Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
15. 2. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine stanovanja nepremičninski trg

Sreda, 15. 2. 2017, 10.02

6 let, 6 mesecev

Gradnja oskrbovanih stanovanj je dober posel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Villa Rožna dolina | Foto Mijaks

Foto: Mijaks

Gradnja oskrbovanih stanovanj v prestolnici je ena redkih zgodb, ki jih nepremičninska kriza ni prizadela. Ker je 90 odstotkov Slovencev lastnikov nepremičnin, pogosto prevelikih in potratnih, se starejši lastniki lahko ozirajo po lastniških oskrbovanih stanovanjih.

Skupina Mijaks, v zadnjem obdobju specializirana za gradnjo oskrbovanih stanovanj, nadaljuje gradnjo stanovanj za tretje življenjsko obdobje. Do zdaj so zgradili in prodali več kot sto oskrbovanih stanovanj v Murglah in Dravljah, zanimanje kupcev pa se povečuje.

Pri iskanju zanimivih lokacij za gradnjo so se zato povezali z Mercatorjem, ki pod novim lastnikom, hrvaškim Agrokorjem v lasti Ivice Todorića, veliko vlaga v prenovo in nadaljnji razvoj svoje maloprodajne mreže.

Večja trgovina, nad njo pa luksuzna oskrbovana stanovanja

Še pred koncem leta v ljubljanski Rožni dolini načrtujejo gradnjo Ville Rožna dolina, v kateri bo na prodaj 26 luksuznih oskrbovanih stanovanj.

Vsa stanovanja v Villi Rožna dolina bodo imela izhod na teraso. | Foto: Mijaks Vsa stanovanja v Villi Rožna dolina bodo imela izhod na teraso. Foto: Mijaks Gre za Mercatorjevo zemljišče, kjer je trenutno še vedno odprta Mercatorjeva trgovina ob Cesti VI, a kmalu ne bo več tako. Do konca leta jo bodo porušili in na istem mestu zgradili dve večstanovanjski vili, pod katerima bo stala večja in modernejša trgovina.

V štirih nadstropjih se bodo raztezala stanovanja, velika od 60 do 120 kvadratnih metrov, z izhodom na ozelenele terase.

Iz Mercatorja so sporočili, da veliko vlagajo v prenovo in nadaljnji razvoj svoje maloprodajne mreže.

"Zainteresirani smo za dogovore z investitorji, ki bi na zemljiščih, kjer so nekatere Mercatorjeve trgovine, vlagali v gradnjo poslovno-stanovanjskih objektov, kjer bi bila tudi Mercatorjeva trgovina. Tako se z investitorjem dogovarjamo tudi o projektu v Rožni dolini, saj si na tem mestu želimo večjo trgovino. Z zainteresiranim investitorjem se pogovarjamo o idejnih možnostih tako za velikost kot za vsebino trgovskega dela objekta. Podobno je tudi v Kosezah. Za podobne predloge oziroma iniciative investitorjev smo zainteresirani tudi pri nekaterih drugih primernih lokacijah," so zapisali.

V Kosezah načrtujejo gradnjo 130 oskrbovanih stanovanj

V Mijaksu se že pogovarjajo tudi o odkupu zemljišča ob Podutiški cesti v Kosezah, kjer stoji Mercatorjev supermarket. Tudi tam načrtujejo gradnjo 130 luksuznih oskrbovanih stanovanj. A kot poudarjajo v Mercatorju gre za idejni projekt oziroma za preverjanje tržne zanimivosti. "Če bo projekt izveden, bo na tej lokaciji zrasel nov, večji Mercator," poudarjajo v Mercatorju.

V vsaki etaži objekta se bodo predvidoma na eni strani objektov izmenjevala stanovanja s terasami in stanovanja z balkoni oziroma ložami. Tak koncept gradnje bo sledil tipičnemu vzorcu okoliških terasastih blokov.

Oskrbovana stanovanja se od običajnih ločijo po tem, da so tehnično prilagojena starejši populaciji. Tako med posameznimi prostori ni pragov, stanovanja imajo večja vrata, prilagojene kopalnice, večje odmike, večje lože oziroma terase, dvigalo.

Kupci v oskrbovanih stanovanjih lahko živijo popolnoma samostojno. Če ne morejo več v celoti poskrbeti zase, se lahko ob določenih stroških odločijo za dodatno pomoč oskrbnika, 24-urno asistenco ali pomoč zdravnika. Oskrbo lahko stanovalci naročijo tudi le za določen čas in jo pozneje, ko se jim stanje izboljša, odpovejo.

Gradnja v dveh fazah

V prvi fazi nameravajo na zdajšnjem parkirišču pred koseško trgovino zgraditi blok, kjer bo v pritličju nov Mercatorjev supermarket. V drugi fazi bodo porušili obstoječi supermarket in na tem mestu zgradili dva nova stanovanjska objekta.

Pod vsemi objekti je predvideno parkiranje v dveh etažah podzemnih garaž, ločeno za potrebe stanovalcev in kupcev. Skupaj je predvidenih 340 novih parkirnih mest ter 29 zunanjih parkirnih mest za potrebe trgovskega središča in oskrbovanih stanovanj.

Podjetje Mijaks se z Mercatorjem dogovarja o odkupu zemljišča v Kosezah, kjer namerava zgraditi 130 oskrbovanih stanovanj. Tudi tu bo v pritličju Mercatorjev supermarket, v podzemnih garažah pa 340 parkirnih mest. | Foto: Mijaks Podjetje Mijaks se z Mercatorjem dogovarja o odkupu zemljišča v Kosezah, kjer namerava zgraditi 130 oskrbovanih stanovanj. Tudi tu bo v pritličju Mercatorjev supermarket, v podzemnih garažah pa 340 parkirnih mest. Foto: Mijaks "Ker pogovori z Mercatorjem, ki je lastnik zemljišča, še potekajo, o datumu začetka gradnje še ne moremo govoriti. Za zdaj zbiramo le zanimanje potencialnih kupcev, da vidimo, po kakšnih stanovanjih ti največ povprašujejo," je pojasnil vodja projektov v Mijaksu Stane Turk.

Letos bodo začeli graditi tudi 86 oskrbovanih stanovanj na Bledu.

Ne spreglejte