Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 11. 2014,
12.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejši Outfit7 Sandi Češko Studio Moderna

Torek, 4. 11. 2014, 12.08

7 let, 2 meseca

Zakonca Login sta z vrha lestvice najbogatejših Slovencev izrinila Sandija Češka (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova najbogatejša Slovenca na lestvici revije Manager sta s 617,2 milijona evrov vrednim premoženjem Iza in Samo Login, ki sta po treh letih na vrhu lestvice zamenjala Sandija Češka.

Zakonca Iza in Samo Login sta glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je specializirano za razvoj mobilnih aplikacij. Njihov najbolj znan in najbolj prodajan proizvod je govoreči maček Tom. Izdelali so ga leta 2010, kmalu se mu je pridružilo še pet govorečih prijateljev, na primer Talking Angela. Zaradi izjemne rasti so vrednost podjetja pri reviji Manager ocenili na dobre 1,1 milijarde evrov. To je prvo povsem zasebno podjetje slovenskih ustanoviteljev, ki je vredno več kot milijardo evrov.

Na lestvico sta morda uvrščena zgolj začasno, če se bo tudi uradno potrdila njuna trditev, da sta svoj 55-odstotni delež v družbi Outfit7 nepovratno prenesla na dobrodelno fundacijo, v kateri sama nimata upravičenj in je namenjena izobraževanju otrok v tretjem svetu. Lastniška sestava, zabeležena v tujih registrih (Ciper, Velika Britanija, Liechtenstein) trenutno (še) kaže drugačno sliko.

Lani sta bila s 146,8 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrščena na četrto mesto lestvice najbogatejših.

Sandi Češko je bolj ponosen na druge dosežke v življenju Od vrha lestvice pa se je po treh letih moral posloviti ustanovitelj in večinski lastnik Studia Moderna Sandi Češko. Rast največjega trgovca prek TV-prodaje v srednji in vzhodni Evropi se je v zadnjem obdobju upočasnila, kar je oceno vrednosti znižalo za okoli 15 odstotkov, na 390,7 milijona evrov.

Kot je povedal v intervjuju, ki ga bomo objavili v petek zjutraj, je bilo poslovno leto 2013 eno od redkih, ko niso dosegli dvomestne rasti prihodkov. "S prodiranjem na trge Velike Britanije in ZDA smo bili blizu tega, a predaleč od zastavljenih ciljev. Smo pa veliko vložili v nove tehnologije in nove trge. Računam, da bomo v prihodnjem letu znova dosegli dvomestno rast," je dejal Češko, ki pravi, da je veliko bolj ponosen na druge dosežke v življenju.

"Svoje prepoznavnosti ne želim graditi na lestvici najbogatejših. Zame je najpomembnejši uspeh tisti, ki mi omogoča rast podjetja, dobičkonosnost, nove zaposlitve in inovacije," je še dejal v intervjuju.

Pri pripravi lestvice so odkrili tudi, da je Češko lastništvo iz Nizozemske prenesel na Ciper, razlogov za prenos pa ni pojasnil. Več o tem si lahko preberete v našem petkovem intervjuju.

Rekordna prodaja je zakoncema Doberšek premoženje povečala za petino Na tretjem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. To je lani ustvarilo rekordno prodajo, kar je tudi eden od razlogov, da so njuno premoženje letos ocenili za skoraj petino bolje, na 325,8 milijona evrov.

Zakonca Doberšek sta na četrto mesto potisnila Joca Pečečnika. Vrednost družbe Interblock, ki izdeluje naprave za igralnice in jih daje v najem, Pečečnik ima v njej 90-odstotni delež, je poskočila za petino, na 226,3 milijona evrov, predvsem zaradi potenciala rasti prodaje v ZDA. Preostalo desetino družbe ima v lasti glavni izvršni direktor Tomaž Žvipelj, ki je na 51. mestu lestvice.

Med prvo deseterico tudi dva solastnika najvrednejšega zasebnega slovenskega podjetja Med prvo deseterico na lestvici so še dva outfitovca, in sicer Marko Pistotnik na petem mestu (192 milijonov evrov) in Simon Rade na osmem mestu (96,6 milijona evrov), in dva privatizacijska bogataša. Igor Lah je na sedmem mestu (105,5 milijona evrov), Darko Horvat pa z 81,7 milijona evrov na devetem mestu. Finančnik Zoltan Varga je s 125,5 milijona evrov na šestem mestu. Na repu vodilne deseterice sta Petra in Gabrijel Rejc, vrednost njunega podjetja Efaflex so ocenili na 74,6 milijona evrov.

Rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo Na letošnji lestvici je rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Visoko se je uvrstil novinec Mihael Mikek s Celtro. Tudi njegovo podjetje je iz vrst nove generacije IT-podjetij, ki gradijo na aplikacijah za mobilne komunikacijske naprave na globalnem trgu.

Najbolj presenetljiva novinca sta Nejc Kodrič in Damijan Merlak, soustanovitelja družbe Bitstamp.net. Mlada kranjska računalničarja sta zajezdila val navdušenja nad virtualnim denarjem bitcoin in imela sprva celo okoli 30-odstotni svetovni tržni delež pri menjavi za druge valute.

Med najbogatejšimi tudi gradbinec Blaž Miklavčič Potem ko so v Sloveniji propadla vsa največja gradbena podjetja, se je na lestvico 100 najbogatejših Slovencev prvič uvrstil nov gradbinec Blaž Miklavčič, 66-odstotni lastnik GH Holdinga. Natančneje, gre za podjetje, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom in je specializirano prav za tista dela, za katera je zdaj največ naložbenega denarja.

Seštevek vrednosti premoženja stotih najbogatejših Slovencev je s skoraj 4,5 milijarde evrov letos najvišji od leta 2007, odkar revija Manager pripravlja to lestvico.

** - Gre za kupnine za deleže, ki jih je oseba prodala v omenjeni družbi.

Ne spreglejte