SiolNET. Posel danes Finance
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec skrivanja neprijavljenega dohodka na švicarskih računih

4

termometer

Evropska komisija je s Švico dosegla dogovor o sporazumu, ki naj bi preprečil izogibanje plačevanju davkov.

Države članice EU bodo na letni osnovi prejele imena, naslove, davčne številke in datum rojstva svojih prebivalcev, ki imajo račune v Švici, pa tudi širok nabor drugih finančnih podatkov in podatkov iz plačilne bilance.

Bruselj: Velik korak naprej v boju proti davčnim utajam Po navedbah Bruslja bo dogovor omogočil večjo davčno preglednost in tako predstavlja velik korak naprej v boju proti davčnim utajam.

Države članice EU bodo na letni osnovi prejele imena, naslove, davčne številke in datum rojstva svojih prebivalcev, ki imajo račune v Švici, pa tudi širok nabor drugih finančnih podatkov in podatkov iz plačilne bilance. Danes doseženi dogovor je skladen s svetovnim standardom za avtomatično izmenjavo informacij, ki ga podpirata Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in skupina G20, so sporočili iz Evropske komisije.

Moscovici: Preglednost bo državam omogočila, da poberejo davke, ki jim pripadajo "Danes smo naredili odločilni korak proti popolni davčni transparentnosti med Švico in EU. Verjamem, da bodo tej poti kmalu sledile naše druge sosede," je dogovor komentiral komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke in carinsko unijo Pierre Moscovici. Ta preglednost bo po besedah komisarja državam omogočila, da poberejo davke, ki jim pripadajo.

Novi dogovor med EU in Švico so danes zjutraj parafirali pogajalci komisije in švicarskih oblasti. Sporazum morajo na eni strani v okviru Sveta EU potrditi še države članice, na drugi strani pa švicarska vlada. Obe strani naj bi to storili predvidoma do letošnjega poletja, so še zapisali v Bruslju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin