SiolNET. Posel danes Finance
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V eDavke po novem brez certifikata, a le za fizične osebe

0,45

termometer

par, računalnik, finance, dohodnina

Bi radi prek sistema eDavki uveljavili olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenili del dohodnine za donacije, pogledali stanje na svoji eKartici ali si izračunali dohodnino za iztekajoče se leto? Po novem lahko to storite brez certifikata, potrebna je le registracija

Fizične osebe lahko po novem sistem eDavki uporabljajo brez certifikata, sporočajo s Finančne uprave (Furs). To bo olajšalo dostop do različnih spletnih storitev, povezanih z davki.

Do zdaj so morali državljani za uporabo portala pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo oziroma certifikat, ki ga večina uporablja tudi za spletno bančništvo. Omenimo, da bo za pravne osebe in espeje certifikat še naprej potreben, prav tako bo še naprej mogoč za fizične osebe, ki pa bodo zdaj lahko izbrale registracijo brez certifikata.

Kako se registrirati?

Posamezniki bodo po novem morali pri registraciji v sistem eDavki vpisati svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Video s praktičnim prikazom registracije v eDavki je objavljen na spletni strani.

Na Fursu ugotavljajo, da eDavke trenutno uporablja le 58 tisoč fizičnih oseb ali 3,8 odstotka vseh zavezancev za dohodnino. Kot ugotavljajo, je bil do zdaj eden glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje prek eDavkov, ta, da je za njih pridobitev certifikata in registracija v sistem eDavki relativno zapletena. Na Fursu menijo, da je zdaj ta ovira odpravljena in registracija za fizične osebe poenostavljena.

Furs vabi v eDavke. Zakaj?

Na Fursu pravijo, da elektronsko poslovanje prinaša prednosti in prihranke:

  • hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca,
  • možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, sedem dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  • ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v informacijski sistem Fursa,
  • prihranek pri papirju, kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin