Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
12.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vodik

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 12.30

7 let, 12 mesecev

Z inovacijo bo zadovoljen šele, ko jo bo dobro prodal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Glavna skrivnost koncepta Tender One je, da smo izključili vse konvencionalne pogone in naredili električno plovilo, katerega vir energije je vodik."

Tako na kratko svojo inovacijo, novo visokotehnološko in ekološko prijazno plovilo Tender One, prvenstveno namenjeno prevozu potnikov in blaga na kratkih razdaljah, predstavi Gašper Strahovnik, navtik iz Portoroža, ki je zanj na letošnjem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju (MOS) prejel priznanje in naziv MOS-ov podjetni talent 2013.

Velik tehnološki preskok v smeri plovil brez emisij "Večina drugih proizvajalcev se še odloča za konvencionalna ali hibridna plovila, ki uporabljajo za generiranje električne energije motorje z notranjim izgorevanjem. Nasprotno pa izvedba z vodikovo gorivno celico za svoje delovanje ne potrebuje fosilnih goriv, edini stranski učinek sta destilirana voda in toplota. Zato lahko govorimo, da gre za velik tehnološki preskok, katerega rezultat je delovanje plovila brez izpustov toplogrednih in ostalih strupenih plinov," še pojasni Gašper Strahovnik, s katerim smo se pogovarjali ob njegovi stojnici na MOS v hali L.

Z vztrajnostjo nad posmeh in nezaupljivost V projektu Tender One poleg Strahovnika kot poslovni partner sodeluje še njegov brat Luka Strahovnik in strokovnjak za motorje Sašo Jurak. "Največja investicija do zdaj je bilo znanje. V razvoj, tržne raziskave in iskanje razvojnih partnerjev sem investiral okrog 40 tisoč evrov," še pojasni Gašper Strahovnik in doda, da se pri vsakem novem projektu na začetku poti pojavijo skeptiki, ki so zadržani do novosti.

"Tudi mi smo se srečevali z negativnimi izkušnjami, posmehom in nezaupljivostjo, vendar smo z vztrajnostjo našli zanesljive in vodilne razvojne partnerje na področju vodikovih in elektrotehnologij iz Slovenije in tujine," poudarja Gašper Strahovnik. Pri tem še posebej omeni podporo razvojne ekipe kanadskega proizvajalca gorivnih celih Hydrogenics in podjetje Domel kot njihovega predstavnika v Sloveniji.

Investitor za milijon evrov Plovilo Tender One je za zdaj še v fazi makete, zdaj pa iščejo investitorja. Ko ga dobijo, bo prvi čoln narejen v sedmih mesecih, takrat pa bo priznanje na MOS-u za inovacijo zanj dobilo pravo težo, saj, kot pravi Gašper Strahovnik: "Res zadovoljen bom, ko bom inovacijo dobro prodal kot izdelek z veliko dodano vrednostjo. Naš projekt stane malo manj kot milijon evrov za prvi izdelek, naslednji izdelki pa bodo že malo cenejši."

Kupci: od lastnikov mega jaht do vojske in policije Med morebitnimi kupci njihovega plovila Tender One Strahovnik in partnerja vidijo lastnike megajaht, ki si želijo okolju prijazno, tiho in ekskluzivno plovilo, uporabnike, kjer je plovba na konvencionalni pogon prepovedana (jezera, ustja rek, fjordi, mestna središča itn.), okoljevarstvene organizacije, ki se borijo za ohranitev čistega okolja (Greenpeace), vojsko in policijo, ki za določene operacije potrebuje termično nevidna plovila.

Ko zmanjka denarja za jadranje, za risalno desko Strahovnikova navtična pot se je začela pred nekaj več kot dvajsetimi leti, ko se je začel ukvarjati z jadranjem. "Potem nam je sčasoma zmanjkalo denarja za jadranje in smo se pred desetimi leti začeli ukvarjati z razvojem plovil za trenerje jadranja. Takrat so bili ti izdelki top v svetu in še vedno so," Gašper Strahovnik opisuje svoje karierno obdobje v prejšnjem podjetju VSR Lab, dobitniku naziva slovenska gazela pred leti.

"Na risalni deski imamo še eno jadrnico, za katero upamo, da bo najhitrejša, zraven pa bomo dali še kakšno gorivno celico," predstavi načrte za prihodnost 29-letni Gašper Strahovnik, diplomant Westlawn Institute of Marine Technology v ZDA, ki se trenutno ukvarja še z razvojem desk za vožnjo po valovih in upravljanjem windsurf centra v Afriki v zimskih mesecih. Tam se zaradi narave dela lahko posveti tudi svojim projektom, ki jih jemlje kot hobi. "Če ne bi bilo tako, ne bi bil tako uspešen."

Sicer pa Strahovnik tudi meni, da je zdaj najboljši čas za inovacije, ker je trenutno razvoj najcenejši. "Ogromno ljudi je brez dela, zato karkoli človek potrebuje, dobi po dokaj ugodni ceni. Ampak brez kapitala ne gre," še zaključi Strahovnik.

Ne spreglejte