SiolNET. Siol Plus Kolumne
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Jan Kovačič: Pet vidikov uporabne psihologije za čim bolj miren junij

Kako si lahko pomagate, da bo junij minil bolj mirno

0,54

termometer

Jan Kovačič
Foto: Jan Kovačič

Ugotavljam, da je junij mesec, ko smo najbolj pod stresom. Je čas, ko končujemo drugi kvartal v podjetjih, je tudi čas, ko končujemo šolsko leto, in je čas, ko bi radi postorili vse še pred zasluženim dopustom. Je čas, ko smo zaradi vsega opisanega najbolj pod stresom. Predstavljam vam pet vidikov uporabne psihologije za doseganje osebnega ravnovesja, da bo tudi junij miren.

Junij je "mali december", sem slišal od direktorice sektorja večjega slovenskega podjetja, ko sva klepetala po izobraževanju na temo osebnega ravnovesja. Stres, ki ga prinaša mesec junij v podjetja in v šole, velikokrat povzroči, da se pahnemo iz ravnovesja. Podobno se dogaja tudi direktorici, morda se podobno dogaja tudi vam. Ona hiti od jutra do večera, da bi uspešno opravila vse obveznosti doma in v službi, vmes pa pozabi nase. To je ugotovila ob kratki, 15-minutni meditaciji, ko se ji je oglasil občutek utrujenosti v telesu. Prepoznala ga in rekla, danes si še ne morem vzeti časa zase, mogoče naslednji teden.

Človek je v tem pogledu čudno bitje, saj se je sposoben sam odločiti za vzorce vedenja in mišljenja, ki ga spravijo iz ravnovesja. Največkrat ga v to ne prisilijo drugi ali objektivne okoliščine, ampak sami povzročimo neravnovesje v sebi, ko se odločimo, da potlačimo te občutke.

Tako kot naravni zakoni delujejo z ravnovesjem, tudi je tudi naše zdravje (tako telesno kot duševno) ravnovesje. Človek je bitje ravnovesja. Omejuje ga pet dimenzij: kognitivna dimenzija, telesna dimenzija, čustvena dimenzija, družbena dimenzija in duhovna dimenzija, ki vse poveže v smiselno celoto. Osebno ravnovesje, ki prinaša celostno zdravje, nastane takrat, ko v svojem vsakdanu uravnotežimo vseh pet dimenzij.

Kognitivna dimenzija pomeni naše delo, učenje in ustvarjanje. Pri tem je pomembno, da me moje delo ali področje učenja privlači, se ob tem počutim uspešnega in me hkrati (rahlo) izziva, da se mi zdi, da zmorem, vseeno pa se moram za svoje dosežke potruditi.

Telesna dimenzija so naše telesno zdravje in navade, povezane z zdravim načinom življenja. Pri tem je pomembno, da se zdravo prehranjujemo, dovolj gibamo, dovolj spimo in skrbimo za osebno higieno.

delovni zvezki, knjigarna Siol Plus Samo Rugelj: Preživetje knjigarn v času hipermarketov

Družbena dimenzija predstavlja vaše vloge v medosebnih odnosih (na primer oče, partner, najboljši prijatelj, sodelavec …). Pri tem je pomembno, da imamo izpopolnjujoče medosebne odnose in smo vsak dan obkroženi z ljudmi, s katerimi vzpostavljamo pristne stike in hkrati doživljamo občutek ljubezni, pripadnosti, spoštovanja in zaupanja.

Čustvena dimenzija pomeni naše razpoloženje in duševno zdravje. Če v svojem dnevu resnično stopamo v stik s svojimi čustvi, ki se povežejo v prijetno razpoloženje, potem je čustvena dimenzija v ravnovesju. Pomembno je, da počnemo stvari, ki nam prinašajo zadovoljstvo.

Duhovna dimenzija pa je tisto, kar je povsem vaše. Najlažje jo opišemo skozi osebne vrednote. Duhovna dimenzija povezuje preostale štiri in nas usmerja, da delujemo skladno s svojimi vrednotami. Če je za nekoga pomembna vrednota "ljubezen", je popolnoma razumljivo, da bi rad več vlagal v čas s svojo družino, kot pa za osebo, ki ima za pomembno vrednoto "doseganje" in si želi spoštovanja skozi osebne (karierne) dosežke.

Ključ do visoke kakovosti življenja je, da postavimo duhovno dimenzijo v središče in vsem štirim temeljem življenja dodelimo ustrezno pozornost in pomen. A kako?

1111

1. Naredite iskreno analizo stanja

Raziščite svoje vrednote, jih zapišite in postavite v sredino svoje piramide osebnega ravnovesja. Ali trenutno v življenju živite skladno s svojimi vrednotami? Ali vas morda vrednote same po sebi bolj usmerjajo v določeno dimenzijo? Ali lahko na kakršen koli način svoje življenje uravnovesite tako, da živite skladno s svojimi vrednotami?

2. Razrešite akutne težave

Kako zadovoljni ste s svojim delom? Kako zadovoljni ste s svojim zdravjem in načinom življenja? Kako zadovoljni ste v svojih medosebnih odnosih? Kakšno je vaše razpoloženje, katera čustva doživljate v svojem vsakdanu? Če ste ugotovili, da je za vas težava "akutna", potem je prav, da vse svoje moči usmerite v to, da jo razrešite. To je edino stanje, ko je smiselno načrtno porušiti ravnovesje. Če doživite akutno bolezen, je normalno, da boste vse svoje napore usmerili v zdravljenje. Potem pa je čas za ravnovesje.

tajska, prostitutka Siol Plus Miha Mazzini: O spolnem turizmu

3. V svoj vsak dan vpeljite aktivnosti vseh petih dimenzij

Za življenje s čim manj vpliva negativnega stresa in dobro osebno ravnovesje razmislite, s katerim aktivnim vedenjem lahko poskrbite za vzpostavljanje ravnovesja. Morda sprehod s partnerjem, druženje z najboljšim prijateljem, igra z otrokom, redna dnevna meditacija, zapis v dnevnik, tek v gozdu … Bodite kreativni in naredite čas za aktivno vedenje, ki vam bo prineslo osebno ravnovesje in veliko zadovoljstva. Vsak dan.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin