Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
18.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

denar klimatske naprave Osebne finance vročina poletje seniorji

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 18.17

6 let, 6 mesecev

Kako vročinski val pri Slovencih vpliva na nakup klim

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Vročinski val | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Deževni in hladni dnevi so za nami, že sredi tedna se nam po napovedih meteorologov obeta pravi vročinski val. Za koliko se med Slovenci v vročih dneh poveča povpraševanje po klimah in koliko zanje zapravimo?

Na portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si so tik pred pričakovanim vročinskim valom in vrhuncem sezone klimatskih naprav pripravili analizo spletnega iskanja ter napoved dinamike v prihajajočih mesecih.

Šestkrat več povpraševanja

Julija pričakujejo do šestkratno povečanje zanimanja za klimatske naprave glede na povprečje leta, glavna sezona se bo nadaljevala tudi v avgustu. Podoben trend napovedujejo tudi v kategoriji bazenov in ventilatorjev.

Dinamika povpraševanja po klimatskih napravah | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Kot pravijo na portalu, začne zanimanje za klime naraščati marca, v glavni sezoni pa je število iskanj do šestkrat višje od letnega povprečja. "To obdobje se začne junija in ima vrh v juliju, zanimivo pa je, da iskanja nato ostanejo nad povprečjem tudi v avgustu, čeprav se poletna sezona bliža koncu," pojasnjuje ekipa ceneje.si.

Podoben trend opažajo pri številu uporabnikov, ki v nakupnem procesu raziskujejo ponudbo v kategoriji klimatskih naprav. Junija in julija lani je bilo število enako kot pri ogledih do šestkrat večje od letnega povprečja ter je ostalo nadpovprečno še skozi cel avgust.

Letos 150 odstotkov več ogledov klimatskih naprav kot lani

V primerjavi s predsezonskim obdobjem od januarja do maja 2015 letos na portalu beležijo več kot 150-odstotno rast ogledov v kategoriji klimatskih naprav. Na podlagi trenutnega trenda v naslednjem mesecu tako pričakujejo do enega milijona ogledov različnih naprav, glavna sezona zanimanja za klime pa se bo po njihovih predvidevanjih nadaljevala tudi v avgustu.

Slovenci najbolj poizvedujejo po klimah slovenskega proizvajalca Gorenje. Sledijo mu Mitsubishi, Panasonic, Daikin in Samsung. | Foto: Osebni arhiv Slovenci najbolj poizvedujejo po klimah slovenskega proizvajalca Gorenje. Sledijo mu Mitsubishi, Panasonic, Daikin in Samsung. Foto: Osebni arhiv

Več kot polovica uporabnikov portala se zanima za stenske naprave srednjega cenovnega razreda, dobra tretjina za klime nad 800 evrov, manj kot petina uporabnikov pa za cenejše različice klim.

Slovence najbolj zanimajo klime slovenskega proizvajalca

Po številu ogledov vodi znamka Gorenje, katere delež do vključno maja 2016 znaša skoraj petino vseh ogledov stenskih klimatskih naprav. Med najbolj iskanimi znamkami ji sledijo Mitsubishi, Panasonic, Daikin in Samsung.

Med iskalci klimatskih naprav prevladujejo moški, stari med 25 in 44 let.

Ne spreglejte