Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hermann Maier

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 21.09

8 let

V službi slovitega Herminatorja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Boštjan Cerkovnik je človek, ki lahko smučarski dan v Flachauu na avstrijskem Solnograškem sklene ob kavi ali vrčku piva v družbi nekdanjega prvega smučarja sveta Hermanna Maierja.

Ko je pri vsega 15 letih opustil sanje o uspešni karieri alpskega smučarja, je želel ostati na zasneženih strminah. Zato se je Boštjan Cerkovnik lotil opravljanja izpitov za smučarskega učitelja. Dolga leta je smučanja željnim rekreativcem na Voglu pomagal osvajati skrivnosti tega zimskega športa z dolgoletno tradicijo na naših tleh.

Z Gorenjske ga je nato pot vodila v Dubaj, kjer je v velikanskem nakupovalnem središču, ki sredi puščave premore tudi mogočno smučarsko dvorano, služboval pod streho. Ob vrnitvi v Evropo pa je nov izziv našel pri naših severnih sosedih, natančneje v Flachauu, kjer že sedmo sezono dela v smučarski šoli Hermanna Maierja, v zadnjem obdobju kot vodja tekmovalne akademije, zadolžen tudi za številna druga vodstvena področja.

Kot edini Slovenec eden od stalnih učiteljev v smučarski šoli "Vogel in Flachau med seboj nista prav oddaljena. Morda dobri dve uri vožnje z avtomobilom. No, način dela in velikost smučarske šole pa sta vendarle precej drugačna," se pošali Cerkovnik, ki zdaj že štiri leta stalno živi na avstrijskem Solnograškem. Tam je kot edini Slovenec eden od stalnih učiteljev v smučarski šoli, ki je pred četrt stoletja ime sicer dobila po očetu slovitega alpskega smučarja, prav tako Hermannu, a je pravi razcvet doživela šele z Maierjevim tekmovalnim vzponom.

"V smučarski šoli stalno dela 25 sodelavcev, na vrhuncu sezone, razpetem med božičnimi prazniki in koncem februarja, pa je na terenu tudi do 80 smučarskih učiteljev na dan," pravi Boštjan.

Pozoren na mlade talente "Sodelovanje z Avstrijci se je pravzaprav začelo precej naključno. Znanec mi je priporočil Flachau, ugriznil sem v priložnost in zdaj sem tu. Nisem se uštel. Pogoji za delo so tu res dobri, učenje na snegu pa na visoki ravni," pravi izkušeni učitelj smučanja, ki je po delu v skupinah in v individualnih tečajih največji izziv našel v tekmovalni akademiji (racing academy). Ta je nastala kot podaljšek smučarske šole.

"Prvotni namen ustanovitve akademije znotraj Maierjeve smučarske šole je bilo iskanje mladih nadarjenih smučarjev, ki bi se morda lahko nekega dne prebili med tekmovalce. Flachau namreč še pred dobrim letom ni imel kluba in jasne vizije, kako usmerjati smučarje v tekmovalne vode," pojasnjuje Cerkovnik, ki tesno sodeluje predvsem z vodjo šole Alexom Maierjem, nekdanjim vrhunskim deskarjem na snegu, ki se lahko pohvali s kolajno s svetovnega prvenstva in tremi zmagami v svetovnem pokalu.

Poznanstvo s Herminatorjem kot posebna čast Še občutno daljši in bolj bogat pa je seznam uspehov Alexovega brata, Hermanna Maierja, spiritusa agensa šole, v kateri uspešno deluje Cerkovnik. Sloviti Herminator, kakor so ga mediji poimenovali zaradi tekmovalne nezlomljivosti in agresivnega sloga smučanja, spada v najožji krog najboljših alpskih smučarjev vseh časov. V svoji bogati karieri, ki jo je sklenil leta 2009, je osvojil štiri velike kristalne globuse, postal dvakratni olimpijski prvak, se trikrat okitil z naslovom svetovnega prvaka in slavil kar 54 zmag na tekmah svetovnega pokala.

"V čast si štejem, da se osebno poznam s takšnim velikanom svetovnega športa, kot je Hermann Maier. Zanj lahko rečem, da je zelo preprosta in v pogovoru tudi neposredna oseba. A čeprav gre za legendo svetovnega smučanja, je v svojem krogu zelo dostopen. Z njim greš lahko brez težav tudi na pivo," o enem od najboljših smučarjev vseh časov in pravi legendi Flachaua pripoveduje Cerkovnik, eden od dokazov, da je slovensko smučarsko znanje cenjeno tudi v tujini.

Ne spreglejte