Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2011,
14.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hrana zelenjava

Sobota, 25. 6. 2011, 14.20

7 let, 2 meseca

Zavedanje o pomembnosti slovenske hrane vse večje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska hrana je potrebna, kar v zadnjem obdobju vse bolj spoznavajo tudi slovenski potrošniki.

K zavedanju o pomembnosti slovenske hrane je prispevala tudi zadnja kriza z nevarnim sevom bakterije E.coli, po kateri so slovenski potrošniki začeli bolj povpraševati po domači zelenjavi, pravi kmetijski minister Dejan Židan. "Vemo, da sta slovenski prašič in slovenska hrana potrebna" "Vemo, da sta slovenski prašič in slovenska hrana potrebna - tudi zato, ker sta bolj sonaravna kot drugje," je Židan dejal na okrogli mizi Ali v Sloveniji potrebujemo domačo prašičerejo?, ki jo je v Bakovcih pripravilo pet prašičerejskih združenj iz Pomurja v okviru šestega srečanja prašičerejcev. Židan: Slovenska prašičereja je dražja od tuje Kot poudarja kmetijski minister, je slovenska prašičereja dražja od tuje, ker imamo majhne kmetije, veliko kmetijskih zemljišč je v območjih Nature 2000 oziroma na vodovarstvenih ali goratih območjih, "toda naša reja je dosti bolj sonaravna kot drugje, saj ne uporabljamo odpadkov različnih industrij v reji prašičev".

Zelo pomembno je tudi, je dejal Židan, kako se bo v prihodnjih tednih razpletla zgodba v žitni verigi. Če bo dogovor med prodajalci in kupci obrodil sadove, bi to pomenilo, da bi podobne dogovore lahko poskušali urediti tudi na drugih kmetijskih področjih, poleg vrtninarstva in reje drobnice tudi v prašičereji, je povedal.

Čadonič Špeličeva: Slovenska hrana je varna Da je slovenska hrana varna, je potrdila tudi direktorica republiške veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič in dodala, da dobra ocena inšpekcijskih kontrol Evropske komisije - v zadnjem letu jih je bilo kar 14 - ni le zasluga državne administracije, ampak tudi rejcev, saj je bil pregled opravljen od začetka do konca verige. Čadonič Špeličeva je napovedala tudi finančno pomoč države pri izkoreninjenju nekaterih bolezni.

"Postali smo skladišče manj kakovostne hrane" Tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj upa, da bo kmalu sprejet kodeks, ki bo pravičneje razdelil delež med kmeti, živilci in trgovci, direktor družbe Panvita Poljedelstvo Branko Virag pa je opozoril, da nekateri veliko hrane pripeljejo od drugod in da "smo postali skladišče manj kakovostne hrane". Ministra je ob tem pozval, da skupaj z gospodarskim resorjem poskrbi, da ne bo več toliko cenene hrane prihajalo na slovenske police.

Prašičerejci opozorili na težak položaj Prašičerejci so na šestem srečanju opozorili na težak položaj panoge, kar dokazuje tudi 35-odstotno zmanjšanje števila plemenskih prašičev v Pomurju v zadnjih letih. Obenem pa so izrazili zadovoljstvo, ker v zadnjem času veliko govorimo o pomenu domače hrane.

Ne spreglejte