Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
13. 10. 2017,
4.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

6

Natisni članek

infografika plača plače moški ženska povprečna plača Slovenija regije starost izobraževanje dejavnost poklic rast plače

Petek, 13. 10. 2017, 4.28

6 let, 6 mesecev

Razlika med plačami po dejavnostih

V kateri regiji in dejavnosti je plača ženske najbližje plači moškega?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

6

neenakost med spoloma 3 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija se uvršča med države z manjšimi razlikami med spoloma. Razlike v plačah so večje v javnem kot zasebnem sektorju, največje v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. V najbolj enakopravnem položaju pri plačah so ženske v regiji Jugovzhodna Slovenija.

Slovenija med državami z najmanjšo razliko med spoloma

Razlika med spoloma je v Sloveniji nekoliko manj očitna kot v večini držav sveta. Glede na poročilo svetovnega ekonomskega foruma (WEF), ki ocenjuje razliko med spoloma na več različnih področjih, je manjšo razliko kot v Sloveniji mogoče zaznati v sedmih izmed 144 primerjanih držav. Najbolje se Slovenija izkaže na področju politične moči, saj je po podatkih svetovne banke na 22. mestu po deležu žensk v parlamentu. Visoko (na 19. mestu) je Slovenija tudi na področju ekonomske vključenosti in priložnosti.

Tudi ko primerjamo razliko med plačami, se Slovenija v primerjavi s članicami EU28 izkaže za eno izmed bolj enakopravnih držav. Po podatkih za leto 2015 je imelo manjšo plačno razliko med spoloma od Slovenije pet članic EU28.

V primerjavi z letom 2008 neenakost manjša

Po predhodnih, začasnih podatkih statističnega urada SURS je povprečna bruto plača moških v Sloveniji v povprečju dobrih šest odstotkov višja od žensk. V primerjavi z letom 2008 se je zaradi hitrejše rasti povprečne bruto plače žensk razlika med povprečnimi bruto plačami zmanjšala za skoraj poldrugo odstotno točko.

Ženske v najbolj enakovrednem položaju v regiji Jugovzhodna Slovenija

V jugovzhodni regiji skoraj ni razlike med povprečno bruto plačo moškega in ženske. Razlika je tretjina odstotka, ker pomeni, da imajo ženske v povprečju pet evrov nižjo plačo od moških. Med regijami z nižjo razliko v povprečni plači je tudi zasavska regija, kjer je povprečna plača moškega v povprečju dobra dva odstotka višja od ženske. Manj kot petodstotno razliko je mogoče opaziti še v koroški regiji.

Največja razlika med povprečnimi plačami je zabeležena v gorenjski regiji, kjer moški v povprečju zasluži dobrih 13 odstotkov več od ženske. Edina regija, kjer je razlika večja od desetih odstotkov, je še spodnjeposavska.

 

Največja razlika v najmlajši starostni kategoriji

Starostna kategorija od 15 do 24 let je edina, v kateri imajo moški v povprečju več kot deset odstotkov višjo plačo od žensk. Najnižje razlike so tik pred upokojitvijo, to je v starostni kategoriji od 55 do 64 let in pri starostni skupini starejših od 65 let.

V niti eni dejavnosti ženska s terciarno izobrazbo nima višje plače od moškega

V kategoriji najbolj izobraženega kadra so razlike med povprečnimi bruto plačami v Sloveniji najvišje. V povprečju ima moški z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo dobrih 20 odstotkov višjo povprečno bruto plačo od ženske. Na takšno razliko najbolj vplivajo razlike v plačah v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, kjer ima moški v povprečju dobrih 37 odstotkov višjo plačo od ženske. Poslovanje z nepremičninami je edina dejavnost, kjer ima moški s terciarno izobrazbo za manj kot deset odstotkov višjo plačo od ženske.

Najmanjše so razlike pri zaposlenih s srednješolsko izobrazbo. V letu 2016 je imel zaposleni moški s srednješolsko izobrazbo dobrih 15 odstotkov višjo plačo od ženske. Ženske s srednješolsko izobrazbo imajo višjo povprečno plačo od moškega v petih dejavnostih. Najvišja je razlika v dejavnosti promet in skladiščenje, kjer moški s srednješolsko izobrazbo zaslužijo skoraj osem odstotkov manj od žensk.

Tako pri moških kot ženskah so med dejavnostmi z najhitrejšo rastjo bruto plače v primerjavi z letom 2008 predelovalne dejavnosti in dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro.  | Foto: Reuters Tako pri moških kot ženskah so med dejavnostmi z najhitrejšo rastjo bruto plače v primerjavi z letom 2008 predelovalne dejavnosti in dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro. Foto: Reuters Največje razlike v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

Več kot 30 odstotkov višjo povprečno bruto plačo imajo moški v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Izmed 19 dejavnosti imajo moški nižjo bruto plačo od žensk v treh. Oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja je dejavnost, kjer imajo moški najnižjo plačo v primerjavi z ženskami, ki je v povprečju dobrih 13 odstotkov nižja od povprečne bruto plače ženske. V dejavnosti je izmed vseh zaposlenih ena petina žensk in štiri petine moških, a te zasedajo bolje plačane delovne položaje.

Med dejavnostmi z nižjo povprečno bruto plačo moških v primerjavi z ženskami je tudi gradbeništvo. Kljub temu je gradbeništvo edina dejavnost, kjer se je razlika med plačo moškega in ženske, v primerjavi z letom 2008, povečala v korist moških. Razlika se je, upoštevajoč leto 2008, najbolj zmanjšala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, in sicer za 20 odstotnih točk.

Gradbeništvo je edina dejavnost, kjer so plače moških v primerjavi z letom 2008 rasle hitreje kot plače žensk.  | Foto: Reuters Gradbeništvo je edina dejavnost, kjer so plače moških v primerjavi z letom 2008 rasle hitreje kot plače žensk. Foto: Reuters Povprečna plač žensk je najhitreje rasla v predelovalnih dejavnostih

V primerjavi z letom  2008 se je povprečna plača ženske v predelovalnih dejavnostih zvišala za skoraj 37 odstotkov. Manj kot desetodstotno rast povprečne bruto plače so ženske dosegale v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, dejavnosti gradbeništva in dejavnosti izobraževanja.

Povprečna plača moških se je v primerjavi z letom 2008 znižala v dveh skupinah dejavnostih, to so finančne in zavarovalniške dejavnosti in kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti.

Edina skupina poklicev z višjo plačo žensk je skupina uradniki

Največja razlika med bruto povprečnimi plačami glede na skupino poklicev je v skupini upravljalci strojev in naprav, industrijski izdelovalci in sestavljavci. V teh poklicih je plača moških za skoraj četrtino višja od plač žensk. V poklicni skupini strokovnjaki so moški v povprečju za dobrih 18 odstotkov bolje plačani od žensk. Moška plača je v povprečju nekoliko nižja le v skupini poklicev uradniki.

V javnem sektorju večje razlike kot v zasebnem

Moški v javnem sektorju imajo v povprečju slabih pet odstotnih točk višjo povprečno bruto plačo od žensk kot moški v zasebnem sektorju. V primerjavi z letom 2008 se je plačna razlika v zasebnem sektorju zmanjšala za slabih pet odstotnih točk, medtem ko se je v javnem sektorju povečala za 1,6 odstotne točke.

Ne spreglejte