Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
5. 11. 2015,
12.51

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebne finance etažni lastniki ogrevanje stanovanja

Četrtek, 5. 11. 2015, 12.51

7 mesecev, 3 tedne

Bo novi pravilnik o delitvi stroškov ogrevanja pravičnejši?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stanovalci v blokih, ki ne bodo porabili nič energije za ogrevanje ali bo njihova poraba manjša od 40 odstotkov povprečja, bodo po novem pravilniku stroške plačevali po kvadraturi stanovanja.

Včeraj je začel veljati novi pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli s skupnim sistemom ogrevanja. Na infrastrukturnem ministrstvu pričakujejo, da bodo nekatere varovalke, ki jih vsebuje novi pravilnik, prispevale k pravičnejši delitvi stroškov ogrevanja med sostanovalci.

Poraba energije se je zmanjšala za 15 odstotkov Delitev stroškov za toploto je v Sloveniji sicer obvezna od leta 2011. Generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Danijel Levičar ocenjuje, da se je ukrep izkazal kot učinkovit.

"Podatki kažejo, da se je odjem toplote v večstanovanjskih stavbah na ta račun zmanjšal za okoli 15 odstotkov. Ukrep je prispeval k racionalnejši rabi energije in doseganju cilja izboljšanja energetske učinkovitosti za 20 odstotkov do leta 2020," je na novinarski konferenci dejal Levičar.

Varovalke naj bi preprečile nepravično delitev stroškov ogrevanja Ker je ob izvajanju tega ukrepa prišlo tudi do anomalij, novi pravilnik, ki so ga morali sprejeti zaradi lanske uveljavitve novega energetskega zakona, prinaša nekatere varovalke, "ki bodo preprečile nepravično delitev stroškov ogrevanja med sostanovalci", je zagotovil.

Raziskava, ki so jo izvedli, je namreč pokazala, da je 32 odstotkov anketiranih v večstanovanjskih stavbah porabilo in plačalo manj kot pred uvedbo tega ukrepa, medtem ko jih je 19 odstotkov plačalo več. S tem pravilnikom želijo zmanjšati delež zadnjih.

Pravilnik zmanjšuje pristojnosti lastnikov pri odločanju Pristojnost odločanja lastnikov se z novim pravilnikom zmanjšuje. Stanovalci po novem odločijo o vrsti in tipu delilnikov ter o začetku in trajanju obračunskega obdobja, medtem ko o tehničnih parametrih odloča izvajalec delitve.

Enako kot prej velja, da se delitev stroškov lahko izvede le v primeru, če so podatki dostopni za več kot 50 odstotkov ogrevane površine, sicer se stroški razdelijo glede na kvadraturo.

Novost je to, da bo za stanovanja, kjer bo dejansko izkazana nična poraba ali poraba, manjša od 40 odstotkov povprečja, veljalo, da zanje ni podatka z delilnika, kar pomeni, da bodo upoštevali kvadraturo.

Rešitev tudi za nesorazmerno velika odstopanja V pravilnik so dodali tudi določbo o nesorazmerno velikih odstopanjih. Če je delež iz porabe vsaj enega posameznega dela stavbe, ki izhaja z delilnika, večji od petkratnika povprečja celotne stavbe, mora izvajalec stroške deliti po ogrevani površini, nato pa preveriti delovanje delilnikov, lastniki pa morajo zagotoviti pregled ogrevalnega sistema.

"Kjer vse deluje tako, kot mora, se ne bo spremenilo nič," je zagotovil pripravljavec pravilnika Hinko Šolinc. Izvajalec delitve jo mora prilagoditi novemu pravilniku; osnovni algoritem je sicer enak kot prej, ima pa določene varovalke, zato mora izvajalec preveriti morebitna odstopanja.

Lastnikom, ki že imajo delilnike, ni treba narediti ničesar V večstanovanjskih stavbah, kjer so stroške delili skladno z določbami starega pravilnika, lastnikom ni treba sprejeti novih sporazumov o delitvi.

Z novim pravilnikom je poenostavljen tudi sistem letnega poročanja. Izvajalec obračuna oziroma upravnik pripravi letno poročilo za celotno stavbo in ga objavi na oglasni deski. Letnih poročil tako ni več treba pošiljati vsakemu odjemalcu.

Problematična so prehodna obdobja, kjer se ogreva le nekaj stanovanj Šolinc si pravičnejšo ureditev obeta predvsem v prehodnih obdobjih in v primeru mesečnih obračunov. Če se greje samo nekaj stanovanj, lahko pride do obračuna po kvadraturi, saj se stroški delijo le, če ima več kot polovica stanovanj po površini porabo večjo od nič.

Ne spreglejte