Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
16. 9. 2015,
13.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kranj

Sreda, 16. 9. 2015, 13.35

6 let, 6 mesecev

Umetniki, ki oživljajo kranjsko mestno jedro

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V starem mestnem jedru Kranja je v tem tednu oživela galerijska prodajna razstava pop-up shop, na kateri se predstavlja 11 različnih kranjskih umetnikov.

Skupina umetnikov in oblikovalcev iz Kranja in okolice je v nedeljo v starem mestnem jedru gorenjske prestolnice odprla enotedenski pop-up shop. Gre za galerijsko prodajno razstavo, na kateri so se zbrali različni oblikovalci, ki želijo širši javnosti predstaviti svojo blagovno znamko in izdelke.

"Povezali smo se Kranjčani, ki ustvarjamo že dlje časa in nam to ni le hobi, temveč resnejše življenjsko poslanstvo in nekaj, s čimer si tudi služimo kruh," nam je povedala ena od razstavljavk Tara Jovanović.

Tudi Kranj ima svoje umetnike Prodajna razstava je svoj prostor našla v znani stari mestni hiši, Petrčkovi hiši na Glavnem trgu v Kranju, ki bo - po odobritvi lastnika po podaljšanju - odprta vse do nedelje, 27. septembra, vsak dan med 10. in 13. ter med 16. in 19. uro.

Predstavlja se 11 blagovnih znamk različnih oblikovalcev od nakita in oblačil do izdelkov za dom: Lesema (lesen nakit), Tarnuljčica (pleten nakit Bead Art), Nina Ninuri (oblikovalka oblačil in nakita), BIT Clothes (oblikovalki Barbi Dermota in Tina Hribernik), Štrikula (pletenine in pleteni izdelki za dom), Jungle Tree (lesen nakit), Nataša Druškovič (bakren nakit), Debudok (usnjena galanterija), Jacobsen (ilustrirane razglednice), Tina Pavlin (oblikovanje oblačil), Tjaša Eledhwen (fotografinja z razstavo Imperfect models).

Idejo za pop-up shop so oblikovalci, med katerimi so se nekateri že predstavljali v sosednjih državah, dobili v tujini, kjer so tovrstne galerijske prodajne razstave v zadnjem času precej uspešne.

"Strategija se nam zdi zelo zanimiva in smo jo želeli vpeljati tudi v Kranju. V Ljubljani takšne projekte že poznajo, zdaj pa smo s tem želeli 'pošpikati' tudi Kranjčane in jih opozoriti, da ima tudi Kranj svoj umetniški potencial v ljudeh," pravi Tara.

Umetnost v starem industrijskem in opustošenem mestu? Ključni izziv za umetnike in oblikovalce je sicer prav v tem, da k zanimanju spodbudijo prebivalce mesta, ki je bilo od nekdaj bolj kot k umetnosti usmerjeno v industrijo. Poleg tega je staro mestno jedro Kranja zadnja leta poznano kot opustošeno mesto, iz katerega izginjajo tako trgovine in lokali kot ljudje.

"Ljudi je treba navaditi na kulturo umetniškega ustvarjanja, jim povedati in predstaviti, da je naše delo zahtevno in terja precej časa," v imenu vseh razstavljavcev pravi Tara.

Njihov namen je prispevati tako k oživitvi starega mestnega jedra kot tudi Kranjčane opozoriti nase in na svoje izdelke.

Z obiskom so do zdaj precej zadovoljni in ker ljudje sprašujejo, zakaj projekt ne bi bil stalen, se že nagibajo k temu, zato so se razstavljavci tudi odločili, da ga podaljšajo za en teden. Vsekakor pa si ga želijo še ponoviti, verjetno že v letošnjem decembru.

Ne spreglejte