Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
24. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

5

Natisni članek

lastništvo hiše stanovanjski pogoji infografika stanovanja stanovanjski kredit stanovanje najemnine hiša prebivalec

Petek, 24. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Stanovanjski pogoji v EU in Sloveniji

V kakšnih stanovanjskih pogojih glede na EU živimo v Sloveniji

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

5

Foto: Bojan Puhek

V le eni članici EU v samostojni hiši živi večji delež prebivalcev kot v Sloveniji. V primerjavi z EU imamo v Sloveniji manjši delež lastnikov stanovanj pod hipoteko oziroma posojilom. Po drugi strani imamo največji delež prebivalcev, ki živi v najetih stanovanjih in zanje plačuje nižjo najemnino oziroma v njih živi brezplačno. Stanovanje nam ne predstavlja takega bremena kot povprečnemu Evropejcu, od njega pa imamo več prebivalcev v stanovanjski stiski.

Na ravni Evropske unije je v letu 2015 največ prebivalcev živelo v stanovanjih. V teh živijo štirje od desetih prebivalcev EU. V desetih članicah EU živi v stanovanju več kot polovica prebivalcev. Skoraj četrtina prebivalcev EU živi v nesamostojnih hišah, kot so dvojčki, in tretjina prebivalcev v samostojnih hišah. Več kot polovica prebivalcev živi v nesamostojnih hišah v treh članicah EU: Nizozemski, Veliki Britaniji in Irski.

Slovenci obožujemo samostojne hiše

V šestih državah EU živi več kot polovica prebivalcev v samostojnih hišah, med njimi tudi v Sloveniji. Največ Slovencev, to je skoraj dve tretjini prebivalcev, živi v samostojnih hišah. Več kot v Sloveniji samo še na Hrvaškem. V stanovanju živi manj kot 30 odstotkov prebivalcev in v nesamostojnih hišah pet odstotkov Slovencev.

Lastništvo stanovanj se počasi umika najemu

V EU sta dobri dve tretjini prebivalcev lastnikov svojih stanovanj, to je štiri odstotne točke manj kot v letu 2008. Največ lastnikov je v Romuniji, kjer ima dobrih 95 odstotkov stanovanje v svoji lasti. Delež lastnikov stanovanj se je glede na leto 2007 zmanjšal v 16 članicah EU. V vseh članicah EU je lastnikov stanovanj več kot 50 odstotkov prebivalcev. Za primerjavo, v Švici je skoraj 45 odstotkov prebivalcev tudi lastnikov stanovanj, za najem se odloči dobrih 55 odstotkov prebivalcev. 

 

V Sloveniji se izogibamo hipotekam in posojilom

V EU ima dobra četrtina prebivalcev v lasti stanovanje, ki je pod hipoteko ali posojilom. Lastnikov stanovanj v Sloveniji, ki imajo nepremičnino pod hipoteko oziroma posojilom, je dobrih deset odstotkov. Manjši delež lastnikov stanovanj s hipoteko ali posojilom ima pet članic EU. Med članicami OECD ima v lasti zadolženo nepremičnino:

  • 30,7 odstotka prebivalcev Avstralije,
  • 40,5 odstotka prebivalcev Kanade,
  • 40,3 odstotka prebivalcev ZDA,
  • 10,5 odstotka prebivalcev Mehike,
  • 13,3 odstotka prebivalcev Čila.

Slovenci najemamo po prijateljskih cenah

Dobrih 30 odstotkov prebivalcev EU svoje stanovanje najame, v Sloveniji je takih 24 odstotkov prebivalcev. Po tržni ceni stanovanje najame le pet odstotkov Slovencev, kar je 15 odstotnih točk manj od povprečja v EU. Slovenci smo v vrhu EU glede na najem stanovanja po prijateljski ceni (ali brezplačno), saj v stanovanju s tako obliko najema živi skoraj vsak peti Slovenec. V EU je takih deset odstotkov prebivalcev.

Manj Slovencev od povprečja EU v prenatrpanih stanovanjih, več v stanovanjski stiski

V Sloveniji v prenatrpanih stanovanjskih pogojih živi manj prebivalcev od EU-povprečja, kjer v prenatrpanih stanovanjskih pogojih živi 16 odstotkov prebivalcev. Največ v Romuniji, tam skoraj polovica prebivalcev živi v prenatrpanih stanovanjih.

V hudi stanovanjski stiski je bil v letu 2015 vsak dvajseti prebivalec EU, v Sloveniji je povprečje še višje. Več kot deset odstotkov prebivalcev v hudi stanovanjski stiski imajo štiri članice EU, največ med njimi Romunija – vsak peti Romun je bil v letu 2015 v hudi stanovanjski stiski. Glede na leto 2007, se je delež prebivalcev v hudi stanovanjski stiski na ravni EU zmanjšal za dobri dve odstotni točki. Hitreje kot v Sloveniji se je zmanjšal v šestih članicah EU.

Malce več kot vsakemu desetemu prebivalcu EU so stanovanjski stroški predstavljali preveliko breme. To je pol odstotka več kot v letu 2007. V šestih članicah EU so stanovanjski stroški predstavljali manjše breme kot v Sloveniji. Glede na leto 2007 je enajst članic zmanjšalo delež prebivalcev, ki jim stanovanjski stroški predstavljajo preveliko breme. Slovenija je delež takih zmanjšala hitreje od povprečja EU.

Ne spreglejte