Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
24. 12. 2015,
2.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sejem dobrodelnost okoljevarstvo

Četrtek, 24. 12. 2015, 2.12

8 let

Kako so dijaki v Šempetru z majhnimi dejanji narisali velike nasmehe

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dijaki Biotehniške šole Šempeter so v decembru organizirali sejem, s katerim so zbrali denar za socialno ogrožene sošolce, neprodane stvari pa so podarili materinskemu domu in varni hiši.

Več kot en mesec prej so dijaki v šolsko knjižnico začeli prinašati vse, česar ne potrebujejo več in tako zbrali prodajne artikle za svoj sejem. Uporabnica, kot so ga poimenovali, je bila odprta tudi za zunanjo javnost. Dopoldne so za sejem namenjeno učilnico obiskovali dijaki in zaposleni, v popoldanskem času pa so priložnost dobili tudi ostali.

S simboličnimi zneski so zbrali 166 evrov

Prinešene predmete, obleke, knjige, igrače, modne dodatke in podobne stvari so v za to namenjeni učilnici prodajali po simboličnih cenah od pol do dveh evrov. Na ta način so zbrali 166 evrov, ki bodo v celoti namenjeni socialno ogroženim dijakom, vse, česar niso prodali, pa bodo podarili novemu materinskemu domu in varni hiši v Šempetru, ki so ga odprli v decembru.

Presenečeni nad dobrim odzivom

Mentorica Andreja Hauptman je povedala, da so sejem dijaki sicer organizirali že v lanskem letu. Tokrat je bil prvič odprt tudi za zunanje obiskovalce, kar jim je omogočilo, da so zbrali več denarja.

Projekt pod geslom "Stara roba, nova raba" so vodili dijaki naravovarstvenega tehnika. Sedem dijakov te smeri je vključenih v pripravo aktivnosti projekta Pozor(!)ni za okolje. So motivatorji vseh dijakov na šoli. O aktivnostih sošolce obveščajo s plakati, obvestili na oglasnih deskah, obvestili na spletni strani šole, družbenih omrežjih in šolskem radiu.

"Odziv je bil super, bili smo presenečeni," je še povedala Hauptmanova in dodala, da se še odločajo, ali bodo zbrani denar namenili enemu ali pa več dijakom. S šolskim skladom omogočijo subvencionirane ekskurzije tistim dijakom, ki stroškov zanje ne morejo poravnati.

Ločevanje odpadkov, zapiranje vode, uporaba le ene papirnate brisačke, točenje pijač v steklenice, podarjena hrana, ki ostane in podobno, so aktivnosti, h katerim Iris Saksida, dijakinja četrtega letnika naravovarstvene smeri skupaj s sošolci spodbuja preostale dijake. Na šoli vsako leto zbirajo tudi odpadni papir. Kot še pravi Iris, so vse to primeri, kako lahko prav vsak naredi nekaj za boljši jutri in pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Dobrodelnost je pomembna

Dijaki biotehniške šole se zavedajo, da se moramo do narave vesti odgovorno. "Daje nam vse potrebno za preživetje in še mnogo več. Če ne bomo poskrbeli zanjo, bomo uničili tudi sebe," pravi Saksida, ena od sedmih motivatorjev, ki skrbijo za aktivnosti v okviru projekta Pozor(!)ni za okolje.

Ob skrbi za okolje smo lahko tudi dobrodelni. In dobrodelnost je pomembna, "ker lahko z majhnimi dejanji narišemo velik nasmeh na obraz nekoga, ki je v stiski," pravi dijakinja Iris Saksida.

Ne spreglejte