjer sem opažen/-a, občudovan/-a, kjer imam občutek, da si me nekdo želi videti, z menoj govoriti, me razumeti. Mi dati občutek, da sem pomemben/-na. Ob tem se prebuja želja po več.

Po sprva bežnem dotiku ob skupni kavici in kosilu, vse več druženja, pozneje poljubu. Zato si želim iti na službeno pot, seminar, team building, kjer se bom lahko ob večernem sproščenem druženju brez hitenja domov in brez izmišljanja izgovorov, zakaj moram v službi ostati še kakšno urico dlje, namesto v pisarni na mizi predal/-a še posteljnim radostim.

Prva napaka: pogovor o osebnih stvareh Dejstvo je, da se večina afer dogaja prav v službah in na z njo povezanih dejavnostih. Dolgi delovniki in predvsem prekoračene meje, ko nekoga spustimo preblizu, se lahko hitro zgodijo tudi ljudem, ki se v osnovi v afero ne želijo zaplesti.

Prva in največja napaka je pogovor o osebnih stvareh, še posebej če so se v partnerskem odnosu pojavile težave in z njimi povezani občutki nerazumljenosti, neslišanosti in zato zmanjšan občutek ljubljenosti, po katerem vsi hrepenimo.

Slaba komunikacija, neizrečene ali neslišane besede, ignoriranje, samoumevnost v domačem okolju lahko povzročijo, da začne oseba te želene in pomembne elemente partnerskega odnosa iskati in zadovoljevati zunaj doma. Pri tem ima občutek, da ji zanje ni treba prositi, ampak je tega deležna zgolj zato ker je, kar je. Vse je podano na pladnju.

Vedno več skokov čez plot v službi Ko se v partnerskem odnosu pojavijo težave, je običajen človeški odziv, da začne iskati rešitve. Najprej se skušata dva pogovoriti, a če na dolgi rok ne najdeta skupnega jezika in rešitve, začne človek notranje stiske reševati na drugačen način. Nekateri tako, da zapadejo v alkohol, drugi se začnejo ukvarjati z različnimi športi in hodijo na z njimi povezana druženja, tretji si kupijo hišnega ljubljenčka, četrti si nalagajo vse več dela in v službah ostajajo zmeraj dlje. Oseba zunaj partnerskega odnosa je prav tako eden izmed teh načinov. Je kateri dober? Verjetno so vsi zgolj bolj ali manj sprejemljivi ali celo nesprejemljivi.

Po drugi strani pa se za tovrstne skoke čez plot, torej afere na delovnem mestu, kakor kažejo tudi vse raziskave, ljudje vedno več odločajo zgolj v želji po doživljanju nečesa novega in razburljivega, nečesa, s čimer bi si dvignili ego, ali pa zaradi kariernega motiva. In v takšne afere se spuščajo tako moški kot tudi ženske.

Ženska je tista, ki reče da ali ne Na tem mestu bi se lahko moški, ki si napihujejo ego na račun osvojitev, morali vprašati, kdo je tisti, ki zares osvoji? Koliko žensk te je že imelo, uporabilo? Ženska je še vedno tista, ki reče da ali ne. Po drugi strani bi se marsikatera ženska morala zavedati, da s telesom pridobljen položaj v ogromno primerih prinese le nategnjenost, tako in drugače, kar seveda lahko dodate v življenjepis za nadaljnjo službo, če mislite, da vam bo pomagalo! Ali pa bo to referenco razširil kar nekdanji šef.

Začetki, ki lahko vodijo v afero, so najlepši del celotnega procesa. Ko čutiš naklonjenost sodelavca oziroma sodelavke ali nadrejenega, a pri tem tudi ostane in ne narediš koraka naprej. Ni pa vse tako lepo, kot se sliši. Ko je korak naprej storjen, ne moreš več nazaj. Takrat je prepozno in v mnogo primerih se drama šele začne. Nekoč mirnost se spremeni v skrivanje, prikrivanje, laži, kar človeku vzame ogromno energije.

Ko si nekdo želi nekaj več … Kaj pa ko se afera enkrat z ene strani konča, saj je bila nekomu zgolj popestritev, doživeti nekaj novega in razburljivega, drugi, morda samski, pa si je želel nekaj več? To povzroči opustošenje in občutke izkoriščenosti, kar se lahko sprevrže tudi v maščevalni pohod.

Ali pa namesto da bi napredovali kmalu izgubite službo in ob tem še marsikaj. Da ne govorimo o vsej drami, ki se pojavi, ko za afero izve vaša druga polovica. Takrat se šele resnično začne razburljivost, kakršne si niste želeli niti v nočnih morah. Takrat se začne pekel za prav vse vpletene. Pekel, ki želite ali ne, traja več let, preden iz njega tudi pridete!

To mogoče ne velja za pare v odprtem odnosu – ti so za skakanje čez plot dogovorjeni, dogovorjeni so tudi za pravila. Vendar pa sem se v življenju že tolikokrat srečala tudi s takšnimi pari, da v to liberalnost in brezčutnost skoraj ne verjamem. V terapevtski praksi sem prepogosto videla izbruhe besa in pretepene posameznike v svingerskih klubih, da lahko rečem, da stvari niso tako preproste.

Človek je čustveno bitje in na čustva se tudi odziva, čeprav si tega morda ne bi želel.

Ne spreglejte