Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
26. 1. 2016,
5.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Fakulteta za strojništvo nagrada

Torek, 26. 1. 2016, 5.36

7 let, 12 mesecev

Kako sta slovenska strojnika premagala vso mednarodno elektrotehniško elito

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Že to, da je ideja Jake Priboška in Matije Brumata delovala, je bila zanju velika nagrada, nato pa sta na tekmovanju premagala še močno mednarodno konkurenco in odnesla prvo nagrado.

Podiplomska študenta Fakultete za strojništvo, mlada raziskovalca, ki prav te dni dokončujeta vsak svoj doktorat, sta se lani na tekmovanje Texas Instruments Innovation Challenge (TIIC) prijavila zato, da bosta imela več motivacije za razvoj projekta, ki sta si ga zamislila.

Izbrana izmed 320 ekip najboljših evropskih univerz

Skupaj je bilo na tekmovanju več kot 900 študentov s 187 univerz. Med štirimi ekipami, ki so bile izbrane za zadnji, tretji krog, so bile najbolj priznane elektrotehniške univerze s samega vrha tega področja.

"Ni ga boljšega občutka od potrditve, da je tvoj dosežek zares nekaj vreden tudi širše, ne zgolj v domači vasi. Denarna nagrada je bila zgolj češnjica na vrhu vsega, ki bo šla naravnost v razvoj naslednjih projektov," je trdno odločen vodja ekipe Jaka Pribošek.

Tik pred koncem bi skoraj vse propadlo

Dobra dva tedna pred koncem tekmovanja jima je sredi najbolj intenzivnega obdobja razvoja odpovedal visokonapetostni napajalnik, ki skrbi za napajanje zrcala. "Takrat sva bila tik pred tem, da bi vrgla puško v koruzo. Pa sva zbrala moči, v roku samo enega tedna razvila in izdelala novo, še izboljšano verzijo napajalnika. Sledil je en teden pisanja programske opreme. Tri dni pred oddajo poročila sva zadevo prvič zagnala, in naredila eksperiment. Rezultat, izpisan logotip, ki je viden na sliki, je bil dejansko eden prvih poizkusov nasploh. To je bil najbolj zmagoslavni trenutek, saj do konca nisva vedela ali se bo sploh izšlo," napeto obdobje opisuje Pribošek.

"Bila je že zelo pozna ura, ko sva prvič prižgala napravo. Ko sva videla, da zares odklanja laserski žarek, tisto noč nisva niti opravila meritev. Pomembno je bilo samo to, da dela," opisuje tudi zanj najbolj zmagoslavni trenutek Brumat.

K uspehu na tem tekmovanju je pripomogel neuspeh leto prej

V letu 2014 sta se na tekmovanje prijavila z drugim projektom, ki pa je bil napačno zastavljen, pove Brumat. "Tokrat sva natančno vedela, kako se morava zadeve lotiti. Vedela sva, da morava več pozornosti posvetiti samemu poročilu, jasnosti in predstavitvi," pojasni Brumat. Opravila sta veliko testov, da sta lahko zares dobro predstavila izdelek in vse prednosti.

Predstavitev sta v nemškem Münchnu pripravila na jasen in jedrnat način. "Na tekmovanju so mnoge ekipe prikazovale vse podrobnosti. Kljub temu, da smo bili vsi poznavalci, jih je redkokdo zares poslušal. Preprosto nehaš slediti," je povedal Pribošek.

Zdaj obvladata tudi delo pod stresom

Jaka Pribošek pravi, da sta se marsikaj naučila. Predvsem ogromno trikov iz precizne analogne elektronike in drugih tehničnih rešitev. "Spoznala pa sva tudi, da zmoreva delati pod hudim stresom, dosegati skopo odmerjene roke, priučila sva se sistematike dela in še veliko drugega," dodaja Pribošek.

"Veliko litrov močne kave je bilo potrebnih za projekt," v smehu pravi Brumat. Sam se je še posebno veliko naučil o analogni elektroniki. "Nikoli se nisem formalno izobraževal o njej in sem se s tem ukvarjal zgolj ljubiteljsko. Sem in tja sem doma sestavil kaj preprostega," pove o svojih dotedanjih izkušnjah.

Katere lastnosti mora imeti nekdo, ki se loti takšnega projekta?

"Malo mora biti 'mahnjen'," se pošali vedno pozitivni Pribošek. "Od vsega začetka je bilo meni precej jasno, da bo spanja malo in da mogoče na koncu zadeva sploh ne bo delovala. In da se tega vseeno lotiš, ti mora biti nekaj takšnega zares čisti hobi. Namesto da za sprostitev gledaš nogomet, greš risat vezja, čeprav se to težko razume," z nasmehom pove Pribošek.

Kot pravi, moraš predvsem verjeti vase in v idejo. "In če dovolj goreče verjameš v to in si pripravljen včasih stisniti zobe, potem mogoče le uspe," doda.

Brumat opozarja, da je izredno pomembno, da si znaš zastaviti realne cilje glede na razpoložljiv čas in finančne omejitve. "Kdor nima realnih ciljev in jih ne uskladi s svojim zasebnim življenjem in ni pozoren na to, da ne bi trpele druge obveznosti, lahko naredi veliko napako. Iz nekaj načrtovanih mesecev se obdobje lahko raztegne na več let in v takem primeru te lahko hitro mine volja," svetuje Brumat.

Prosti čas je povezan s profesionalno potjo

Spadata med ljudi, ki jim profesionalno področje predstavlja tudi hobi in sprostitev. Tako se oba doma ukvarjata s svojimi večjimi in manjšimi projekti z istega področja. Brumat pa pravi, da je njun prosti čas trenutno rezerviran za doktorat.

Kot pravi Pribošek, med tednom običajno pride domov okrog enajste ure zvečer. Kdaj pa kdaj se mora tudi popolnoma odklopiti, in to najraje naredi v hribih, ki jih, tako kot kolega Brumat, tudi on obožuje. In čeprav sta že dolgo prijatelja, sta bila kljub skupnemu navdušenju nad pohodništvom do zdaj skupaj samo na Nanosu.

Oba sta tudi prostovoljna gasilca, Brumat pa je poleg tega še alpinist in lovec.

Ne spreglejte