Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2020,
21.16

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Gospodarska zbornica Slovenije

Torek, 15. 9. 2020, 21.16

3 leta, 7 mesecev

Znani so dobitniki letošnjih "gospodarskih oskarjev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
GZS Gospodarska zbornica Slovenije | Foto Tina Deu-Siol.net

Foto: Tina Deu-Siol.net

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki so jih prejeli najvidnejši gospodarstveniki, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in širše družbeno okolje. Prejemnikov je letos osem, prihajajo pa iz sedmih različnih dejavnosti.

Porsche - prihodnost in proizvodnja
Novice Bundesbank: Nemško gospodarstvo bo v poletnem četrtletju močno zraslo

Letošnji nagrajenci so direktorica AMZS Lucija Živa Sajevec, predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, direktorja družbe Elrad International Iztok Lipnik in Branko Šeruga, izvršni direktor TKK Uroš Lozar, direktor M Sore Aleš Dolenc, direktor družbe TRO rezalna orodja Sebastijan Suhovršnik ter direktor družbe MESI, razvoj medicinskih naprav Jakob Šušterič. Nagrade so prejeli na nocojšnji slovesnosti v Poletnem gledališču Studenec v Studencu pri Krtini, poroča STA.

Sajevčeva je vodenje AMZS prevzela leta 2014. V tem obdobju so porasli številni kazalniki poslovanja, kot so prihodek, dobiček, število zaposlenih in dodana vrednost na zaposlenega. Dolgoročen razvoj družbe podpira razvojna strategija, usmerjena k inovacijam, investicijam in prodaji, kadrovska strategija pa je izrazito usmerjena v izobraževanje, so podelitev nagrade utemeljili v GZS.

Ribič je na čelu Elektra Ljubljana od leta 2010, družba pa je v tem času za več kot 300 odstotkov povečala čisti dobiček, dobičkonosnost družbe, donosnost sredstev in donosnost kapitala. Leta 2018 je ustvarila visokih 95.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, ob tem pa posebno pozornost namenja varovanju okolja, so izpostavili v GZS.

Direktorica GZS Sonja Šmuc | Foto: STA , Direktorica GZS Sonja Šmuc Foto: STA ,

Lipnik in Šeruga sta v družbo Elrad International, ki proizvaja elektronske in elektromehanične sklope za končne izdelke, skupaj vstopila leta 1999. Dodana vrednost se je v zadnjih treh letih v povprečju povečala za 21,6 odstotka letno, kar jih uvršča v vrh panoge. Rastejo število zaposlenih, čisti dobiček, EBITDA in donosnost kapitala. K dobrim rezultatom po navedbah gospodarske zbornice doprinašajo tudi visoka vlaganja v lasten razvoj.

Lozar je funkcijo izvršnega direktorja družbe TKK, mednarodno uveljavljenega specialista visokokakovostnih izdelkov na področju gradbene kemije, prevzel leta 2014. Družba se po številnih kazalcih uvršča v zgornjo polovico med tekmeci na domačem trgu. Dolgoročna razvojna strategija podjetja je usmerjena k visokotehnološkim rešitvam in tako so v TKK postali center odličnosti na področju dodatkov za betone in sanacijskih malt za celoten holding.

Dolenc M Soro, ki se ukvarja s trgovino ter proizvodnjo oken, vrat in samodejnih odpiralnih tehnik, vodi od leta 2004. Z lastno razvojno raziskovalno skupino, visokimi vlaganji v razvoj in internimi sistemi inoviranja so večkratni prejemnik regionalnih in nacionalnih nagrad za inovacije, so izpostavili v GZS. V zadnjih letih velik del razvoja poteka skozi številne nacionalne in evropske projekte.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice Posledice koronavirusa že močno vplivale na slovensko gospodarstvo

Mednarodni ugled si je priborila tudi družba TRO rezalna orodja, ki jo Suhovršnik vodi od leta 2013. V podjetju po navedbah gospodarske zbornice nenehno vlagajo v posodobitev strojne opreme, informacijske tehnologije, razvoj človeških zmogljivosti, izobraževanje zaposlenih in razvojno-raziskovalno delo. Suhovršnik uvaja participativni način vodenja, v organizacijo dela pa v družbi tudi sicer vlagajo veliko naporov.

Brnik letalo zaščitna oprema
Novice Vlada: Ravnali smo gospodarno. Opozicija zahteva odgovore. #video

Šušterič je podjetje MESI, razvoj medicinskih naprav soustanovil leta 2010. S proizvodi so prisotni na 50 trgih in nameravajo na ključnih trgih tudi prevzeti vodilno vlogo. Nišno in ostalim ponudnikom konkurenčno ponudbo je podjetje oblikovalo z intenzivnim vlaganjem v razvojno opremo in znanje zaposlenih. Leta 2018 je med drugim prejelo tudi oblikovalsko nagrado Red Dot.

Proizvodnja
Novice Gospodarstvi ZDA in evroobmočja z do 30-odstotnim krčenjem?

Nagrade, ki so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, so po navedbah GZS namenjene gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke - imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrado doslej prejelo 376 gospodarstvenikov, še piše STA.

Pahor: Konkurenčnost gospodarstva odločilnega pomena za okrevanje

Pri okrevanju po koronavirusni krizi je ključnega pomena vprašanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, pogoje za konkurenčnost pa je treba zagotavljati že v času krize, je na nocojšnji podelitvi nagrad GZS dejal predsednik republike Borut Pahor. Ob tem je posvaril pred zaostajanjem pri strukturnih spremembah.

Kot je na podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) še dejal Pahor, koronavirusni krizi za razliko od finančne krize pred desetimi leti ne botruje strukturna slabost v svetovnem gospodarstvu, pač pa višja sila. Če je bilo v finančni krizi pred desetimi leti mogoče sklepati glede njenega razvoja in razpleta zaradi bolj ali manj znanih težav v finančni industriji, je v pandemiji njen razvoj in razplet zelo negotov in nepredvidljiv, je izpostavil.

"Zmotno je misliti, da je zaradi višje sile zaustavljen čas in da se bo po krizi stanje v domačem in svetovnem gospodarstvu vrnilo na izhodiščno točko pred krizo. To je velika zmota, to se ne bo zgodilo," je opozoril. Kako konkurenčna bodo nacionalna gospodarstva izšla iz te krize, bo po njegovih besedah odvisno od zagotavljanja splošnih pogojev za zagotavljanje njihove konkurenčnosti v času krize. "To je zdaj najpomembnejše vprašanje. To dolžno spoznanje velja tako za poslovne subjekte kot za državo," je dejal.

Prestrukturiranje se je po njegovih besedah že začelo. "Kdor bo zaostajal, država s strukturnimi ukrepi onkraj ozkega targetiranja blažitve pandemije in poslovni subjekti, vsi bomo zamudili čas za nujne prilagoditve in potrebne spremembe, ki bodo zavarovale naše ustavne in ekonomske vrednote med krizo in po njej," je poudaril.

Dosedanji odziv Slovenije na krizo vključno z ukrepanjem fiskalne politike je Pahor ocenil kot primernega. Kot je poudaril, gre pri vprašanju finančnih intervencij v končni fazi za solidarnost. (STA)
Ne spreglejte