Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2015,
12.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sladkorna bolezen Indiegogo

Sreda, 21. 10. 2015, 12.39

6 let, 6 mesecev

Brata, ki s tehnologijo pomagata sladkornim bolnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luka in Klemen Zupančič sta brata, ki sta se zapisala biomedicini. Na Indiegogu predstavljata aplikacijo in tehtnico Easycarb, ki sladkornim bolnikom lajša beleženje zaužitih ogljikovih hidratov.

Brata Luka in Klemen Zupančič sta se kot raziskovalca na področju biomedicine že med študijem večkrat srečala s sladkorno boleznijo in posledicami, ki jih ta bolezen prinaša. Natančno in dosledno beleženje zaužitih ogljikovih hidratov je ključno za zdravje sladkornih bolnikov.

Ko sta ugotovila, da so obstoječi načini štetja in beleženja neučinkoviti in zamudni, sta se odločila, da nekaj storita.

Ko se biomedicina sreča s podjetništvom Štetje in beleženje ogljikovih hidratov (OH) sta modernizirala. Zasnovala sta priročno tehtnico, na kateri uporabnik stehta sestavine obroka, nato pa v povezani aplikaciji preveri vrednost OH.

Svojo rešitev Easycarb zdaj predstavljata na platformi za množično financiranje Indiegogo, kjer želita zbrati okoli 80 tisoč evrov, s katerimi bi lahko izpopolnila aplikacijo in začela proizvodnjo tehtnic.

Praktične rešitve za lažji vsakdan sladkornih bolnikov "Poleg zelo obširne in točne podatkovne baze hrane naša aplikacija vključuje tudi druge praktične rešitve za sladkorne bolnike, na primer beležko obrokov in krvnega sladkorja, kalkulator inzulinskih vnosov ter samodejni izvoz poročila za zdravnike," razlaga Luka.

Tehtnica, ki sta jo zasnovala Klemen in Luka, je trenutno edina tovrstna tehtnica s povezavo bluetooth, ki jo lahko zaradi priročnosti uporabljamo tudi na poti, ne le doma. "Je dovolj velika za uporabo z večino vrst posode in hkrati dovolj majhna, da se jo lahko pospravi v žep ali torbo," pravita brata Zupančič.

Aplikacija bo vsem na voljo brezplačno Podobni izdelki na trgu že obstajajo, a nobeden težave ne rešuje povsem. Fanta sta z Easycarbom ustvarila celovito rešitev. Njuna aplikacija, ki bo na voljo vsem uporabnikom brezplačno, bo delovala na vseh operacijskih sistemih in pametnih napravah.

Zastavila sta si jo kot nekakšen samostojni priročnik za sladkorne bolnike, tako da povezava s tehtnico ni nujna.

Večji nadzor nad zdravjem v rokah posameznika Ekipa Easycarba verjame, da je vsak vsaj deloma odgovoren za svoje zdravje, izdelki, kot je njihov, pa nam dajejo možnost vpogleda v naše zdravstveno stanje in večjega nadzora nad njim. "S takšnimi izdelki lahko uporabnike ozavestimo o pravilni oskrbi njihovega stanja ali bolezni, hkrati pa s pregledno predstavitvijo bolnikovih aktivnosti olajšamo delo zdravstvenim delavcem," so prepričani. Odzivi stroke, še posebej diabetologov, so za zdaj zelo pozitivni.

Ideje za razvoj: izobraževanje za otroke in uporaba v športu Luka in Klemen se trenutno ob razvoju aplikacije in tehtnice posvečata predvsem kampanji na Indiegogu. Razmišljata pa tudi o možnostih za nadaljnji razvoj izdelka, na primer o izobraževanju otrok s sladkorno boleznijo in širitvi v druge tržne segmente, med športnike in prehranske navdušence.

V videu si lahko ogledate, kako delujeta aplikacija in tehtnica:

Ne spreglejte