Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

infografika gospodinjstvo stanovanja stroški avtomobil javni prevoz hrana restavracija hotel nakup Osebne finance

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Poraba gospodinjstev v EU

Slovenci za stroške osebnega prevoza porabimo največ v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Foto: Matej Povše

Največji del izdatkov gospodinjstev v Evropski uniji predstavljajo stroški bivanja, ki so v Sloveniji med najnižjimi v EU. Nobeno gospodinjstvo v EU za stroške osebnega prevoza, kot sta gorivo in vzdrževanje vozil, ne porabi toliko kot v Sloveniji. Velik del namenimo tudi za nakup novih vozil.

Manj kot v Sloveniji za stroške bivanja porabijo gospodinjstva v štirih članicah EU

Stroški bivanja predstavljajo največji del izdatkov gospodinjstev v Evropski uniji. Povprečno gospodinjstvo v Evropi za stroške bivanja nameni četrtino vseh izdatkov gospodinjstva. Največ porabijo Danci in Finci, kjer gospodinjstva za stroške bivanja namenijo skoraj 30 odstotkov svojih izdatkov.

Stroški bivanja predstavljajo v Sloveniji manjše breme za gospodinjstvo kot povprečnemu Evropejcu. V ta namen manjši del skupnih izdatkov kot v Sloveniji porabijo gospodinjstva v štirih članicah EU. Ker imamo visoko lastništvo svojih stanovanj, malo namenimo za najemnino. Za najemnino namenijo manj od Slovenije v dveh članicah EU in za vzdrževanje stanovanj v šestih članicah EU.

Slovenci imamo radi avtomobile, javnega transporta ne

Gospodinjstva v Sloveniji za delovanje osebnih vozil (gorivo in vzdrževanje) porabijo malce več od desetine svojih izdatkov, kar je skoraj enkrat več od evropskega povprečja in največ med vsemi članicami EU. Najmanj v ta namen porabijo Slovaki.

V samem vrhu smo Slovenci tudi glede na to, koliko gospodinjstva namenijo za nakup novih vozil. Večji delež izdatkov gospodinjstev kot v Sloveniji gre za nakup novih vozil v petih članicah EU.

"Lep pokazatelj, za katero dobrino je Slovencem najmanj žal svojega denarja, je gotovo avtomobil. Potem so tu še otroci, za katere posamezniki namenjajo precejšen del svojih prihodkov," podatke Eurostata komentira specialistka za osebni proračun Ana Vezovišek iz družbe Vezovišek & partnerji.

Prekomerna materialna pozornost otrokom bolj škoduje kot koristi, zato se je potrebno tudi do njih obnašati racionalno. | Foto: Osebni arhiv Prekomerna materialna pozornost otrokom bolj škoduje kot koristi, zato se je potrebno tudi do njih obnašati racionalno. Foto: Osebni arhiv

Dodaja, da je popolnoma razumljivo, da dajemo svojim otrokom največ, kar lahko. A ob tem opozarja, da otrokom prekomerna materialna pozornost bolj škoduje kot koristi, zato se je potrebno tudi do njih obnašati racionalno. "To še posebej velja za dedke in babice, ki so prepričani, da otrok najbolj ceni človeka po tistem, kar dobi. Kar še zdaleč ni res," pojasnjuje.

Vezoviškovi se zdi nesmiselno trošenje denarja za stvari, ki v resnici ne prinašajo zadovoljstva, temveč vodijo v odvisnost. Tu misli na brezglavo nakupovanje, posedanje v lokalih in restavracijah, ki so posledica današnjega tempa življenja, "napadalnih trgovcev" in družbe same.

Manjši delež od gospodinjstev v Sloveniji za storitve javnega prevoza v EU nameni le Luksemburg. V Sloveniji povprečno gospodinjstvo nameni za javni prevoz več kot pol manj od povprečnega gospodinjstva v EU.

 

Poraba za alkohol v Sloveniji ne izstopa

Po izdatkih za alkohol smo malce nad evropskim povprečjem, a vseeno v spodnji polovici članic EU. V ta namen gospodinjstva porabijo trikrat manj kot v Estoniji, kjer za alkohol namenijo največji del skupnih izdatkov gospodinjstev med državami EU.

V zgornji tretjini članic je Slovenija glede na del izdatkov, namenjenih za tobak in narkotike. Več od Slovenije za tobak namenijo v sedmih in za narkotike v štirih članicah EU. V Sloveniji gospodinjstva za tobak namenijo večji del izdatkov kot za spanje v hotelih, komuniciranje, zavarovanje in javni prevoz.

Več od EU povprečja za hrano, manj zapravimo v restavracijah in kavarnah

Slovenija je nad povprečjem EU glede na to, kakšen delež izdatkov gospodinjstev je namenjen za hrano. Največ za hrano namenijo v Romuniji, kjer gospodinjstva porabijo enkrat višji del izdatkov kot v Sloveniji. Hrana najmanjši strošek med skupnimi stroški gospodinjstev predstavlja v Veliki Britaniji.

V spodnji tretjini članic EU se najdemo glede na izdatke, namenjene za restavracije in kavarne. V petih članicah v restavracijah in kavarnah pustijo enkrat večji del skupnih izdatkov od Slovencev. Največ v Španiji, kjer v ta namen gospodinjstva namenijo skoraj trikrat toliko kot v Sloveniji.

Pred 20 leti smo za nakupe vozil dajali še več

Kljub visokem delu izdatkov, namenjenih za nakup osebnega vozila, so slovenska gospodinjstva v letu 2015 v ta namen porabila skoraj pet odstotnih točk manj skupnih izdatkov kot v letu 2015. Opazno več glede na 1995 smo porabili za gorivo in vzdrževanje osebnih prevoznih sredstev.

Samo v eni članici EU namenijo za javni prevoz manjši del izdatkov kot v Sloveniji. | Foto: Ana Kovač Samo v eni članici EU namenijo za javni prevoz manjši del izdatkov kot v Sloveniji. Foto: Ana Kovač

"To si lahko razlagamo na način, da Slovenci kupujemo več rabljenih vozil in zato za njihovo vzdrževanje plačujemo več. Družina ima danes običajno dva ali celo tri avtomobile, kar dodatno povečuje izdatke," še sklene Vezoviškova.

Skupini, kjer smo glede na leto 1995 povečali porabo, na ravni EU pa se je zmanjšala, sta storitve javnega prevoza in sredstva, porabljena v restavracijah in kavarnah.

Ne spreglejte