Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
20. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Ivan Zidar Dubaj SCT Dušan Korošec

Petek, 20. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ivan Zidar iz Dubaja sporoča upnikom: Uspeh Zmaga! #video

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Ivan Zidar | Foto STA

Foto: STA

Ivan Zidar, ki je desetletja vladal slovenskemu gradbeništvu, zdaj pa se zaradi zdravstvenih težav izogiba sojenju, je dosegel novo, pomembno zmago proti upnikom.

Nekdanji prvi mož SCT je v osebnem stečaju, v katerem bodo upniki kljub informacijam o premoženju v tujini in večjih količinah gotovine, ki naj bi jo imel, ostali večinoma nepoplačani.

Zdaj je dokončno njegova tudi Tovarna kovinske opreme (TKO) iz Murske Sobote, ki mu letno v povprečju prinaša četrt milijona evrov dividend.

TKO je veljal za enega od finančno najbolj zdravih delov sistema SCT. Družba je razmeroma nizko zadolžena, zaposluje 200 ljudi, na leto pa ustvari več kot 15 milijonov evrov prihodkov in okoli milijon evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA).

Simbolno sporočilo iz davčne oaze

Tudi zato ne preseneča, da jo je Zidar tik pred stečajem SCT leta 2011 spravil na varno. To je naredil v vprašljivih okoliščinah, do danes pa kupec ni poravnal vse kupnine.

V podjetju TKO izdelujejo razne sestavne dele in sklope za gradbeno mehanizacijo, predvsem za bagre, buldožerje in nakladalce. | Foto: TKO V podjetju TKO izdelujejo razne sestavne dele in sklope za gradbeno mehanizacijo, predvsem za bagre, buldožerje in nakladalce. Foto: TKO Po seriji preprodaj je TKO končal v rokah Dunes Limited, podjetja off-shore, registriranega v Združenih arabskih emiratih, ki ga po dostopnih dokumentih obvladuje Zidar.

Sporno prodajo je izpodbijala stečajna upraviteljica SCT Naložb Majda Šantl, dolgoletni sodni postopek pa se je po naših informacijah končal v začetku septembra letos. Upniki so dosegli zmago, vendar je bila ta pirova. 

Namesto da bi izpodbili prodajo in TKO vrnili v stečajno maso, je sodišče dosodilo, da mora prvotni kupec, podjetje SCT Investicije, poravnati preostanek kupnine. Vendar to denarja nima, tako da bo po vsej verjetnosti končalo v stečaju.

To pomeni, da bosta NLB in njena frankfurtska banka LHB v stečajnem postopku SCT Naložb izgubili več kot 11 milijonov evrov.

Nedolgo po sodbi so upniki in državne institucije, ki zaman preganjajo Zidarja, iz Dubaja že dobili simbolno sporočilo. TKO je v zadnjih dneh dobil novega lastnika, podjetje Najah Fze, katerega dobesedni prevod imena iz arabščine se glasi: "Uspeh Zmaga".

Sedež podjetja Najah Fze

Vse poti vodijo do Dušana Korošca

Kdo je v ozadju podjetja, ki domuje v poštnem nabiralniku poslovne stavbe na obrobju Dubaja, uradno ni mogoče preveriti. Več podatkov pa nakazuje, da je to Zidar oziroma odvetnik Dušan Korošec iz Celja, ki skrbi za njegove posle v Sloveniji.

Po naših informacijah je pogodbo o nakupu TKO kot zastopnik podjetja Najah Fze podpisal Stephen Martin David Hayward. Gre za državljana Kambodže, ki upravlja več podjetij v Londonu.

Vplivni odvetnik Dušan Korošec iz Celja skrbi za Zidarjeve posle v Sloveniji. | Foto: Mediaspeed Vplivni odvetnik Dušan Korošec iz Celja skrbi za Zidarjeve posle v Sloveniji. Foto: Mediaspeed Med temi je tudi podjetje Marcret Limited, lastnik nekdanjevega Koroščevega podjetja Pretor. To se je v začetku letošnjega leta zanimalo za nakup gostiln v ljubljanskem BTC. V resnici naj bi jih Korošec kupoval v imenu prejšnjih lastnikov, ki sta bankrotirala.

Korošec je operativno izpeljal tudi sporni prenos lastništva TKO v Dubaj. Njegova odvetniška pisarna pa je pred sodiščem v Sloveniji zastopala Zidarjevo dubajsko podjetje Dunes Limited. Korošec nam je pred časom dejal, da mu je pooblastilo izročil Zidar. Prejel pa ga je od britanskega državljana Simona Hanleyja.


Preberite še:

Zakaj se lastnik igralnic na Obali seli v Dubaj?


SCT, Korošec in posli z zemljišči

Hanley in Hayward po dostopnih podatkih delujeta v okviru britanske skupine Trinity, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij off-shore.

V njunih rokah je bilo tudi zdaj že ugasnjeno podjetje Memorex Property iz Londona, ki je imelo v lasti slovensko podjetje N.P.B. Nepremičnine. Njegov direktor je bil Marjan Korošec, oče celjskega odvetnika, po zadnjih podatkih pa je imelo za več kot sedem milijonov evrov premoženja.

Dubaj je dom številnih podjetij nabiralnikov, ki so uradno v lasti tamkajšnjih skrbnikov premoženja, resničnih lastnikov pa ni mogoče najti v registrih. | Foto: Reuters Dubaj je dom številnih podjetij nabiralnikov, ki so uradno v lasti tamkajšnjih skrbnikov premoženja, resničnih lastnikov pa ni mogoče najti v registrih. Foto: Reuters Gre za zemljišča na Brezovici pri Ljubljani, na katerih je pozneje zraslo trgovsko središče Eurospin, tik pred odprtjem pa jih je odkupil Dejan Bajuk, ki je leta 2011 vodil zdaj že propadlo odvisno SCT-jevo družbo, SCT Stanovanjski inženiring.

Vplivni celjski odvetnik ima med svojimi strankami poleg Zidarja tudi druge (nekdanje) vplivne gospodarstvenike in je v zadnjih letih posredoval v več prevzemnih zgodbah in operativno izpeljal več poslov (Terme Dobrna, Livar …).

Korošec že dalj časa ni dosegljiv za komentar.

Zidar in kralj betonarn Rok Furlan

Slamnatega lastnika Zidarjevega podjetja najdemo tudi v ozadju ljubljanskih betonarn, ki so v preteklih letih dobavljale beton za nekatere megalomanske projekte.

V rokah britanskega podjetja, za katerim je stal Simon Hanley, so namreč končala tudi slovenska podjetja, ki uradno upravljajo betonarne poslovneža Roka Tysona Furlana. Ta je formalno prodal vsa svoja podjetja, ko se je znašel v davčni preiskavi zaradi domnevne utaje davkov in velikanskega neprijavljenega premoženja.

Rok Furlan je postal glavni dobavitelj betona pri Stožicah, hkrati pa je njegovo podjetje BSS pomembno izčrpavalo SCT. | Foto: STA , Rok Furlan je postal glavni dobavitelj betona pri Stožicah, hkrati pa je njegovo podjetje BSS pomembno izčrpavalo SCT. Foto: STA , V davčnih oazah se je izgubila tudi sled za podjetjem BSS, ki je obstajalo le na papirju in je bilo posrednik med družbami iz sistema SCT Ivana Zidarja. Ustanovila sta ga SCT in Salonit Anhovo.

Toda na vrhuncu gradbenih poslov v Ljubljani sta ga iz neznanega razloga in na presenečenje številnih prepustila Furlanu. Ta je nato postal glavni dobavitelj betona pri Stožicah, hkrati pa je pomembno izčrpaval SCT, saj je BSS leta 2013 končal v stečaju z večmilijonskim dolgom do nekdanjih lastnikov.

Domnevno fiktivni posli in ogromne količine gotovine

Neznanemu lastniku, ki je skrit za podjetji nabiralnikov iz Londona in Dubaja, je tako uspelo zaokrožiti mrežo slovenskih podjetij iz gradbeno-nepremičninske panoge, ki jih je nekdaj obvladoval Zidar.

Ne smemo pozabiti, da je Zidar v zlatih časih SCT obračal ogromne količine gotovine. Preiskovalci so ga zasledili v več shemah za črpanje denarja prek tako imenovanih missing traderjev (podjetij, namenjenih utajevanju DDV) in domnevno fiktivnih svetovanj. 

Denar | Foto: Po naših podatkih sta tako samo v letih 2006 in 2007, ko je bil SCT še glavni izvajalec del na domačem avtocestnem križu, z ženo na račune v Sloveniji skupaj položila za skoraj 850 tisoč evrov gotovine. To sta počela v enakem časovnem zaporedju. 

Ta denar naj bi po ugotovitvah specializiranega državnega tožilstva zakonca Zidar prejela iz Avstrije. Pred tem naj bi ga na račune slamnatih družb nakazoval SCT in transakcije utemeljeval s fiktivnimi svetovalnimi storitvami.

Ne spreglejte