Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
20.51

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gasilec

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 20.51

5 mesecev, 1 teden

Razbil steklo in rešil potnika. Nato je eksplodiralo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prostovoljni gasilec Andrej Mrak je v nedeljo popoldne pred ognjenimi zublji v Luciji rešil dva potnika, ki bi sicer zgorela v avtu.

Kot turist se ni bal priskočiti na pomoč V nedeljo zvečer se je v Luciji pri Portorožu zgodila huda prometna nesreča, ko se je starejši voznik naveličal čakanja v koloni in je hotel na cesti obrniti svoje vozilo. Takrat je v nasprotno smer pripeljal drug avtomobil. Trčila sta, izbruhnil je požar, ki je uničil štiri avtomobile. V prometni nesreči nihče ni izgubil življenja, kar pa je zasluga prostovoljnega gasilca Andreja Mraka iz Spodnje Idrije. Z družino je bil v avtomobilu nekaj deset metrov stran. Bil je turist, ki se v ključnem trenutku ni bal priskočiti na pomoč.

"Spomini so zelo nejasni, ker se je vse odvijalo tako hitro. Sprva sem dvomil o tem, ali bom sploh lahko komu pomagal. Videl sem, da se oba potnika v avtomobilu premikata. S svojim gasilnim aparatom sem razbil vetrobransko steklo, ga nato z roko odtrgal stran in odprl pot obema Italijanoma. Nekaj trenutkov pozneje je strahovito počilo in nato je avtomobil izginil v ognjenih zubljih. S gasilnim aparatom sem pogasil še manjši požar na drugem avtomobilu," je dogodke opisoval Mrak, ki so ga v avtomobilu čakali partnerica in dva majhna otroka.

Pri nesreči odloča srce 37-letni Mrak se spominja, da so se mu šele po eksploziji začele tresti roke in je šele takrat občutil povišan srčni utrip. Pred tem je delal nagonsko in po občutku. Prostovoljni gasilec je že 30 let, od prvega razreda osnovne šole. A kljub izkušnjam in sodelovanju v številnih reševanjih o rutini ni mogoče govoriti.

"Stroka uči, da moramo najprej poskrbeti za lastno varnost. Saj oceniš in presodiš, toda pogosto ta nasvet premalo upoštevamo. Gasilstvo uči, da moramo pomagati, zato ob nesreči ne premišljuješ in ne oklevaš. Rutine pa vsekakor ni. Nisem profesionalni gasilec, ki bi se vsak dan srečeval s takšnimi primeri,"je povedal Spodnjeidrijčan.

Ogenj je v prometnih nesrečah velik sovražnik razpoložljivih trenutkov, saj ob zubljih in strupenih plinih ni veliko časa za reševanje. Že ko smo skupaj z gasilci v Ljubljani priložnostno razrezali clia , smo ugotovili, da so ti pogumni možje resnično dobri strojniki, analitiki, organizatorji, logiki in še dobri reševalci. Vse svoje znanje so sposobni prikazati v zelo kratkem času.

"Pri tej nesreči sem se vseeno zamislil. Ne vem, kako bi se odzval sam, če bi bil v nesreči udeležen moj avtomobil. Ne vem, kako bi z zadnjih sedežev pravočasno odvezal in rešil oba otroka," dodaja Mrak.

Mrak: Ne umaknite se, vsak zmore in zna pomagati! Pri prometnih nesrečah se vedno zbere veliko opazovalcev, precej manj pa je tistih mimoidočih, ki so pripravljeni aktivno pomagati. Tudi na fotografijah s prizorišča nesreče v Luciji je bilo mogoče ob italijanskem paru, ki je za kakšno minuto ušel gotovi smrti, videti le Andreja. Priče nesreče pa so pravočasno poklicale številko 112.

"Vsak mora pomagati. Čisto vsak nekaj zna in vsak lahko naredi nekaj dobrega po svojih močeh. Ni treba reševati, lahko pomagamo pri zavarovanju mesta nesreče, lahko se pogovarjamo s ponesrečenci, lahko pomagamo reševalnim službam … Najslabše se je umakniti stran in le opazovati. Ko avtomobil gori, so vsakršna pomišljanja povsem odveč," nam je še povedal pogumni Mrak, ki so mu dan po nesreči odstranili koščke stekla iz roke in noge.

Ne spreglejte