Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
25. 9. 2015,
12.29

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebne finance dražba stanovanj Črnuče

Petek, 25. 9. 2015, 12.29

7 mesecev, 2 tedna

Oktobra bo na dražbi 40 stanovanj v ljubljanskih Črnučah

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V novem naselju Savski breg bo konec oktobra na dražbi 40 stanovanj. Izklicna cena za garsonjero je 46 tisoč evrov, za najdražje penthouse stanovanje pa 166 tisočakov.

Potem ko je investitor naselja v Črnučah, mariborska družba Savski breg, maja lani končal v stečaju, je stečajni upravitelj Valter Stepan objavil poziv za drugo dražbo stanovanj v Ulici Koroškega bataljona. Javna dražba 40 stanovanj bo 27. oktobra v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Investitorju je pred stečajem uspelo prodati okoli sto stanovanj. Ta so povečini že vseljena, zato soseska živi.

Za dokončanje potrebnih še okoli deset tisočakov Stanovanja, razen dveh, še nimajo položenega parketa, so brez notranjih vrat in še niso do konca prepleskana. Tudi kopalnice še nimajo vgrajenih vseh sanitarnih elementov. Stečajni upravitelj meni, da bodo morali kupci v dokončanje stanovanja vložiti med šest in deset tisoč evri, odvisno od velikosti.

Na prvi dražbi z zniževanjem cene so bile cene stanovanj določene pri tržni vrednosti, izklicno ceno pa je bilo mogoče znižati do 15 odstotkov. Tolikšen popust so stečajnemu upravitelju odobrile banke upnice, največja med njimi je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Prodanih je bilo deset stanovanj.

DUTB odobrila zgolj tri oziroma šest odstotkov dodatnega popusta Tokratne izklicne cene so od tržnih nižje za že omenjenih 15 odstotkov s prve dražbe in dodatne tri ali šest odstotkov, odvisno od velikosti stanovanja. Skupaj torej 18 ali 21 odstotkov manj. "Osebno bi raje ponudil dodatnih 15–20 odstotkov popusta, a nam tega ni dovolila DUTB," pravi Stepan.

Izklicna cena za najmanjše stanovanje je 45.920 evrov. Gre za 25 kvadratnih metrov veliko garsonjero v pritličju s 4,5 kvadratnega metra terase ter pripadajočim garažnim parkirnim mestom in shrambo. Izklicna cena za kvadratni meter stanovanjske površine torej znaša 1840 evrov.

Najdražje stanovanje na vrhu objekta je veliko 98 kvadratnih metrov in ima 18 kvadratnih metrov veliko teraso. Pripadajo mu še dve parkirni mesti in shramba. Izklicna cena znaša 166 tisoč evrov oziroma 1700 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine.

Za sto kvadratnih metrov veliko pritlično stanovanje z 19 kvadratnimi metri atrija, dvema parkirnima mestoma in shrambo je izklicna cena 153 tisočakov.

Za plačilo varščine še mesec dni časa Dražitelji morajo do 26. oktobra plačati deset odstotkov varščine oziroma are za stanovanje, za katerega se bodo potegovali. Če želi dražitelj kupiti zgolj eno izmed stanovanj, pri tem pa je pripravljen dražiti več stanovanj, lahko vplača varščino zgolj za najdražje stanovanje. S tem pridobi pravico dražiti tudi pri tistih stanovanjih, pri katerih je varščina nižja.

Varščina se v primeru uspešnega potegovanja všteje v kupnino, preostali del kupnine mora kupec poravnati v dveh mesecih po sklenitvi pogodbe. Uspešni dražitelji morajo poravnati še 9,5-odstotni davek na dodano vrednost (DDV) in druge dajatve, stroške sklenitve prodajne pogodbe in stroške prevzema premoženja.

Ne spreglejte