Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
29. 4. 2017,
4.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

borzni indeksi borza volitve v ZDA 2016 Donald Trump Osebne finance

Sobota, 29. 4. 2017, 4.28

6 let, 6 mesecev

Kaj je prvih sto Trumpovih dni prineslo vlagateljem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Mineva prvih sto dni vladavine novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Čeprav do zdaj še ni podpisal nobenega večjega zakona, le številne sporne ukaze, so borzni vlagatelji lahko zadovoljni. Rast bi se lahko še nadaljevala.

Po pesimističnih napovedih o gibanju borznih trgov pred novembrskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami v primeru Trumpove zmage so se smernice z njegovo izvolitvijo obrnila povsem v drugo smer. Borzni indeksi so bili v rdeče obarvani le nekaj ur, nato pa se je začela prava veselica. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je v začetku marca dosegel nov rekord. Od Trumpove izvolitve 7. novembra do danes je zrasel za 12 odstotkov.

"Vlagatelji so po izvolitvi Trumpa ugotovili, da njegove napovedi za gospodarstvo sploh niso slabe. Še več, nižji davki prinesejo več dobička podjetjem, posledično pa višje cene delnic," pojasnjuje analitik in upravljavec Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com.

Dodaja, da je Trumpov učinek skoraj pol leta po izvolitvi minil. Rast poganjajo predvsem dobri makroekonomski kazalniki po svetu, zato geopolitični položaj nima tolikšnega vpliva na borze. "Ali nas bodo dobre novice o gospodarski rasti razveseljevale še naprej, je težko napovedovati," pravi Gubo.

"Cene delnic bi lahko bistveno poskočile le v primeru radikalnih popravkov že napovedanih sprememb," napoveduje Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com. | Foto: Osebni arhiv "Cene delnic bi lahko bistveno poskočile le v primeru radikalnih popravkov že napovedanih sprememb," napoveduje Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com. Foto: Osebni arhiv Po mnenju Saša Stanovnika iz skupine Alta lahko preobrat pripišemo Trumpu, ki je tik pred volitvami začel dajati bolj zmerne in spravljive izjave kot na začetku kampanje. Na drugi strani je pozornost preusmeril v ukrepe, kot sta davčna reforma in deregulacija.

Trump napoveduje davčno reformo, ki je zgodovina še ni videla

Čeprav Trump meni, da je prvih sto dni predsednikovanja smešen standard za merjenje uspešnosti vlade, kljub temu zatrjuje, da še nobena vlada v zgodovini ni storila toliko kot njegova. Prav ob izteku trimesečnega obdobja napoveduje objavo načrta davčne reforme. "Tako velikega davčnega olajšanja za podjetja in posameznike zgodovina še ni videla," zagotavlja Trump.

A to še ne pomeni, da bo reforma prepričala tudi vlagatelje. Njihova pričakovanja so namreč že vračunana v trenutne borzne tečaje. "Cene delnic bi lahko bistveno poskočile le v primeru radikalnih popravkov že napovedanih sprememb," napoveduje Gubo. Dvomi, da bi davčna reforma imela tako velik vpliv na borzne tečaj kot sama Trumpova izvolitev.

Sašo Stanovnik | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Velik del optimizma trgov po Stanovnikovem mnenju sloni na pričakovanjih pozitivnih ukrepov davčne reforme. "Njena uveljavitev bi spodbudila potrošnjo in obenem dobičke podjetij. To seveda bolj upraviči trenutna nadpovprečna vrednotenja, P/E za S&P 500 namreč znaša že 21,4. Na eni strani bi resnično ambiciozen predlog reforme pomenil potrditev pričakovanj ter nadaljnjo rast trgov in nove rekordne vrednosti indeksov. Na drugi strani bi neuresničljiv ali preveč ohlapen predlog razočaral vlagatelje in sprožil negativno korekcijo," pojasnjuje glavni Altin ekonomist.

Najbolj zrasle delnice bank in tehnoloških podjetij

Panožno je v času Trumpove vladavine največ pridobil tehnološki in finančni sektor. Drugi tudi zaradi pričakovanja višjih obrestnih mer, kar izboljšuje njihovo poslovno okolje oziroma potencialno dobičkonosnost. Delnice ameriške investicijske banke JP Morgan so na primer v zadnjega pol leta zrasle za 25 odstotkov.

Zaradi nižjih cen nafte so bile bolj na udaru delnice naftnih podjetij.

Ne spreglejte