Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
22.29

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

13

Natisni članek

NLB banka

Sreda, 8. 3. 2023, 22.29

1 leto, 1 mesec

Zaradi tega v NLB razmišljajo o veliki spremembi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

13

NLB banka | Sedež NLB bo vsaj še nekaj let zagotovo v stolpnici TR2, morebitno selitev pa načrtujemo srednjeročno, v roku nekaj let, so za Siol.net pojasnili pri NLB.  | Foto Ana Kovač

Sedež NLB bo vsaj še nekaj let zagotovo v stolpnici TR2, morebitno selitev pa načrtujemo srednjeročno, v roku nekaj let, so za Siol.net pojasnili pri NLB.

Foto: Ana Kovač

V največji slovenski banki NLB razmišljajo o morebitni selitvi sedeža banke s Trga republike na Šmartinsko cesto. Kot pojasnjujejo, dokončna odločitev še ni bila sprejeta, razlogov za selitev pa je več. Bančništvo se je v zadnjem desetletju, predvsem zaradi digitalizacije, namreč močno spremenilo, korenito pa se spreminja tudi način dela bančnih uslužbencev. Vse več zaposlenih dela od doma, s hibridnim načinom dela pa postaja potreba po poslovnih prostorih vse manjša.

"Glede na trende na področju bančništva (digitalizacija, avtomatizacija storitev in notranjih procesov banke) in prihodnosti različnih oblik dela (delo od doma, hibridne oblike ...) v NLB razmišljamo o trajnostno naravnanih rešitvah, zaradi česar srednjeročno načrtujemo centralizacijo bančnih služb na eno mesto, ki je za zdaj predvideno na obstoječi lokaciji banke na Šmartinski cesti," pojasnjujejo pri NLB. 

Selitev na novo lokacijo bi po njihovih besedah omogočila delovanje v sodobnih, zaposlenim in obiskovalcem prijaznih ter predvsem energetsko varčnih prostorih. Sicer pa morebitno selitev načrtujejo srednjeročno in zagotovo bo sedež banke vsaj še nekaj let v stolpnici TR2 v središču prestolnice.

Ikonični stavbi TR2 in TR3 na Trgu republike, ki ju je projektiral arhitekt Edvard Ravnikar, sta spomeniško zaščiteni, kar pomeni, da večji gradbeni posegi niso dovoljeni.  | Foto: Ana Kovač Ikonični stavbi TR2 in TR3 na Trgu republike, ki ju je projektiral arhitekt Edvard Ravnikar, sta spomeniško zaščiteni, kar pomeni, da večji gradbeni posegi niso dovoljeni.  Foto: Ana Kovač

NLB
Novice NLB Skupina lani dosegla rekorden poslovni rezultat

Zaradi hibridnega načina dela manjša potreba po poslovnih prostorih 

Kot pojasnjujejo v naši največji banki, se je bančništvo v zadnjem desetletju, predvsem zaradi digitalizacije, močno spremenilo, stranke pa večino bančnih storitev opravijo na daljavo prek spletne ali mobilne banke, obiski poslovalnic pa so tako vse redkejši. Korenito se spreminja tudi način dela bančnih uslužbencev. 

"V NLB smo si že pred epidemijo prizadevali, da bi zaposlenim omogočili delo od doma, seveda tistim, ki so to želeli in jim je narava dela to omogočala, denimo v IT. Epidemija pa je procese zelo pospešila. Delo od doma kot protiepidemični ukrep za zaščito zdravja zaposlenih in strank je bilo izredno dobro sprejeto, celo nad pričakovanji. Izkazalo se je, da marsikateremu od zaposlenih tak način dela ustreza in prinaša prednosti, kot so lažje usklajevanje službenega in zasebnega časa, prihranek časa pri vožnji do poslovnih prostorov," pojasnjujejo pri banki.

Pravo zato so se odločili, da zaposlenim omogočijo tako imenovani hibridni način dela. Gre za kombinacijo opravljanja dela v pisarnah in od doma, in sicer v razmerju 4:1, torej zaposleni štiri dni na teden delajo od doma, en dan pa v pisarni. Danes na ta sodobnejši način dela že več kot 820 od 2.400 zaposlenih v NLB.

Kot pravijo, s hibridnim načinom dela pozitivno prispevajo k razbremenitvi okolja in krepitvi trajnostnega vidika njihovega poslovanja, eden od učinkov pa je tudi precej manjša potreba po poslovnih prostorih. 

računalnik pisarna služba
Novice Zaposleni delajo s kavča, pisarne pa se krčijo

Selitev NLB je pridobitev tudi za mesto Ljubljana in njene občane 

V primeru selitve na banki zagotavljajo, da komitenti spremembe ne bi občutili. "Nekatere velike bančne institucije izven naših meja  so tak korak že naredile in se iz središč prestolnic umaknile na infrastrukturno in logistično bolj prijazne lokacije. Razmisleki gredo tudi v smeri, da bo končna rešitev pridobitev tudi za občane, mesto in pomemben korak k dolgoročno vzdržnemu delovanju banke," še pojasnjujejo pri NLB.  

O tem, da razmišljajo o selitvi sedeža banke, je sicer javno že spregovoril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.  | Foto: Bojan Puhek O tem, da razmišljajo o selitvi sedeža banke, je sicer javno že spregovoril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.  Foto: Bojan Puhek

Blaž Brodnjak, NLB.
Novice Brodnjak: Smo družba reliktnih pravic. Švicarji trdo delajo, mi bi pa imeli.
Blaž Brodnjak, NLB.
Novice Manager leta Blaž Brodnjak o vinogradništvu, rock koncertih in fazanih #video
Ne spreglejte