Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
14.27

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

violinist skladatelj Magnifico

Sreda, 5. 11. 2014, 14.27

1 leto

Pisal skupaj z Magnificom, aranžiral za Siddharto, ustanovil svojo založbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številna glasbena sodelovanja, lastne skladbe, pogumen korak na samostojno pot, odziv okolice pa še vedno prepogosto podcenjujoč. Zakaj je čudno, če si po poklicu glasbenik?

Malokdo se lahko pri svojih 26 letih pohvali z glasbenim sodelovanjem s številnimi uspešnimi glasbeniki, kot so Magnifico, Gal Gjurin in Siddharta, svojo založbo notnih edicij in nosilcev zvoka ter številnimi avtorskimi deli. To je uspelo Matiji Krečiču, violinistu, skladatelju in aranžerju, ki ga glasba spremlja že od mladih nog.

V Beogradu z Magnificom Matija se je pred dnevi vrnil iz Beograda, kjer je deset dni skupaj z ekipo Magnifica pripravljal veliki koncert v Sava Centru. Kot aranžer projekta je moral biti namreč ves čas na vajah z orkestrom, s katerim so na koncertu Magnifica predstavili glasbo iz filmov Montevideo, Bog te je videl in Montevideo, se vidimo!. "Za Montevideo, se vidimo! sem prispeval aranžmaje," je pojasnil Matija.

Z Magnificom sta skupaj napisala tudi glasbo za državno proslavo ob 70. obletnici osvoboditve Beograda (izvajal jo je simfonični orkester RTV Srbije), ki je potekala 19. oktobra, in kot je povedal Matija, je bilo vse to dogajanje v Beogradu zanj zelo velika in pomembna izkušnja.

Mešanica ustvarjalca in poustvarjalca Matijeva glasbena pot se je sicer začela že v osnovni šoli, in sicer na Glasbeni šoli Ljubljana Vič -Rudnik, šolanje pa je končal s študijem na Deželnem konservatoriju v Celovcu, kjer je diplomiral iz violine in kompozicije. Violina je bila njegovo prvo sredstvo izražanja, zelo zgodaj pa se je začel razvijati tudi kot skladatelj in aranžer.

Danes je tako, kot pravi, mešanica ustvarjalca in poustvarjalca, ki mu z eno besedo rečemo kar glasbenik. Glasbenik, ki želi ustvarjati in svojo glasbo deliti. Tudi zato se je odločil za pot svobodnega umetnika, na kateri se je srečal z nešteto ovirami, a ni nikoli obupal, saj to, kar dela, dela z veseljem in to je tisto, kar v resnici šteje.

Ustanovitev "eksotične" založbe Da bi lahko čim bolj svobodno in neobremenjeno ustvarjal, se je skupaj z mladim skladateljskim kolegom Davidom Vebrom odločil, da gre na svoje in ustanovi založbo z imenom Janus Atelier. Založba je začela delovati 26. junija 2013, ko sta izšli tudi prvi dve izdaji, in sicer Matijeva Glasba za godala: Antecessores in Davidova skladba za mešani zbor Češnja v belem. Oktobra istega leta je prišla še ena izdaja, leta 2014 pa so ustanovili tudi svoj hišni sestav izvajalcev z imenom Janus Ensemble, v katerem igrajo mladi glasbeniki iz Slovenije in Avstrije.

(Samo)založba notnih edicij je sicer za Slovenijo nekaj eksotičnega, čeprav ljudje tega ne sprejemajo kot kakšen poseben dosežek, predvsem pa je "ekonomsko gledano slepa ulica", pravi Matija. Pri nas se od tega ne da živeti, ampak je to investicija za prihodnost. Vendar je ne glede na vse založba nekaj, kar mu zelo veliko pomeni. "Vedno sem si želel, da ima tisto, kar delam, neko obliko. To je imelo za mene vedno neki poseben čar." "Želimo graditi neko področje, kjer bi se nova glasba pisala, izvajala in predstavljala ljudem," je o cilju, ki ga ima pred sabo štiričlanska ekipa založbe Janus Atelier, povedal Matija.

Od njene ustanovitve je kljub slabemu "poslovnemu" položaju na tem področju doživel veliko pozitivnih odzivov, predvsem od uveljavljenih slovenskih skladateljev starejše generacije.

Kljub podcenjujočemu odnosu motivacija ostaja Na vprašanje, kaj mu glasba pomeni, težko odgovori, saj je to nekaj, kar je zanj služba in prosti čas v enem.

Poleg finančnega položaja v kulturi je ena izmed težav, s katero se spoprijema, tudi odnos družbe do njegovega poklica. "Ničkolikokrat so me vprašali, kaj delam, pa sem odgovoril, da igram violino, njihov odziv pa je bil: 'Aha … Pa kaj še?' Podcenjujoč odnos do glasbenikov, glasbe in umetnosti nasploh je zelo prisoten v današnji družbi," je prepričan.

In čeprav so kdaj pa kdaj tudi pri založbi skoraj izgubili motivacijo, saj niso vedeli, ali gredo stvari v pravo smer, so vztrajali, saj imajo željo prispevati svoj delež na področju sodobne glasbe.

Nove izdaje in turneje Vztrajati nameravajo še naprej in imajo kar nekaj načrtov. Čez nekaj dni (10. novembra) izide Matijeva prva avtorska plošča z naslovom ARCHITEXTURE, ki vsebuje njegovo glasbo za godala. Po izidu plošče so že načrtovane nove notne izdaje glasbe, ki je na plošči, Matija in David pa pišeta tudi nove in nove skladbe, saj naročila že čakajo v vrsti.

Po izidu plošče se bodo Janus Atelier odpravili tudi na turnejo po Sloveniji in Avstriji, prihodnje leto pa bodo koncertirali tudi drugod. Hišna glasbena zasedba Janus Ensemble bo na teh turnejah predstavljala tako Matijevo kot Davidovo glasbo, pa tudi glasbo lokalnih skladateljev 20. in 21. stoletja.

"Želimo stopiti k poslušalcem in jim predstaviti stvari, ki jih delamo, jim ponuditi izkustvo koncerta, ki ga niso najbolj vajeni. To je poslanstvo za prihodnjih nekaj let," je še dejal Matija.

Ne spreglejte