Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2015,
16.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trgovanje delnice nafta Iran

Sreda, 22. 7. 2015, 16.22

7 let, 2 meseca

Prevzemite teh 50 evrov in začnite služiti z razliko v ceni nafte na svetovnih borzah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
FXLider vsem bralcem Siola podarja 50 evrov za uspešen začetek trgovanja z nafto na svetovni borzi, edini borzi, na kateri lahko vlagatelji zaslužijo tako ob rasti kot ob upadanju cen.

Vzemite 50 evrov za trgovanje tukaj.

V torek, 14. julija, so sklenili zgodovinski sporazum o iranskem jedrskem programu. Ta dogovor bo odprl vrata ukinitvi sankcij, kar bo Iranu omogočilo, da poveča svojo proizvodnjo in izvoz nafte. Sporazum bi tudi lahko imel velik vpliv na globalni trg nafte, saj bi lahko osvobodil do zdaj neizkoriščene zaloge. Vendar pa bo kljub doseženemu sporazumu po mnenju analitikov potrebnih najmanj šest let, preden bo iranska nafta v resnici ustvarila večji vpliv na svetovno raven zalog.

"Preden bodo te sankcije popolnoma ukinjene, je treba še veliko urediti. Najprej morata ta dogovor odobriti Varnostni svet Združenih narodov in tudi kongres Združenih držav Amerike, kar dodatno podaljšuje čas njegove uporabe. Možnosti, da bo iranska nafta prišla na trg pred letom 2016, so majhne, saj je potrebno, da mednarodna agencija za atomsko energijo pred tem konča inšpekcijski pregled in odda poročilo. Šele takrat bi bile sankcije lahko ukinjene," pravijo pri FXLiderju.

V krajšem časovnem obdobju, na primer v prihodnjem letu dni, bo imel iranski dogovor le majhen vpliv na trg nafte z ne več kot 500 tisoč sodi nafte na dan. Vendar pa bo dolgoročno, ko bodo velika mednarodna podjetja začela megaprojekte, lahko vpliv velik z več kot tremi miijoni sodčkov dodatnih zalog na dan.

"Iz tega razloga bi v bližnji prihodnosti lahko pričakovali, da bo cena nadaljevala gibanje med 50 in 60 dolarji za sod, medtem ko lahko v prihodnjih nekaj letih pričakujemo močan pritisk na ceno prav zaradi povečanja že čezmernih zalog," pravijo v FXLiderju.

Vzemite 50 evrov za trgovanje tukaj.

Obnovljena proizvodnja nafte v Iranu bi lahko izzvala negativen pritisk na ceno, saj trenutni udeleženci na trgu želijo ohraniti svoj prihodek od izvoza in tudi tržni delež. Vse dokler OPEC ostane dosleden v svoji strategiji nezmanjševanja proizvodnje, s katero odstranjuje s trga proizvajalce z visokimi stroški proizvodnje, bo cena ostala v upadajočem trendu. Poleg tega to domnevo podpira tudi pričakovanje, da bodo federalne rezerve kmalu povečale referentne obrestne mere, kar bo dodatno okrepilo dolar in negativno vplivalo na vse surovine, ki so denominirane v dolarjih, med katerimi je tudi nafta.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti

Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

Ne spreglejte