Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
11.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dobrodelnost

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 11.34

7 let, 12 mesecev

Slovenski rocker pomaga otrokom, ki si ne morejo privoščiti glasbil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marko Soršak - Soki je glasbenik, ki že dobro leto z novimi glasbili pomaga slovenskim šolam in s tem omogoča igranje glasbil otrokom, ki si tega drugače ne bi mogli privoščiti.

Ko je primorski glasbenik Marko Soršak - Soki pred dobrim letom praznoval 20-letnico igranja bobnov, se je odločil, da namesto proslavljanja s šampanjcem naredi nekaj bolj koristnega. Zamislil si je projekt 20 za 20, s katerim želi s podarjenimi glasbili pomagati slovenskim osnovnim šolam, ki vzgajajo bodoče glasbene upe.

Dvajsetletnico bobnanja proslavil z dobrodelnostjo, ne s šampanjcem Prejšnji teden je Marko, ki ga večina pozna kot Sokija, bobnarja priljubljene skupine Elvis Jackson, obiskal že deseto osnovno šolo, tokrat OŠ Cirkulane, in učencem predal glasbila. Predajo glasbil vsakič pospremi z glasbenim nastopom, tokrat pa so se mu na obisku pridružili tudi glasbeni kolegi iz skupine Big Foot Mama. Rockerji so učencem podarili električno kitaro, Soki pa jim je predal bas kitaro s pripadajočima ojačevalcema.

Želi si, da bi se vsak otrok lahko ukvarjal z glasbo Soki s projektom spodbuja glasbeno udejstvovanje med mladimi in s podarjenimi glasbili omogoča izobraževanje tistim, ki si razmeroma dragega hobija ne morejo privoščiti. "Do zdaj sem poučeval že več kot 300 mladih bobnarjev – če štejemo tudi klinike in delavnice, je število že blizu tisoč – in iskreno želim, da bi imel vsak otrok možnost ukvarjanja z glasbo," pravi dolgolasi bobnar.

Kupi DVD in pomagaj K projektu je pritegnil tudi 20 slovenskih glasbenikov in skupin, ki so, kot pravi, tako ali drugače zaznamovali njegovo bobnarsko kariero. Pridružil se jim je na vajah in koncertih, z njimi zaigral, posnetke pa združil na DVD, ki je izšel maja lani.

Tega lahko vsak za poljubno donacijo kupi na različnih točkah po Sloveniji in tako po svojih močeh prispeva k nakupu glasbil za šolarje.

Z glasbili opremil že deset slovenskih osnovnih šol Sokijeva prvotna želja – z glasbili opremiti deset slovenskih šol – je zdaj izpolnjena, a glasbenik ne bo miroval, ampak projekt nadaljeval tudi v prihodnje. In kako poteka izbira šole, ki jo obišče in razveseli z darilom?

"Hočem, da se po mojem odhodu trese šola" Izbrana šola prejme glasbila, ki so v povprečju vredna 700 evrov, Marko pa si predvsem želi, da podarjena glasbila po predaji ne obstojijo v kotu. "Hočem, da se po mojem odhodu trese šola," se pošali bobnar, ki ga v sredo v ljubljanskem Kinu Šiška čaka koncert s skupino Elvis Jackson, na katerem bodo predstavili novo ploščo Radio Unfriendly.

S katerimi slovenskimi glasbeniki je sodeloval Soki? Oglejte si napovednik DVD-ja 20 za 20

Osnovne šole in vsi, ki bi želeli v projektu pomagati po svojih močeh, se za podrobnejše informacije obrnite na spletni naslov simona@eventuspro.si.

Ne spreglejte