Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Prekmurje medicina Murska Sobota

Petek, 26. 7. 2013, 14.43

8 let

Zlata maturantka iz Prekmurja bo kardiologinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Melanija Lang je ena od treh dijakov murskosoboške gimnazije, ki so postali zlati maturanti leta 2013.

Čeprav je na maturi zbrati največje mogoče število točk že samo po sebi velik uspeh, pa je še toliko večja čast, če tak uspeh dosežeš v Prekmurju. Od preostale države odrinjena in socialno najbolj ogrožena regija namreč za drugimi območji Slovenije precej zaostaja tudi po ravni znanja v šolah.

A Melaniji Lang se to ne zdi kakšna posebna ovira. Prepričana je, da je ne glede na to, kje živi, šolski uspeh najbolj odvisen od vsakega posameznika, njegovega truda in želje po znanju.

Bila je v živahnem razredu Melaniji, ki se je za šolanje na gimnaziji odločila, ker želi postati zdravnica, ni učenje nikoli povzročalo večjih težav. Vseeno so obstajali predmeti, ki jim je posvečala več časa kot preostalim. "Tako sem se recimo fiziko ponavadi učila kakšno uro dlje kot recimo kemijo. Vsak predmet me je vsaj malo zanimal."

Rezultati mature so jo precej presenetili, saj je imela, potem ko je končala reševanje izpitnih pol, bolj slab občutek.

Čeprav je vesela, da je končno maturirala, bo pogrešala srednjo šolo. "Imela sem to srečo, da sem bila del zelo živahnega in enotnega razreda z odličnimi sošolci, hkrati pa mi je ne tako natrpan gimnazijski urnik omogočal precej prostega časa."

Slabosti in prednosti šolanja na gimnaziji Kaj so po mnenju Melanije Lang prednosti in kaj slabosti šolanja na gimnaziji danes, ko bi nekateri te najraje kar ukinili in ohranili le še strokovne oziroma poklicne šole?

"Ena izmed pozitivnih stvari pri šolanju na gimnaziji je, da dijaku omogoča pridobivanje znanja z različnih področij znanosti. To mi je osebno zelo ustrezalo. Malo manj všeč pa mi je bila razporejenost predmetov glede na število tedenskih ur. Ta namreč ustvarja napačen vtis, da so nekatere znanosti pomembnejše kot druge."

Truditi se moramo za brezplačno zdravstvo in šolstvo Čeprav je večino časa posvetila učenju, pa Melanija kritično spremlja tudi aktualno družbeno dogajanje. Moti jo brezperspektivni položaj mladih, sploh tistih, ki po končanem študiju iščejo prvo službo. "Vseeno verjamem, da se bodo stvari obrnile na bolje."

Prepričana je, da moramo za vsako ceno ohraniti brezplačen dostop do javnega zdravstva in šolstva.

"Truditi se moramo, da ti dobrini ostaneta brezplačni in dostopni vsem državljanom ter da se med oblastniki in uporabniki teh storitev vzpostavi enakovreden odnos, ki bo omogočal sprejemanje kompromisov in zadovoljstvo obeh strani."

Verjamem, da mi bo uspelo "Dejstvo, da sem rojena v Prekmurju, me ni na šolskem področju nikoli preveč obremenjevalo in verjamem, da me tudi v prihodnje ne bo. Vem, kaj želim doseči, in kljub slabšalnim stereotipom o prekmurskih koreninah verjamem, da mi bo uspelo."

Postala bo zdravnica Želja, da bi postala zdravnica, v njej tli od zgodnjega otroštva. "Študij medicine sem izbrala predvsem zato, ker želim spoznati delovanje človeškega telesa, se ukvarjati z iskanjem odgovor na zdaj še neodgovorjena vprašanja, hkrati pa s tem znanjem pomagati ljudem do boljšega in čim bolj kakovostnega življenja."

Po končanem študiju se želi specializirati v kardiologiji, ker naj bi bila to veja medicine, ki ponuja precej izzivov in pestrosti.

"Upam, da bom dobila priložnost za specializacijo v tujini, kjer bom najverjetneje tudi živela, kljub temu pa za zdaj glede tega puščam vrata odprta tudi drugim možnostim."

Kljub rosnim letom ima Melanija Lang zelo jasno predstavo o tem, v kakšni družbi si želi živeti.

"Želim si, da bom, ko se bom čez nekaj let ozrla naokrog, lahko povedala, da živim v pravični in enakopravni družbi, ki ne pozna socialnih razlik, krivic in nasilja in v kateri so obljube, dane ljudem, izpolnjene."

Ne spreglejte