Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
22.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mladi

Torek, 24. 9. 2013, 22.42

8 let, 1 mesec

Veliko srce za mlade v stiski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekipa, ki deluje v hiši Srce, se posveča predvsem tistim mladim, ki so se znašli na točki v življenju, ko ne vedo, kako naprej. Pomagajo jim, da se spet postavijo na lastne noge.

Srce – hiša rešitev za mlade je projekt zavoda Študentska svetovalnica, svoja vrata pa je odprla januarja 2011. Pod eno streho združuje svetovalne in informativne podporne dejavnosti ter možnost začasnega bivanja za mlade v stiski. Na začetku so jo imenovali študentska hiša SRCe, potem pa so se vsebinsko tako razširili in začeli novo blagovno znamko Srce – hiša rešitev za mlade, ki združuje vse, kar ta zavod počne, je pojasnil Blaž Jamšek, vodja kadrovske službe.

Največji financer hiše Srce je ŠOU v Ljubljani, redno pa se prijavljajo tudi na različne razpise in poskušajo tako zagotoviti potrebna sredstva.

Zelo pomemben je občutek varnosti Sprva je bilo bivanje v hiši namenjeno tako fantom kot dekletom, vendar so se pozneje, med drugim tudi zaradi večjega povpraševanja, odločili, da v hiši nastanijo le dekleta. Kot je pojasnila vodja hiše in psihoterapevtka Anja Kozina, gre za osebe, ki imajo za sabo ranljive in težke zgodbe, zato je zelo pomembno, da se počutijo varne. Mešanje spolov pa k temu občutku ni pripomoglo. Dodala je, da si sicer želijo zagotoviti tudi zmogljivosti za fante, vendar to trenutno zaradi finančnega stanja ni mogoče.

Na organizacijo Srce – hiša rešitev za mlade se obračajo predvsem mladi, ki imajo težave v primarni družini. Ali prihajajo iz družin, kjer so odnosi zelo hladni in se počutijo zavržene, ali pa iz posesivnih družin, kjer jim na primer ne dovolijo študirati, zato pa bi se radi osamosvojili, a nimajo finančnih sredstev in ne vedo, kako bi se tega lotili.

V hiši lahko osebe bivajo do enega leta Zgornji dve nadstropji hiše sta namenjeni začasnemu bivanju mladih v stiski, prvo nadstropje izvajanju delavnic in terapij za uporabnike, pritličje pa svetovalnim dejavnostim. V hiši Srce je prostora za 10 mladih v stiski, trenutno pa imajo, tudi zaradi prehodnega obdobja, dve prosti mesti.

Če je hiša polna, pojavi pa se oseba, ki nujno potrebuje pomoč, ji sodelavci v hiši poskušajo zagotoviti druge oblike pomoči oziroma jo usmerijo k drugim nevladnim organizacijam, s katerimi sodelujejo, je pojasnila Kozinova.

V hiši lahko dekleta bivajo do enega leta, saj so sodelavci v hiši po izkušnjah ugotovili, da je to ravno dovolj dolgo obdobje, da se posameznik lahko postavi na lastne noge. Enkrat na teden se dekleta srečajo s svetovalkami in si pri njih zastavijo določene cilje, tako kratkoročne kot dolgoročne, njihov glavni cilj pa je, da se čim prej osamosvojijo. Bivanje v hiši je sicer brezplačno, plačevati morajo le stroške, ki znašajo okoli 60 evrov na mesec, brezplačni so tudi vse delavnice, terapije in svetovanja, je povedala vodja hiše.

Za zunanje obiskovalce so različne delavnice zaradi finančne stiske plačljive, vendar pa osnovno informiranje in svetovanje na področju študija, bivanja, štipendij in podobno še vedno ostaja brezplačno za vse. Zbrati pogum je največji korak Poiskati pomoč je sicer po besedah Kozinove za mlado osebo še vedno zelo težko. O tem neradi govorijo, neradi se izpostavljajo in mislijo, da so manjvredni, če bodo prosili in sprejeli pomoč, je prepričana. Glavna problematika, s katero se spopadajo mladi, je predvsem nasilje, fizično, psihično in spolno. V družinah je veliko tudi zanemarjanja, zaradi česar so mladi izgubljeni. Kot je dejala Kozinova, bi se radi osamosvojili, a ker ni služb, tudi ni denarja, zato nekako zaidejo v slepo ulico, iz katere jim lahko pomagajo prav sodelavci v hiši Srce. Le dovolj poguma morajo zbrati.

Z mladimi, ki so jim pomagali do zdaj, imajo v organizaciji večinoma zelo dobre izkušnje in pozitivne zgodbe. Dekleta, ki so bivala v hiši, se vračajo nazaj, hvaležna, da so jim v hiši pomagali urediti življenje. Veliko je tudi primerov, ko so dekleta podporo našla med seboj. "Naša želja je predvsem to, da mladim pomagamo k osamosvojitvi in boljši samopodobi," je sklenila Kozinova.

Ne spreglejte