Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
12.25

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dražba Janez Janša Janez Janša Trenta osebne finance

Sreda, 6. 1. 2016, 12.25

7 mesecev, 3 tedne

Nekdanje Janševo zemljišče na dražbi prodali za dobrih 127 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zemljišče, ki je bilo nekoč v lasti prvaka SDS Janeza Janše, je bilo na današnji dražbi prodano za 127.500 evrov. Izklicna cena je znašala 17 tisočakov, kupec pa je nepremičninar Damjan Podjed.

Lastnik in direktor kranjskega nepremičninskega podjetja Nepremičnina Damjan Podjed, ki po dražbi ni želel dajati izjav, nam je kasneje po telefonu dejal, da je bila izklicna cena 17.655 evrov privlačna, končna pa malo manj. A prepričan je, da je zemljišče vredno več od nakupne cene. Zemljišče je kupil z namenom nadaljnje prodaje, vsem zainteresiranim kupcem pa sporoča, da so dobrodošli.

Nepremičninski cenilec je bil pripravljen odšteti 40 tisočakov Eden izmed dražiteljev, ki je na dražbo nekoliko zamudil in zaradi tega na dražbi ni mogel sodelovati, nam je zaupal, da je bil za zemljišče pripravljen odšteti okoli 40 tisoč evrov. Ker se ukvarja z nepremičninskimi posli in je tudi sodni cenilec, zemljišče po njegovem mnenju ni vredno več. "Dostop z avtomobilom po obstoječi poti sploh ni mogoč. Rešitev je le v gradnji brvi čez reko," je pojasnil moški srednjih let, ki ni hotel biti imenovan.

Dražbe se je udeležil tudi nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj pa odvetnik Mirko Bandelj. Ali je kupoval zase ali za svojo stranko, nam ni uspelo izvedeti.

Stečajna upraviteljica Imosa Branka Remškar po koncu javne dražbe ni skrivala zadovoljstva z izkupičkom. "Nad udeležbo sem navdušena in tudi dosežena cena ustreza mojim pričakovanjem," je dejala.

Kaj je vplivalo na takšen izkupiček, ni hotela ugibati. Verjame, da bo najboljši ponudnik kupnino v dogovorjenem roku tudi poravnal. Več dražiteljev je bilo po njenih besedah za nakup pripravljenih odšteti več kot sto tisoč evrov.

Na vprašanje, zakaj novinarjem ni dovolila vstopa na javno dražbo, je odgovorila, da "dražitelji ob tako pomembnih finančnih odločitvah potrebujejo mir".

Janez Janša zemljišče kupil že leta 1992 Lastnik okoli 15 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča je bil med letoma 1992 in 2005 Janez Janša, ki je posestvo kupil za 1,3 milijona tolarjev, kar je bilo leta 1992 vredno 22 tisoč švicarskih frankov. Ob upoštevanju švicarske inflacije je to primerljivo z današnjimi 30.220 franki, kar znaša okoli 25 tisoč evrov.

Tedanji premier Janša je posestvo leta 2005 za 131 tisoč evrov prodal družbi Eurogradnje. Ta ga je nato še isto leto prodalo podjetju Imos, Janša pa je s kupnino plačal polovico stanovanja v Ljubljani.

Zemljišče se je danes na prvi javni dražbi prodajalo iz Imosove stečajne mase po izklicni ceni, ki je enaka ocenjeni tržni vrednosti, to je 17.655 evrov.

Zaradi Trente Janša v sodni preiskave V zvezi z zemljiščem v Trenti in drugih poslov z Imosom se je Janez Janša znašel v sodni preiskavi, v kateri se ugotavlja, ali so predstavniki Eurogradenj in Imosa preplačali zemljišča v Trenti, ki so jih kupili od Janše in mu s tem omogočili pridobitev protipravne premoženjske koristi. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je že leta 2013 spisal ovadbo.

Janša se je na Twitterju odzval z besedami: "Sta Klemenčič in Majhenič že odstopila?"

Ne spreglejte