Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 8. 2014,
17.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

fotografija meteorologija

Sreda, 13. 8. 2014, 17.54

7 let, 12 mesecev

Meteorolog, ki preži za nevihtnimi trofejami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Marko Korošec. Meteorolog in fotograf, ki v svoj objektiv najraje lovi nevihtne pojave, je z dramatično fotografijo Dan neodvisnosti zmagal na fotonatečaju revije National Geographic Traveler.

Dvaintridesetletni meteorolog Marko Korošec je zmagovalec fotonatečaja prestižne revije National Geographic Traveler. Naklonjenost bralcev in strokovne komisije si je priboril s fotografijo dramatične nevihtne strukture, ki ji je nadel ime s hollywoodskim pridihom, Dan neodvisnosti.

"Zmagovalna fotografija natečaja je nastala 28. maja lani v Koloradu, na tako imenovani Aleji tornadov, kjer smo pričakovali nevihte z zanimivimi strukturami. Pred tem se je nevihta razbesnela severneje, ko pa je opešala, smo se odpravili proti jugu in na poti sem ovekovečil ta trenutek," se je nastanka zmagovalne fotografije spominjal 32-letnik iz majhne vasice Žirje pri Sežani.

Dan neodvisnosti, ker spominja na istoimenski film "Fotografijo sem poimenoval Dan neodvisnosti, ker me je pogled na nevihtno strukturo, ta je spominjala na vesoljsko ladjo, ki se približuje Zemlji, spomnil na ameriški film z istim naslovom. Mislim, da sem z naslovom kar zadel bistvo fotografije," je dejal Korošec, ki pri lovu za nevihtami nikakor ne zanemarja varnostnega vidika.

Lahko je nevarno, če ne veš, kaj delaš "Če ne veš, kaj delaš, če se ne znaš pravilno postaviti, tako da nevihti ne prečkaš poti, je zadeva lahko nevarna," pravi, a takoj doda pomirjajočo poved. "Je pa tak pojav mogoče tudi predvideti. Treba si je vzeti le nekaj trenutkov časa in opazovati gibanje nevihte. Pri tem si pomagam tudi z radarsko sliko padavin, pregledam vse vremenske karte, vedno preverim, kje so izhodne poti v primeru, če se karkoli zalomi, če na primer nevihta spremeni smer," pojasnjuje naš tokratni junak za jutri, ki se je že znašel v nevarnem položaju, ko se je moral po hitrem postopku spraviti s poti nevihti.

Pretiravanj in manipulacij ne mara Korošec je fotografski samouk, ki je skozi množico posnetkov ugotovil, kako se stvari streže. Spektakularne nevihtne pojave ovekoveči s Canonovim fotoaparatom in jih obdela le toliko, da fotografiji doda dramatično noto. "Pretiravanj in manipulacij ne maram, prikazati želim čim bolj realno sliko."

Najraje je sam svoj gospodar Nevihte večinoma in najraje lovi sam, le kadar za to odpotuje onkraj luže, dela v družbi. "Po ZDA običajno potujem s prijatelji iz Italije, Francije in Avstralije, da si razdelimo stroške, sicer pa sem najraje sam svoj gospodar. "Vsi smo lovci na nevihte in smo povsem osredotočeni zgolj na to delo," pravi diplomant matematike in fizike, ki svoje fotografske motive najraje išče na zahodnem nižavju ZDA oziroma v ameriških zveznih državah Oklahoma, Kansas, Nebraska, Kolorado, Južna in Severna Dakota ter Teksas.

Tudi Slovenija bogata z meteorološkimi motivi, a je za fotografa gorovje prej ovira kot pomoč Zaradi (milo rečeno) nemirnega poletja je letos tudi v Sloveniji našel širok nabor meteoroloških motivov, tudi prejšnjo noč jih ne nebo ponudilo na pretek, a so za kak vidnejši fotografski podvig slovenske gore prej ovira kot pomoč. "V ZDA je fotografiranje lažje zaradi ravninskega terena, zato se ob divjanju nevihte pokaže vsa mogočnost nevihtne strukture," pojasnjuje Korošec, ki v Sloveniji najpogosteje fotografira na Obali in v Prekmurju, tudi v Ljubljanski kotlini in po okoliških ravninah pa najde priložnost ali dve.

(Prvič) prišel, videl, zmagal Fotografije objavlja na svoji spletni strani (dodajamo povezavo www.weather-photos.net, a je trenutno v fazi prenove), Facebooku, Twitterju in omrežju Google+, s prijavo na uradni natečaj pa je tokrat naredil izjemo. "Na natečaj sem se tokrat prijavil prvič. Pobrskal sem po arhivu in izbral tri fotografije," je povedal fotograf, čigar fotografijo so na prvo mesto postavili člani strokovne komisije, še pred tem pa so svoje prispevali bralci spletne strani, kjer je bilo mogoče glasovati za eno do 18 tisoč fotografij, ki so priromale na natečaj.

"O zmagi so me obvestili prek elektronske pošte, naslednji dan pa so me povabili tudi na videokonferenco s strokovno komisijo in drugo- ter tretjeuvrščenim avtorjem na fotonatečaju, vse je bilo objavljeno na njihovi spletni strani," pravi Korošec. V spominu ostaja tudi utemeljitev prvega mesta, ki je pripadlo njegovemu Dnevi neodvisnosti.

Za nagrado osemdnevno raziskovanje Aljaske Meteorologu, ki je redno zaposlen kot skrbnik Cestno-vremenskega informacijskega sistema pri Družbi za avtoceste Republike Slovenije, je zmaga prinesla osemdnevno ekspedicijo na Aljasko, kjer bodo spomladi prihodnje leto z ladjo raziskovali tamkajšnje ledenike, vodne živali in divjino.

Lotil se bo še astrofotografije in (foto)lova na orkane Mladeniču, ki ga vreme navdušuje že od mladih nog, saj je prve meritve vremena opravil že kot osnovnošolec in ima na domačem vrtu avtomatsko vremensko postajo za spremljanje vremena na območju južnega Krasa, fotografskih načrtov tudi za prihodnje ne manjka.

"Želim se preizkusiti tudi v astrofotografiji, kjer bi z objektivom ovekovečil nebesne pojave, kot so Rimska cesta, galaksije in podobno," razkriva Marko Korošec, ki bo za ta izziv najprej moral poiskati del zemeljske oble, ki svetlobno še ni tako onesnažen kot naši kraj. "To me še muči in to bo dober izziv. Še vedno pa sem bom ukvarjal z lovom na nevihte, saj je to del mojega življenja," zagotavlja Korošec, ki si je zastavil še en izziv. Lovil bo orkane. Še ena fotogenična tema ...

Ne spreglejte