Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 10. 2013,
10.47

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lotus

Sreda, 2. 10. 2013, 10.47

4 leta, 10 mesecev

Trinajstletna Koprčanka gre po sledeh Kimija Räikkonena

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lotus ima ekipo v F1, kot edini avtomobilski proizvajalec pa tudi v kartingu. Iščejo mlade talente, našli so 13-letno Saro Markučič iz Kopra. Je običajna najstnica, le da je srce zapisala hitrosti.

Brni kot roj čebel, v gokartu je začel tudi veliki Senna

Krog za krogom drvi mali gokart po stezi. Brni kot roj čebel in na stezi pušča črno sled mehke gume. Od roba do roba asfalta, v lovu za vsako razpoložljivo stotinko sekunde. Krog za krogom iskanje prefinjene tehnike vrtenja volana. Tak mali gokart, ki gre krepko čez 100 kilometrov na uro. V njem so začeli vsi največji zvezdniki formule ena, tako Ayrton Senna kot današnji prvak Sebastian Vettel. Ko se gokart ustavi, si čelado z glave ne sname neustrašen mladenič, temveč pogumna, komaj trinajstletna Koprčanka. To je punca, ki vozi v uradni Lotusovi ekipi za karting in brani barve istega moštva kot Kimi Räikkonen.

Za tretji rojstni dan je že sedela za volanom

Medtem ko se je večina njenih vrstnic igrala s punčkami, barvala in risala, je Saro Markučič mama vozila na dirke v kartingu v Lucijo pri Portorožu. Tam je dirkal tudi prijatelj njenega očeta. Za tretji rojstni dan so Saro prvič posadili za volan. Pri šestih je nato že dirkala. Najprej v Sloveniji, nato so se raje odločili za dirkaško veliko bolj razvito Italijo. Ravno takrat, ko je hotel Lotus poudariti svoje športne korenine in je kot prvi avtomobilski proizvajalec zasnoval svojo tovarniško ekipo za karting, vodenje pa prepustil ekipi Slovenca Francija Jerančiča. Z Markučičevo so se spoznali na finalu svetovnega prvenstva do 12 let v Italiji, kjer se je med 120 vozniki uvrščala v prvo deseterico. "Na svoji prvi dirki v življenju sem bila zadnja, a v cilju sem bila vseeno noro vesela. Pozneje sem na eni izmed dirk tudi prespala kvalifikacije. Tako prijetno toplo je bilo v šotoru, da sem zadremala in zamudila na štart," pravi Sara, ki je v športu našla svoje sredstvo osredotočenosti, motivacije in sprostitve kot protiutež vsem pubertetniškim pastem vsakdana. "Danes mi karting pomeni vse, predstavlja mi užitek in zabavo. Obožujem hitrost," pravi Koprčanka, ki je navzven kot običajna najstnica, le da je svoje srce zapisala adrenalinu in športu. Štirikrat na teden trenira judo, vsaj en dan v tednu sedi v gokartu. Za obvladovanje tega malega vozila je potrebna velika moč in vzdržljivost v rokah.

V šoli ji prav nič ne pogledajo skozi prste

V šoli jo o uspehu na dirkah sprašujejo bolj sošolke, saj sošolci očitno niso toliko mahnjeni na tehniko in avtomobile, da bi jih Sarini dosežki še posebej zanimali. Sara vsako leto zaprosi za status športnika, s katerim lažje usklajuje šolske in športne obveznosti. A kljub dejstvu, da je Lotusova voznica, ji v šoli nikoli ne pogledajo skozi prste.

"Teste vedno pišemo ravno takrat, ko sem v šoli in ne, ko manjkam," se zasmeji 13-letnica, ki vozi v mednarodni ekipi. Družbo ji delajo še predstavniki iz Avstralije, Južne Afrike, Bolgarije in Italije, pri Lotusu je edina ženska predstavnica.

Še v času osnovne šole se je torej Sari odprla pot v svet in do tamkajšnje večje odprtosti ter uporabe tujega jezika. Medtem ko se na domačih dirkah vsi držijo bolj zase, se v tujini tudi s tekmeci zabavajo, šalijo in se družijo. Pravi tekmeci so si le na dirki, ko imajo na glavi čelado.

Spodbudne besede ji je namenil tudi Kimi Räikkonen

Ob koncu lanske uspešne sezone jo je Lotus povabil na eno izmed dirk formule ena, kjer je bila gostja njihove ekipe. Predstavili so ji način dela na dirkah kraljice motošporta in ji razkrili skrivnosti iz zakulisja garaž. Srečala in poklepetala je lahko tudi z obema voznikoma Lotusove ekipe Kimijem Räikkonenom in Romainom Grosjeanom.

"Dirke formule ena spremljam, ko sem doma. Navijam seveda za oba dirkača Lotusa, zelo rada pa stiskam pesti tudi za Valentina Rossija na motociklističnih dirkah Moto GP," pravi Sara, ki bi v kartingu seveda rada dirkala še veliko let. Navsezadnje trinajstletnica ravno prihaja v leta, ko je mogoč preboj na višjo raven mednarodnega kartinga in pozneje v začetne enosedežne formule.

"Upam, da bom lahko dirkala še naprej. Če bo le denar," vzdihne Markučičeva.

V Sloveniji sta dva, morda trije osnovni kartodromi, še tam je malo razpoložljivega časa za trening. Še veliko manj je prepoznavnosti športa in zanimanja gospodarstva za podpiranje talentiranih voznikov in voznic.

Ne spreglejte